Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Η ιστορία της ομάδας «ΖΕΥΣ» που έκανε περήφανη την Ελλάδα
afoi poriazi
Η ιστορία της ομάδας «ΖΕΥΣ» που έκανε περήφανη την Ελλάδα
29.10.2014 | 19:34

Η ιστορία της ομάδας «ΖΕΥΣ» που έκανε περήφανη την Ελλάδα

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Επιλεγμένα

«Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη - Χρόνια πολλά Μακεδονία - Χρόνια πολλά Ελλάδα. Η Ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και σας καλεί για μία ακόμη φορά: Σηκώστε το κεφάλι ψηλά».

Αυτά τα λόγια του Σμηναγού (Ι) Σωτήρη Στράλη, του πιλότου του F-16C Block.52 Plus της Ομάδος Επιδείξεων Μεμωνομένου Αεροσκάφους «ΖΕΥΣ» της 115 Πτέρυγος Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, που έκλεισε την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, είναι από χθες στα χείλη όλης της Ελλάδος, έχοντας αποσπάσει το αβίαστο χειροκρότημα των περευρισκόμενων και τη συγκίνηση όλων, θεατών και επισήμων.

Αλλά ποια είναι η Ομάδα Επιδείξεων Μεμωνομένου Αεροσκάφους «ΖΕΥΣ»;

Η ομάδα αποτελείται εκτός από τον πιλότο επιδείξεων, τον Σμηναγό (Ι) Σωτήρη Στράλη, από τον αναπληρωτή του, τον υπεύθυνο ασφαλείας πτήσεων και τον σχολιαστή, όλους ιπταμέενους της 115 ΠΜ, καθώς και μία ολόκληρη ομάδα τεχνικών που υποστηρίζει ανά πάσα στιγμή το μαχητικό αεροσκάφος, ένα υπερσύγχρονο F-16C Block.52 Plus.

113

Η ομάδα «ΖΕΥΣ» ξεκίνησε την ιστορία της πρόσφατα σχετικώς, το 2010, όταν μία ομάδα στελεχών της Αμερικανικής ΠΑ (USAF), αποτελούμενη από τον Επισμηναγό David Graham ιπτάμενο Εκπαιδευτή, τον Σμηναγό Steve Masek Υπεύθυνο Ασφαλείας Πτήσεως και τον Αρχισμηνία Kerry Clark Επικεφαλής Προσωπικού Εδάφους και αφηγητή ανέλαβε την εκπαίδευση των τότε Σμηναγών (Ι) Εμμανουήλ Καραχάλιου της 340 Μοίρας και Δημητρίου Κοντούλη της 343 Μοίρας καθώς και της ομάδος υποστηρίξεως εδάφους.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως διαρκείας 28 ημερών ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας. Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η Ομάδα F-16 Demo Team της ΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επορτή των προστατών της ΠΑ Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Από τότε το «νερό μπήκε στο αυλάκι του» και η Ομάδα Επιδείξεως Μεμωνομένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», όπως και η αδελφή Ομάδα Επιδείξεως Μεμωνομένου Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους T-6A Texan II της 120 ΠΕΑ, συμμετέχουν ετησίως σε πλήθος εκδηλώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της ΠΑ, εκπροσωπώντας επαξίως τα εθνικά χρώματα και αποτελώντας έτσι τους καλύτερους αεροπορικούς πρεσβευτές της χώρας παντού.

Όσον αφορά τον Σμηναγό Σωτήρη Στράλη, του οποίου τα λόγια συγκίνησαν όλη την Ελλάδα, πριν από ενάμιση χρόνο, ο μοίραρχός του τον πρότεινε για ένταξη στην Ομάδα «ΖΕΥΣ» κι ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του από τον επικεφαλής της, σμηναγό Γεώργιο Ανδρουλάκη, εντάχθηκε στο δυναμικό των «γητευτών των αιθέρων».

Ο Σωτήρης Στράλης έχει στο ενεργητικό του πάνω από 1.700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.300 είναι σε αεροσκάφη F-16, ενώ έχει λάβει τον τίτλο του κορυφαίου πιλότου του ΝΑΤΟ το 2011.

upl544fb3ffd8968

«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια έρχονται μετά την προσγείωση, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγάπη του κόσμου και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σμηναγός Στράλης, λίγες ώρες μετά το show στη Θεσσαλονίκη.

«Εκείνη την ώρα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα, που είμαι σε ένα ήσυχο cockpit και κάνω τους ελιγμούς με τη σειρά και τον τρόπο που πρέπει να τους κάνω, χωρίς να παραβιάσω τα ελάχιστα, γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Κι όταν με το καλό τελειώνω το show, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται. Μέχρι τότε είμαι 100% εκεί» εξηγεί ο Σμηναγός.

Πηγή: parapolitika.gr, thetoc.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018