Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ξεκινά η επέλαση του καύσωνα: 40άρια και σκόνη μέχρι την Πέμπτη -Απότομη αλλαγή από το Σαββατοκύριακο

the roots web banners 06

Ξεκινά η επέλαση του καύσωνα: 40άρια και σκόνη μέχρι την Πέμπτη -Απότομη αλλαγή από το Σαββατοκύριακο
11.06.2024 | 09:49

Ξεκινά η επέλαση του καύσωνα: 40άρια και σκόνη μέχρι την Πέμπτη -Απότομη αλλαγή από το Σαββατοκύριακο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

O πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έφτασε νωρίς και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που ενδεχομένως να αγγίξουν ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά από μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους (ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία στο Δημόσιο), ενώ αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Στα μέχρι στιγμής, πάντως, μετεωρολογικά δεδομένα ο καύσωνας φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Πέμπτη (13/5), ημέρα κατά την οποία αναμένεται και η κορύφωσή του προτού αρχίσει να υποχωρεί. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιώντας για το κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα.

Τάσος Αρνιακός: Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη
Για τον καύσωνα που ξεκινά μίλησε σήμερα το πρωί ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από ένα ισχυρό κύμα σκόνης που θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

«Από σήμερα θα έχουμε 40άρια και 41 βαθμούς. Θα είναι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη, αλλά και η σκόνη που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αύριο Τετάρτη (12/6) περιμένουμε 42άρια, ενώ την Πέμπτη (13/6) αναμένεται η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς από την Αφρική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, καθώς και στην πεδιάδα της Μεσσαράς», ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός στην πρόγνωσή του.

Μετά τον καύσωνα έρχονται άνεμοι και βροχές

«Από Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει μια σημαντική αποκλιμάκωση, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και 10 βαθμούς κάτω. Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, βορειοδυτικούς, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αυτοί οι άνεμοι είναι πάντα επικίνδυνοι για πυρκαγιές μετά από καύσωνα. Θα έχουμε ωστόσο βροχές και μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας», συνέχισε.

Meteo: Από το Σάββατο υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ, κορύφωση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας την τρέχουσα εβδομάδα και κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Θερμότερες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 12/6 και η Πέμπτη 13/6, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, γρήγορη και σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται το Σάββατο 15/6, κάτι που διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1.500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 10/6 έως και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 15/6. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί / κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

Η πρόγνωση του καιρού μέρα προς μέρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

1. Την Τρίτη (11/6) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Β. Στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Γ. Στην ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία και στην ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Δ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (12/6) και την Πέμπτη (13/6) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Γ. Στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης είναι πιθανόν να φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

Γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

 

Πηγή; iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το