Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ακίνητα: «Πυρετός» μεταβιβάσεων πριν το νέο έτος | Πού και πόσο θα αυξηθεί η φορολογία

banner roots

Ακίνητα: «Πυρετός» μεταβιβάσεων πριν το νέο έτος | Πού και πόσο θα αυξηθεί η φορολογία
20.11.2021 | 18:29

Ακίνητα: «Πυρετός» μεταβιβάσεων πριν το νέο έτος | Πού και πόσο θα αυξηθεί η φορολογία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

«Πυρετός» δραστηριότητας καταγράφεται στα συμβολαιογραφικά γραφεία καθώς πολλοί πολίτες σπεύδουν να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και τούτο διότι μέχρι τέλος του έτους απαλλάσσονται οι συναλλασσόμενοι από την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ενώ μέχρι τότε ισχύουν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες, που στις περισσότερες περιοχές είναι χαμηλότερες από τις καινούριες, οι οποίες θα ισχύσουν από το νέο έτος.

Η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου θα είναι υποχρεωτική από την 1.1.2022, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Η έκδοσή της μπορεί να ανεβάσει το κόστος μεταβίβασης ακόμη και κατά 1.000 ευρώ, ενώ πρόκειται και για έναν «γραφειοκρατικό εφιάλτη», όπως επισημαίνουν συμβολαιογράφοι και νομικοί που ασχολούνται με το θέμα.

Στις περιοχές που θα ισχύσουν αυξημένες αντικειμενικές αξίες, δεν ανεβαίνει μόνο το κόστος αγοραπωλησιών αλλά και εκείνο των γονικών παροχών, καθώς οι τελευταίες μπορεί να είναι αφορολόγητες μέχρι την αξία των 800.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνουν τα συμβολαιογραφικά και άλλα έξοδα, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Τα έξοδα αυτά (συμβολαιογραφικά, κόστος του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου) μπορεί να φτάσουν και το 2% του κόστους συναλλαγής.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel