Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για την έκρηξη των κρουσμάτων | Πέφτει ο μέσος όρος των νοσούντων

banner roots

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για την έκρηξη των κρουσμάτων | Πέφτει ο μέσος όρος των νοσούντων
27.08.2020 | 09:19

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για την έκρηξη των κρουσμάτων | Πέφτει ο μέσος όρος των νοσούντων

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε χθες ο ΕΟΔΥ, αφού στην ημερήσια έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας ανακοίνωσε 293 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στις 26/2.

Στο «κόκκινο» των κρουσμάτων για άλλη μια φορά η Αττική, με 103 κρούσματα, ενώ αυξημένα ήταν ξανά τα κρούσματα του προηγούμενου 24ωρο και στη Θεσσαλονίκη (54), με τους ειδικούς να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για νέα πρόσθετα μέτρα στις επιδημιολογικά βεβαρημένες περιοχές.
 
Νέα αρνητικό ρεκόρ με 293 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Αναλυτικότερα, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 293 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
 
Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου από τον νέο κορωνοϊό, 1.943 (21,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.179 (45,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Δέκα (30,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
 
Όσον αφορά τους νεκρούς από τις επιπλοκές που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έχουν φτάσει τους 249, με τελευταίο θύμα έναν 85χρονο στο «Παπανικολάου».
 
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
Από 293 κρούσματα που δηλώθηκαν τα 261 είναι εγχώρια εκ των οποίων τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 
Αναλυτικότερα:
22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
103 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
54 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
1 στην Π.Ε. Αργολίδας
2 στην Π.Ε. 'Αρτας
2 στην Π.Ε. Αχαΐας
1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
5 στην Π.Ε. Δράμας
6 στην Π.Ε. Έβρου
1 στην Π.Ε. Εύβοιας
9 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
3 στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 στην Π.Ε. Καβάλας
2 στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 στην Π.Ε. Κέρκυρας
9 Π.Ε. Κοζάνης, 6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 1 πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
1 στην Π.Ε. Κορινθίας
9 στην Π.Ε. Κυκλάδων
4 στην Π.Ε Λάρισας
1 στην Π.Ε. Λασιθίου
3 στην Π.Ε. Λέσβου
1 στην Π.Ε Μαγνησίας
5 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
4 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 στην Π.Ε. Πιερίας
1 στην Π.Ε. Πρέβεζας
3 Π.Ε. Ρεθύμνου, τα οποία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
1 στην Π.Ε. Ροδόπης
1 στην Π.Ε. Τρικάλων
9 στην Π.Ε. Χαλκιδική,
5 στην Π.Ε Χανίων, εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
 
Κορωνοϊός: «Συνεχώς με μάσκα οι νέοι που γυρίζουν από διακοπές
Χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού τόνισε πως «αρχίζουμε και βλέπουμε την επήρεια του 15αυγουστου, οπότε είχαμε μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, είχαμε τις γιορτές, τις τουριστικές περιοχές στις οποίες είχαμε πολλά κρούσματα, όλα αυτά πλέον φαίνονται και περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία το πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και εκεί θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων».
 
Κορωνοϊός: «Κάτω από 40 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων»
«Ελπίζουμε όχι σε διπλασιασμό των κρουσμάτων, αλλά παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Ο μέσος όρος των νοσούντων αυτή την περίοδο είναι κάτω από 40, περίπου 35 με 36 ετών και αυτό σημαίνει πως οι ηλικίες που οδηγούν την επιδημία είναι 20 με 30. Τα νέα παιδιά τα οποία δεν τα πείσαμε δυστυχώς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης και αυτή τη στιγμή είναι οι οδηγοί της επιδημίας στην Ελλάδα».
 
Για το τι θα πρέπει να κάνουν οι νέοι με το που επιστρέψουν από τις διακοπές ο κ. Σύψας τόνισε πως «δεν θα έλεγα να κάνουν το τεστ ενώ δεν έχουν συμπτώματα, σίγουρα όμως πρέπει πρώτον τις πρώτες 7 ημέρες από την επιστροφή τους από μια τουριστική περιοχή πρέπει να αποφεύγουν τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Δεύτερον να φοράνε με ευλάβεια τη μάσκα όπου και να πάνε. Σε κατάστημα, στη δουλειά πρέπει να φοράνε συνεχώς τη μάσκα. Να μην τη βγάζουν ούτε για ένα δευτερόλεπτο τουλάχιστον για 7 ημέρες».
 
«Τα παιδιά μολύνουν και μολύνονται λιγότερο»
Για τα σχολεία και την επιστροφών των παιδιών τόνισε πως «για τα παιδιά του δημοτικού έχουμε πλέον σαφέις απαντήσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα παιδιά αυτά δεν μεταδίδουν εύκολα και επίσης δεν μολύνονται εύκολα». Μάλιστα αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ της Αγγλίας όπου τα σχολεία άνοιξαν τον Ιούνιο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και τα παιδιά κινδύνευαν περισσότερο στο σπίτι παρά στις τάξεις.
 
Για τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις και για το αν θα έπρεπε να μειωθεί ανέφερε πως «ασφαλώς όσο μικρότερος είναι τόσο πιο ασφαλής είναι η τάξη αλλά πρέπει να σας τονίσω πως οι αποστάσεις μέσα στην τάξη δεν τηρούνται και πολύ εύκολα από τα μικρά παιδιά και γι’ αυτό ποντάρουμε στην καλή χρήση της μάσκας, στον εξαερισμό της αίθουσας, στην απολύμανση και στο να λειτουργεί η τάξη σαν ένα κέλυφος κλειστό όπου οι μαθητές της μίας τάξης δεν αλληλοεπιδρούν με τους μαθητές μιας άλλης ακόμη και στο διάλειμμα».
 
«Ασφαλώς θα υπάρξει μια πίεση στον δείκτη R, δεν το αμφισβητούμε αυτό αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτό το ρίσκο γιατί αν τα παιδιά μείνουν σπίτι οι συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, στη σωματική τους υγεία και στην ανάπτυξή τους θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Προτιμούμε να κλείσουμε οτιδήποτε άλλο. Καφετέριες, διασκέδαση εκτός από τα σχολεία. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν»/
 
Για το γεγονός πως ο κορονοϊός βράζει στην ανατολική Μεσόγειο ενώ σε άλλες περιοχές μειώνεται ο κ. Σύψας παραδέχθηκε πως «η επιδημιολογία του κορωνοϊού μας είναι παντελώς άγνωστη. Μας έχει εκπλήξει επανειλλημμένως. Περιμέναμε το καλοκαίρι πως δεν θα είχαμε μεγάλη διασπορά όμως έχουμε».
 
Δερμιτζάκης: «Η μείωση των κρουσμάτων ήταν στατιστική ανωμαλία»
Την ίδια ώρα, ο κ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετική ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star για το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε στην χώρα μας, την πορεία του κορωνοϊού, αλλά και το πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση της πανδημίας.
 
Για τα νέα κρούσματα τόνισε πως είναι αποτέλεσμα των ημερών του 15αυγουστου και πως «εκείνη την περίοδο παρά το ότι υπάρχαν συστάσεις και μια προσπάθεια να παρθούν μέτρα, ο κόσμος και οι νέοι ίσως να μην άκουγαν καν τις ειδήσεις. Επομένως ίσως να μην κατάφεραν να παρακολουθήσουν ούτε καν τις συστάσεις, πόσο μάλλον να τις ακολουθήσουν».
 
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, τα κρούσματα είναι πολλά και φαίνεται πως η μείωση των προηγούμενων ημερών ήταν μάλλον μια στατιστική «ανωμαλία» παρά να μας φέρνει αισιοδοξία από μόνο τους. Να επιμείνω όμως πως ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει, τα 293 είναι μέσα στο όριο της σταθερότητας. Αν είχαμε μια αύξηση γεωμετρική, οι αριθμοί θα αυξάνονταν και μέρα».
 
Για τη διασπορά, όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης λόγω του «ανακατέμματος του πληθυσμού λόγω των διακοπών αυτή είναι η απόλυτη συσχέτιση του αριθμού αυτών που κατοικούν σε μια περιοχή με τον αριθμό των κρουσμάτων. Στην Αθήνα βρίσκεται μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Όταν επιστρέψουν όλοι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».
 
Όπως τόνισε θα πρέπει οι νέοι να μείνουν απομονωμένοι και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες να μειώσουν όσο μπορούν την έκθεση. Να μην κυκλοφορούν πολύ και να φοράνε μάσκα ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο. Οι συμπεριφορές πρέπει να είναι πάνω από το νόμο.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το