Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Η NASA ανακοίνωσε πως βρέθηκε νερό στον Άρη
Η NASA ανακοίνωσε πως βρέθηκε νερό στον Άρη
29.09.2015 | 15:57

Η NASA ανακοίνωσε πως βρέθηκε νερό στον Άρη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Εκατομμύρια άνθρωποι και τα Μέσα όλου του πλανήτη καθηλώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα για το LIVE που ανακοίνωσε η NASA την περασμένη εβδομάδα. Όλα αυτά τα 24ωρα υπήρξαν σειρά θεωριών και υποθέσεων που κατέκλυσαν το διαδίκτυο οι οποίες έκαναν λόγο ακόμη και για ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το επικρατέστερο σενάριο ωστόσο μέχρι και τις 18:30 όταν και ξεκίνησε η έκτακτη συνέντευξη τύπου, ήταν η ύπαρξη νερού. Λίγο μετά την έναρξη της συνέντευξης το σενάριο επιβεβαιώνεται. Ο πλανήτης Άρης έχει νερό και οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το υλικό της μακροχρόνιας μελέτης τους και τις φωτογραφίες.

Στην ιστορική συνέντευξη Τύπου ένας από τους οικοδεσπότες ήταν ο Jim Green, διευθυντής του τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στην έδρα της NASA, τον οποίο πλαισίωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας για το πρόγραμμα Mars Exploration της NASA.

Οι επιστήμονες που κάνουν τις ανακοινώσεις δήλωσαν αρχικά πως είναι ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα και τόνισαν πως αναμένεται να διοργανωθεί άμεσα νέα εξερευνητική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη.

Φωτογραφία που δείχνει τις ραβδώσεις από τη ροή του νερού σε πλαγιά του πλανήτη - Nasa/JPL/University of Arizona/PA
Φωτογραφία που δείχνει τις ραβδώσεις από τη ροή του νερού σε πλαγιά του πλανήτη - Nasa/JPL/University of Arizona/PA

Νερό σε υγρή μορφή ρέει σε φαράγγια και κρατήρες στον Ισημερινό του πλανήτη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μόνο όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπερνά τους -23 βαθμούς C, σύμφωνα με τους ερευνητές που λένε ότι η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες του πλανήτη να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.

GIFS που δείχνουν τη ροή να αφήνει σημάδια σε κρατήρες και πλαγιές του Άρη

 

Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές  που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Άρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού. Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου 5 μέτρα εμφανίζονται κατά τη "θερμή" εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.
Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές  που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Άρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού. Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου 5 μέτρα εμφανίζονται κατά τη "θερμή" εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.
Oι ροές του νερού όπως αποτυπώνονται στη φωτογραφία του Guardian
Oι ροές του νερού όπως αποτυπώνονται στη φωτογραφία του Guardian
Τα ρυάκια αφήνουν σκούρα σημάδια στο έδαφος του Άρη, προτού ξεραθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει.
Τα ρυάκια αφήνουν σκούρα σημάδια στο έδαφος του Άρη, προτού ξεραθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει.

Οι ροές του αλμυρού νερού αφήνουν σκούρους λεκέδες και ραβδώσεις στο έδαφος του Άρη που φτάνουν τα εκατοντάδες μέτρα πριν στεγνώσουν το φθινόπωρο με την πτώση θερμοκρασίας επιφάνειας.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για την προέλευση του νερού. Αυτό είναι σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους και όπως μεταδίδει ο Guardian το επόμενο βήμα και η προτεραιότητά τους τώρα. Τα πορώδη πετρώματα κάτω από την επιφάνεια του Άρη θα μπορούσαν να συγκρατούν το παγωμένο νερό που λιώνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρρέει στην επιφάνεια.

Η NASA ανακοίνωσε πως βρέθηκε νερό στον Άρη
 
Η NASA ανακοίνωσε πως βρέθηκε νερό στον Άρη
 
Η NASA ανακοίνωσε πως βρέθηκε νερό στον Άρη
 

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι είναι αυτό να προέρχεται από συγκεντρωμένα αλατούχα υδροφόρα στρώματα ενώ ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι τα άλατα στην επιφάνεια του Άρη να απορροφούν νερό από την ατμόσφαιρα.

«Χρειάστηκαν πολλαπλές διαστημικές αποστολές κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για να λυθεί αυτό το μυστήριο, και τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του κρύου, έρημου, πλανήτη," δήλωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας του Mars Exploration της NASA στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον. "Φαίνεται ότι όσο περισσότερο μελετάμε τον Άρη, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή "πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες αποδέχονται ευρέως την υπόθεση ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε στο παρελθόν άφθονο, τρεχούμενο νερό και ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπάρχει ακόμη νερό —μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συντήρηση ζωής— στον Άρη. Στις αρχές του έτους η NASA είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Άρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 χιλιόμετρο.

 

Πηγή: Lifo.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel