Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Μετά τον εντυπωσιακό ουρανό χθες, αναμένονται κι άλλα συμπαντικά θεάματα

the roots web banners 06

Μετά τον εντυπωσιακό ουρανό χθες, αναμένονται κι άλλα συμπαντικά θεάματα
04.11.2015 | 19:54

Μετά τον εντυπωσιακό ουρανό χθες, αναμένονται κι άλλα συμπαντικά θεάματα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Ο χθεσινός ουρανός στην Αττική που εντυπωσίασε ήταν αποτέλεσμα μιας γιγάντιας ηλιακής κηλίδας σύμφωνα με τους επιστήμονες (άλλωστε το ίδιο χρώμα πήρε και σε άλλες πόλεις, όπως η Ν. Υόρκη), ωστόσο ο Νοέμβριος μας έχει κι άλλες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά στα συμπαντικά φαινόμενα, σύμφωνα με το Αstronomy Μagazine.

Κατ' αρχάς το πλανητικό τρίο του Δία, της Αφροδίτης και του Άρη, θα χωρίσει καθώς ο Δίας θα παρασύρει την Αφροδίτη πιο μακριά, αλλά οι τρείς πλανήτες θα παραμείνουν και πάλι σχετικά κοντά. Θα  είναι ακόμη ορατοί μπροστά από τους αστερισμούς του Λέοντος και της Παρθένου, μετά τις 2.45 τα ξημερώματα. Στις 7 Νοεμβρίου μάλιστα Άρης και Αφροδίτη θα κάνουν "τρίγωνο" με τη Σελήνη.

oyran

Ο ουρανός στην Αθήνα

Θα ακολουθήσει αργότερα μέσα σε αυτό τον μήνα η ετήσια βροχή των Λεοντιδών. Τα μετέωρα αυτά κάνουν την εμφάνιση τους ως συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης Tuttle. Αυτή τη φορά θα είναι λιγότερα από άλλες φορές, περίπου  10-15  ανά ώρα και θα κορυφωθούν μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Νοεμβρίου και της  18ης Νοεμβρίου.

meteoΟι Λεοντίδες έχουν προσφέρει υπέροχο και απόκοσμο θέαμα στο παρελθόν, αναφέρει το Smithsonian mag. Το 1833 στη Β. Αμερική, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ουρανός φωτίστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες μετεωρίτες στη διάρκεια της νύχτας ενώ η αστρονόμος Agnes Clerke χαρακτήρισε την καταιγίδα ως «μια καταιγίδα διαττόντων που χτύπησε τη Γη" . "Ο ουρανός γέμισε σε κάθε κατεύθυνση με λαμπερά κομμάτια και φωτίστηκε από μαγευτικές πύρινες σφαίρες", έγραψε.

Επίσης , από τις 5 Νοεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου, οι Ταυρίδες θα φωτίσουν τον ουρανό. Η «παράσταση» θα ξεκινήσει στα ανατολικά μετά τη δύση του ήλιου, θα μετακινηθεί στο νότο μετά τα μεσάνυχτα, και θα ολοκληρωθεί στη δύση πριν το ξημέρωμα. Το θέαμα αναμένεται φαντασμαγορικό, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η βροχή των Ταυριδων είναι πιο αργή και πιο έντονη από άλλες βροχές μετεωριτών, με τα μετέωρα να σκορπάνε και να διαλύονται τελείως.   

Όσοι αναζητούν το θέματα στον ουρανό, μπορούν επίσης να δουν τις πρώτες αναλαμπές του Ωρίωνα. Ξεκινώντας στις 8 Νοεμβρίου, ο Ωρίωνας θα εμφανιστεί χαμηλά στον ουρανό γύρω στις 10 μ.μ., και θα τον δεί κάποιος αν ψάξει  προς τα ανατολικά.
 
Πηγή: lifo.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel