Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πώς απετράπη αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή: Οι τρομοκράτες θα έπαιρναν 16.000€ για κάθε νεκρό

banner roots

Πώς απετράπη αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή: Οι τρομοκράτες θα έπαιρναν 16.000€ για κάθε νεκρό
29.03.2023 | 09:02

Πώς απετράπη αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή: Οι τρομοκράτες θα έπαιρναν 16.000€ για κάθε νεκρό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Διεθνή αντίκτυπο είχε η εξάρθρωση χθες της τρομοκρατικής οργάνωσης που ετοίμαζε χτύπημα σε εβραϊκούς στόχους στου Ψυρρή, από άτομα που δρούσαν υπό την καθοδήγηση Ιρανών.

Όπως προκύπτει, είχαν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξημένα μέτρα προστασίας, λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, όσον αφορά εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους.
 
Οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε συλλήψεις Πακιστανών σε Κύπρο και Τουρκία. Στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2021 όπου απετράπη η επίθεση εις βάρος ενός Ισραηλινού επιχειρηματία και της οικογένειάς του, και τον Ιούνιο του 2022 οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων λίγο πριν την επίθεση εις βάρος Ισραηλινών, στην Κωνσταντινούπολη.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, στη χώρα μας υπήρχε εντατικοποίηση των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε χώρους εβραϊκών συναγωγών.
 
ΕΥΠ και Μοσάντ ταυτοποίησαν τους τρομοκράτες
Η ΕΥΠ, από τον περασμένο Αύγουστο, είχε συγκεντρώσει αποσπασματικές πληροφορίες για τρομοκρατικό δίκτυο, χωρίς όμως μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή να ήταν ορατή κάποια απειλή.
 
Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατάφεραν να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη χαρτογράφηση κινήσεων, διασυνδέσεων και τελικά στην ταυτοποίηση των τρομοκρατών.
 
Στο στάδιο αυτό συνέδραμε η Μοσάντ -η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ- με την παροχή πληροφοριών για τη δομή της οργάνωσης, τη μεθοδολογία, τα κίνητρα και τη στρατολόγηση ατόμων.
 
Σε Ζάκυνθο και Σπάρτη ζούσαν οι Πακιστανοί τρομοκράτες
Το αποτέλεσμα ήταν η ΕΥΠ, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής, να οδηγηθεί στη σύλληψη των δύο τρομοκρατών Πακιστανών σιιτών, που ζούσαν στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη, εκεί όπου φαίνεται να εργάζονταν ως εργάτες γης.
 
Δεν είχαν χαρτιά, καθώς είχαν μπει στη χώρα μας παράνομα, και έτσι αρχικά οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή τους, όπου κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση.
 
Από την πρώτη στιγμή κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και από την έρευνα που έγινε σε αυτά εντοπίστηκαν ψηφιακά αρχεία, τα οποία, αφού εξετάστηκαν και μεταφράστηκαν, οδήγησαν και στην αποκάλυψη του σχεδίου τους.
 
Πρώτος στόχος το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή -Λάμβαναν εντολές από το Ιράν
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώτος τους στόχος φέρεται να ήταν εστιατόριο - εβραϊκή συναγωγή στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου.
 
Οι εντολές έρχονταν από το Ιράν, από έναν άνδρα ο οποίος θεωρείται ότι ήταν το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα και τους είχε υποδείξει τον εν λόγω χώρο.
 
Όλοι τους κατάγονται από μία από τις κυριότερες πόλεις του Πακιστάν, τη Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ.
 
Όπως προέκυψε, είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση του χώρου, τον οποίο είχαν φωτογραφίσει, ενώ εξέταζαν με ποιον τρόπο θα πραγματοποιούσαν την επίθεση, έχοντας ως επιλογές είτε δηλητήριο, είτε πυροβόλα όπλα, είτε εκρηκτικά.
 
Θα λάμβαναν 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό οι Πακιστανοί τρομοκράτες
Παράλληλα, επιχειρούσαν να στρατολογήσουν και άλλα άτομα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως είχαν καταφέρει να το πράξουν, ενώ φέρονται να κατέθεσαν κάποια πρόσωπα που ανέφεραν ότι τους προσέγγισαν αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.
 
Από τις παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε ότι στους στόχους τους ήταν απαγωγές και δολοφονίες, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως το ποσό που θα λάμβαναν για κάθε έναν νεκρό θα ανερχόταν σε 16.000 ευρώ, δηλαδή σε περίπου 50 λακ.
 
Ο… φερόμενος εντολέας τους είχε επαφές με έναν κλάδο του IRGC, τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, τους οποίους το 2019 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει ξένη τρομοκρατική οργάνωση με βάση τη «συνεχή υποστήριξη και εμπλοκή σε τρομοκρατική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο».
 
Δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα στους δύο Πακιστανούς
Το πρωί της Τρίτης οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα), ενώ ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και εις βάρος ακόμα ενός ατόμου, το οποίο πιθανότατα είναι εκείνο που φέρεται να τους έδινε τις εντολές, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. κατέχει ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο ως προς αυτού του είδους τις απειλές, μέσα από την ατζέντα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που βασίζεται στους πυλώνες της πρόβλεψης, της πρόληψης, της προστασίας και της αντίδρασης.
 
Τα τελευταία χρόνια -κυρίως την τελευταία τριετία- έχουν χρηματοδοτηθεί αρκετά έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη τεχνικών, εργαλείων και μεθόδων για την προστασία χώρων λατρείας.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το