Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας: Πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων | Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

banner roots

Μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας: Πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων | Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής
23.07.2020 | 09:10

Μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας: Πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων | Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την πιο δύσκολη νύχτα τους πέρασαν οι κάτοικοι έξι οικισμών στην Κορινθία, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει.

Ολο το βράδυ οι χερσαίες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέχιζαν να επιχειρούν στις Κεχριές, αλλά και τις γύρω περιοχές, που εκκενώθηκαν έγκαιρα, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα σπίτια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα, με τις περισσότερες διάσπαρτες εστίες, εντοπίζεται στο Γαλατάκι.
 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα, ενώ βοήθησε τον γεγονός ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων. Παράλληλα, με το πρώτο φως δόθηκε η εντολή για ρίψεις νερού από 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Στην πυροσβεστική κάνουν λόγω για δύσκολη φωτιά και τονίζουν ότι στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να τεθεί ευκολότερα υπό έλεγχο. Σημειώνεται, ότι τις ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.
 
Σημειώνεται ότι υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε δύσβατα σημεία εντός του δάσους, που συνεχίζουν να καίνε, κάνοντας δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.
 
Οι φλόγες έφτασαν εντός οικισμών με αποτέλεσμα να εκκενωθούν έξι περιοχές
Δήμαρχος Κορίνθου στο iefimerida: Διαψεύδει τις αναφορές για καμένα σπίτια
Μιλώντας στο iefimeridα, ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος εξήγησε ότι οι άνεμοι που χθες δυσχέραιναν το έργο της Πυροσβεστικής, σήμερα δεν πνέουν ισχυροί. «Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα έχουν αρχίσει και κάνουν τη δουλειά τους, ο καπνός βέβαια είναι πυκνός και τους εμποδίζει σε αρκετά σημεία να επέμβουν, θεωρώ όμως ότι στις επόμενες ώρες θα καταφέρουν να περιορίσουν και να ελέγξουν το μέτωπο της φωτιάς».
 
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αναφορές για σπίτια που έχουν καεί τόνισε ότι δεν ισχύουν. «Είναι υπερβολές, αν έχουν γίνει ζημιές είναι σε ένα σπίτι στο χωριό Αλαμάνο και ελάχιστες, περιορισμένες ζημιές σε δυο-τρία ακόμα σπίτια».
 
Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο αυτό που χαρακτήρισε αυτή τη φωτιά «που είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή σε ένταση και σε έκταση» ήταν η άμεση ανταπόκριση των δυνάμεων για την κατάσβεσή της. «Εκείνο το οποίο έγινε από την πρώτη στιγμή ήταν να υπάρχει ένας απόλυτος συντονισμός από τον Δήμο, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έγκαιρα ήρθαν οι κατάλληλοι άνθρωποι και συντόνισαν τις προσπάθειες και αποφύγαμε το πρόβλημα σε κατοικημένες περιοχές. Δεν είχαμε ανθρώπινο θύμα, δεν είχαμε καταστροφές σε σπίτια».
 
Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί, κάηκε σπίτι στο Αλαμάνο
 
Η φωτιά χθες έφτασε ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές στην Κορινθία. Από νωρίς, βλέποντας τον κίνδυνο, οι αρχές εκκένωσαν τις περιοχές Αθίκια, Αλαμάνο, Γαλατάκι, Αγιος Ιωάννης, Αγιος Κωνσταντίνος και Δήμες, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο. Συνολικά υπολογίζεται πως στις περιοχές αυτές μένουν αυτό το διάστημα 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορίνθου, κ. Νανόπουλο.
 
Κάηκε πυροσβεστικό όχημα, στο σημείο ο Χαρδαλιάς
Το μέτωπο στην Κορινθία σήμανε μεγάλο συναγερμό από νωρίς, με τους άνδρες της πυροσβεστικής να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες, αλλά οι δυνατοί άνεμοι έφερναν αναζωπυρώσεις και το πύρινο «μέτωπο» συνέχιζε να καίει όλη νύχτα.
 
Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στα Λουτρά Ωραίας Ελένης από τους καπνούς
Μάλιστα, στην διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς εντός δασικής περιοχής στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, ένα πυροσβεστικό όχημα τυλίχτηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψει κάποιος πυροσβέστης.
 
Στην περιοχή βρέθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ενημερωνόταν για τις κινήσεις της πυροσβεστικής, ενώ στη συνέχεια, είχε ενημέρωσε τον δήμαρχο Κορίνθου, κ. Νανόπουλο, ο οποίος του ζήτησε να επιταχτούν ιδιωτικά οχήματα προκειμένου να βοηθήσουν στην μάχη με τις φλόγες, αίτημα που έγινε αποδεκτό.
 
Δήμαρχος Κορίνθου: Ζήτησα βίντεο από τις κάμερες στρατοπέδου- Πιθανολογούμε εμπρησμό
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Κορίνθου, Βασίλης Νανόπουλος μιλώντας στο korinthostv.gr τόνισε ότι ζήτησε την συνδρομή των ανδρών του στρατοπέδου στην περιοχή, καθώς υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που θεωρεί πως μπορεί να δώσουν στοιχεία για το πως ξεκίνησε η φωτιά.
 
Μέχρι τα σπίτια οικισμών έφτασε η φωτιά στην Κορινθία / Φωτογραφία: Intime, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
«Ξεκίνησε από τις Κεχριές. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα πύρινο μέτωπο. Εκκενώθηκαν περιοχές. Είναι δύσκολη η κατάσταση λόγω των ανέμων. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Οι κάμερες του στρατοπέδου, έχω ζητήσει να μην καταστραφεί το υλικό. Πιθανότατα θα μας δείξουν πως και από ποιον ξεκίνησε η φωτιά. Κάτοικοι είπαν πως κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εμπρησμό», είπε ο Βασίλης Νανόπουλος.
 
Σοκάρουν οι αριθμοί: 57 φωτιές σε 24 ώρες, σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Πεταλίδι
Η χθεσινή ημέρα ήταν από τις πιο δύσκολες για τους άνδρες της πυροσβεστικής. Δεν είναι μόνο η φωτιά στην Κορινθία, καθώς σε εξέλιξη είναι ακόμη και η φωτιά στο Πεταλίδι, όπου γίνονται προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.
 
Αυτές είναι μόλις δύο από τις 57 (!) φωτιές που εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο (από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης ως την ίδια ώρα την Τετάρτη). Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο, ενώ συνολικά, στις 57 πυρκαγιές επιχείρησαν: 749 πυροσβέστες, 264 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά επιχείρησαν τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συνδρομή: ενός (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Τρομακτικές διαστάσεις πήρε η φωτιά με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα / Φωτογραφία: Intime, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Υψηλός κίνδυνος για φωτιά και σήμερα
 
Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε τον χάρτη με την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς. Λόγω των ισχυρών ανέμων, αρκετές περιοχές είναι στο επίπεδο 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) μεταξύ των οποίων και η Κορινθία. Οι περιοχές που είναι στο επίπεδο 4 είναι οι: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθος, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το