Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Μελέτη – σοκ για την Αρκτική…
ikteo limnou
Μελέτη – σοκ για την Αρκτική…
16.08.2012 | 12:14

Μελέτη – σοκ για την Αρκτική…

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

 

Μια ακόμη μελέτη προστίθεται σε πολλές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην Αρκτική. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι έχει επιταχυνθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό ώστε σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει ίχνος θαλάσσιου πάγου όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Στη θέση των πάγων θα υπάρχει πλέον μια νέα μεγάλη θάλασσα.

 

Επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Κέντρο Πολικών Παρατηρήσεων του University College του Λονδίνου μελέτησαν δεδομένα που κατέγραψε ο δορυφόρος CryoSat-2. Ο δορυφόρος που εκτοξεύτηκε το 2010 χαρτογραφεί τα επίπεδα των πάγων στις πολικές περιοχές του πλανήτη (τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα) για να μελετηθεί ο ρυθμός τήξης τους. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους σχετικά δεδομένα που κατέγραψαν υποβρύχια τα οποία είχαν ως αποστολή την μελέτη των πάγων. Οπως αναφέρουν, έχουν πλέον στη διάθεση τους μια καθαρή εικόνα των μεταβολών στα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων στις περιοχές του Βόρειου Πόλου από το 2004 μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν λιώσει στην Αρκτική 900 κυβικά χιλιόμετρα πάγων. Η ανακάλυψη προκάλεσε σοκ στην επιστημονική κοινότητα αφού η απώλεια των πάγων είναι 50% μεγαλύτερη από εκείνη που οι ειδικοί ανέμεναν. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπεύθυνη για την επιτάχυνση είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που τους κάνει να εκτιμούν ότι σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον ίχνος θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική. Η νέα θάλασσα που θα κάνει τότε την εμφάνισή της στον πλανήτη θα αποτελεί σύμφωνα με ειδικούς πόλο έλξης τόσο για τους αλιείς όσο και για τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα αναζητήσουν εκεί νέες ενεργειακές πηγές.

πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018