Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Εκλογές ΚΙΝΑΛ: H μεγάλη μάχη και οι εξελίξεις της επόμενης μέρας

the roots web banners 06

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: H μεγάλη μάχη και οι εξελίξεις της επόμενης μέρας
11.12.2021 | 10:25

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: H μεγάλη μάχη και οι εξελίξεις της επόμενης μέρας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Της Φώφης Γιωτάκη

Σημαντικές εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό αναμένεται ότι θα φέρει η «αλλαγή σελίδας» στο Κίνημα Αλλαγής με την αυριανή εκλογή του νέου αρχηγού από τη μάχη του δεύτερου γύρου.

Πολιτικοί αναλυτές και έμπειρα στελέχη σχεδόν προεξοφλούν νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στην αναμέτρηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός παίκτης την «επόμενη μέρα» στο χώρο της κεντροαριστεράς και προβλέπουν ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από τη δυνατότητα της Χαριλάου Τρικούπη να προχωρήσει στην πορεία- με όρους ενότητας, ανανέωσης και προγραμματικής επάρκειας- σε στιβαρές κινήσεις για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις προσεχείς εκλογές. Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν, αναγκαία και ικανή συνθήκη, για την δυναμική επανεκκίνηση, τη μαζική προσέλευση και αυτήν την Κυριακή στις κάλπες, εξηγώντας ότι η ευρύτερη πολιτική «νομιμοποίηση» θα ενδυναμώσει το εγχείρημα υπό τη νέα ηγεσία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι ηγεσίες και τα στελέχη τους απέφυγαν να εμπλακούν με παρεμβάσεις στη δημόσια συζήτηση. Ούτε η κυβερνητική παράταξη, ούτε η Κουμουνδούρου τροφοδότησε σενάρια περί κυβερνητικών συνεργασιών, παρότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο ΚΙΝΑΛ τα σχετικά ερωτήματα προς τους υποψήφιους του πρώτου αλλά και του δεύτερου γύρου ήταν συνεχή και διερευνητικά των προθέσεών τους.

Το σίγουρο είναι ότι στελέχη από διαφορετικά εσωκομματικά μπλοκ στο ΚΙΝΑΛ συμφωνούν και υποστηρίζουν ότι το momentum είναι κατάλληλο για το μεγάλωμα της παράταξης- ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε, αδυνατεί να εισπράξει από την κυβερνητική φθορά της ΝΔ και η κυβέρνηση αρχίζει σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ να εμφανίζει ρωγμές από την διαχείριση μείζονων ζητημάτων της συγκυρίας, όπως είναι η πανδημία. Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει και πάλι ως «πρωταγωνιστής» στο πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνοντας και τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητώντας ισχυρή εντολή από τις αυριανές κάλπες τονίζει ταυτόχρονα ότι με τον ίδιο στο τιμόνι το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις εθνικές κάλπες. «Θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου έδωσαν ένα πλεονέκτημα σε εμένα, γιατί πιστεύουν ότι έχω τις περισσότερες πιθανότητες και να ενώσω αλλά και να μεγαλώσω την παράταξη, άρα να φτιάξω μια νέα σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό», εκτιμά ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος έκλεισε χθες την προεκλογική του εκστρατεία με ομιλία στην Κοζάνη. Ο υποψήφιος για την ηγεσία επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι όπως και κατά την προεκλογική περίοδο έτσι και την επόμενη μέρα προτιμά να διατηρήσει τους ήπιους τόνους που εξασφαλίζουν κλίμα ενότητας αντί της αχρείαστης εσωστρέφειας. Οι σχετικές αναφορές του αφορούσαν στην επιθετική γραμμή που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου και κορυφώθηκε με την «βόμβα» του περί παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου. «Δεν χρειάζεται ο καθένας να πετάει βέλη στον άλλον. Αυτά έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά στο παρελθόν. Δεν θέλω να δώσω κανένα όπλο στους πολιτικούς μας αντιπάλους», επέμεινε μιλώντας χθες ο κ. Ανδρουλάκης στον Real FM, όπου διευκρίνισε ότι προσπερνά τα διαδικαστικά θέματα που ετέθησαν και προχωρά στη μεγάλη μάχη» με καθαρές εκλογές και με ενότητα την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης σχεδιάζει η πρώτη δήλωσή του, μετά την διαφαινόμενη εκλογή του αύριο το βράδυ να είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης προς όλες τις δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής- «του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης», όπως επισημαίνει και όχι τυχαία, σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του. Βασική προτεραιότητά του είναι επίσης η «ριζοσπαστική ανανέωση» του κόμματος, δηλαδή η ανανέωση με πρόσωπα με υψηλό δείκτη κοινωνικής αξιοπιστίας στις τοπικές κοινωνίες και στους χώρους δράσεις.

Η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι αναμφισβήτητα αν όχι η πρώτη- από τις πρώτες κινήσεις- της Δευτέρας, καθώς την Τρίτη το απόγευμα ξεκινά στη βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στόχος του είναι να απαντήσει αποτελεσματικά με την πρότασή του στα ερωτήματα που έχουν θέσει τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος για το ποιος θα έχει την «μπαγκέτα» του ΚΙΝΑΛ στη βουλή, από την στιγμή που ο ίδιος δεν είναι βουλευτής.

«Αν θυμάστε ο κ. Τσίπρας ήταν δημοτικός σύμβουλος όταν εκλέχθηκε, ούτε καν είχε εμπειρία από Βουλή ή Ευρωβουλή και παρόλα αυτά κατάφερε να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια ήταν στη Βουλή; Δηλαδή η Παράταξή μας έχασε δυνάμεις λόγω της κοινοβουλευτικής της παρουσίας, ή γιατί έχασε μια σχέση άρρηκτης εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό;» αναρωτιέται με νόημα ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος πάντως πρέπει να απαντήσει άμεσα στα διλήμματα σχετικά με την εκπροσώπησή του στη βουλή. Ο «συνδυασμός» που θα εισηγηθεί θα αφορά στην κάλυψη των κρίσιμων θέσεων, του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, του γραμματέα και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Οι νυν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι κ.κ Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης ακούγεται ότι θα έχουν εκ νέου κρίσιμους ρόλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ανακάτεμα της τράπουλας δεν μπορεί να οδηγήσει σε πρόταση-έκπληξη για την αξιοποίηση και άλλων βουλευτών στα βασικά πόστα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης σπεύδει να διαμηνύσει ότι «το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» κι ότι με τις αποφάσεις του θα αποδείξει στην πράξη ότι σκοπεύει να μην αποκλίνει από την γραμμή της ενότητας και της ανανέωσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι αν χάσει τις εκλογές θα στηρίξει την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη, θα κινηθεί ενωτικά και θα συμβάλει στον στόχο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές κάλπες. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται με τις δηλώσεις τους και οι άλλοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος που στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στο δεύτερο γύρο και οι κ.κ Χρηστίδης, Γερουλάνος και Καστανίδης που προτίμησαν να μην πάρουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου μονομάχου της αυριανής κορυφαίας μέρας για το Κίνημα Αλλαγής.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel