Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Μεταλλαγμένα δέντρα αναπτύσσονται 40% ταχύτερα – «Λύνουν» το ενεργειακό πρόβλημα

banner roots

Μεταλλαγμένα δέντρα αναπτύσσονται 40% ταχύτερα – «Λύνουν» το ενεργειακό πρόβλημα
06.12.2012 | 03:30

Μεταλλαγμένα δέντρα αναπτύσσονται 40% ταχύτερα – «Λύνουν» το ενεργειακό πρόβλημα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη υπόσχεται η ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας FuturaGene, υποστηρίζοντας ότι τα μεταλλαγμένα δέντρα που παράγει μπορούν να φέρουν επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας, εκτοπίζοντας οριστικά την αγορά ορυκτών καυσίμων.

Η εταιρεία έχει ξοδέψει έντεκα χρόνια δοκιμάζοντας χιλιάδες μεταλλαγμένους ευκάλυπτους και λεύκες σε μεγάλες εκτάσεις στο Ισραήλ, την Κίνα και τη Βραζιλία, απ’ όπου συγκεκριμένα περιμένει και την απάντηση των αρμόδιων Αρχών για εμπορική καλλιέργεια μέχρι το 2015.

Χρησιμοποιώντας ένα γονίδιο από το κοινό ζιζάνιο αραβιδόψις, το οποίο αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, η εταιρεία κατάφερε να αλλάξει τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους.

Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει ότι δημιούργησε μεταλλαγμένους ευκάλυπτους που ψηλώνουν πέντε μέτρα μέσα σε ένα χρόνο και έχουν 20% με 30% μεγαλύτερη μάζα συγκριτικά με τον κανονικό ευκάλυπτο. Μέσα σε 5,5 χρόνια οι μεταλλαγμένοι ευκάλυπτοι φτάνουν σε ύψος τα 27 μέτρα.

Τα μεταλλαγμένα δέντρα της ισραηλινής εταιρείας αναπτύσσονται κατά μέσο όρο 40% ταχύτερα συγκριτικά με τα φυσικά δέντρα και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χαρτιού, βιομάζας και καυσίμων για το αυτοκίνητο.

Το μόνο που απομένει, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι οι άδειες από τις αρμόδιες Αρχές αλλά και η στήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ αφού τα μεταλλαγμένα δέντρα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον.

Στις σημαντικότερες απειλές συγκαταλέγεται η επικράτηση των μεταλλαγμένων έναντι των ενδημικών ειδών, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στους ζωντανούς οργανισμούς, τα εδάφη και την τροφική αλυσίδα.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι ευκάλυπτοι και οι λεύκες διασκορπίζουν τη γύρη τους ευρέως, σε μεγαλύτερες περιοχές συγκριτικά με τα δημητριακά, οι βλαβερές συνέπειες ενδέχεται να παραμείνουν στο φυσικό περιβάλλον για δεκαετίες.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel