Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Πέντε ελληνικά χωριά για αυθεντικά Χριστούγεννα

banner roots

Πέντε ελληνικά χωριά για αυθεντικά Χριστούγεννα
27.11.2015 | 08:27

Πέντε ελληνικά χωριά για αυθεντικά Χριστούγεννα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Εδώ, στα 1160 μέτρα υψόμετρο, φωλιασμένο στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο είναι ανεπιτήδευτα φολκλόρ. Η ζωή κυλά με τους ίδιους ρυθμούς κάθε μέρα, χωρίς να αλλάζει "βιτρίνα" για τους τουρίστες. Μόνο τα Χριστούγεννα το φημισμένο βλαχοχώρι φορά τα γιορτινά του και συνεχίζει να ψήνει κρεατικά στο τζάκι και να κάνει πρόποση με κόκκινο Φλογερό Αβέρωφ.

Όλοι μαζί παρακολουθούν τη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς θα γιορτάσουν στην πλατεία με άφθονο κρασί, πίτες, αχνιστό τραχανά και φωτιές την έλευση του νέου χρόνου.

Τα σκεπασμένα με χιόνι έλατα, τα σκούρα γκρίζα σύννεφα, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι παραδοσιακές βρύσες και η παγωμένη ατμόσφαιρα που μπερδεύεται με τα τζάκια που καπνίζουν από νωρίς το πρωί στήνουν το λιτό σκηνικό.

Εδώ, το αλπικό τοπίο δεν έχει ανάγκη από φτιασιδώματα για να μοιάζει με το ιδανικό χριστουγεννιάτικο ενσταντανέ. Το εορταστικό τραπέζι επιβάλει πρόποση με Φλογερό από το Κατώγι Αβέρωφ, το οινοποιείο-κόσμημα του χωριού, πάντα παρέα με φημισμένα τυριά όπως φίνο καπνιστό μετσοβόνε, μετσοβέλα, γραβιέρα, παρμεζάνα και γιδίσιο μετσοβίσιο τυρί τύπου σεβρ από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που λειτουργεί από το 1955. Το Μέτσοβο έχει φροντίσει και για τους λάτρεις της αδρεναλίνης: εκείνοι θα ανταλλάξουν ευχές με σλάμομ στο απάτητο χιόνι του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου, του νεότερου της χώρας.

Άγιος Αθανάσιος

ΑΓ. ΑΤΗΑΝΑΣΙΟΣ
Το άλλοτε ερειπωμένο χωριό τολμά σήμερα να συγκριθεί με το Γκστάαντ. Μόνο που εδώ, ζούμε μια πιο ειλικρινή εκδοχή της χριστουγεννιάτικης πολυτέλειας. Εδώ, οι δρόμοι δεν είναι πάντα μποτιλιαρισμένοι με SUV και oι πίστες του πιο δημοφιλούς χιονοδρομικού της βόρειας Ελλάδας, δεν είναι στρωμένες μόνο με χιονοπέδιλα Gucci. Τα παλιά σπίτια έγιναν ξενώνες και ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν τα όνειρά μας για τη νέα χρονιά και οι ταβέρνες στρώνουν τα καλύτερα ρεβεγιόν με καυτές σούπες και κυνήγια.

Καμία παραφωνία. Όλα πέτρινα, όλα στρωμένα με παχύ στρώμα χιονιού, στο πιο κοσμικό προάστιο του Καϊμακτσαλάν. Σλάλομ μέσα και πάνω από τα σύννεφα στην πούδρα του Βόρα, ρομαντζάδες στα πέτρινα καλντερίμια, χαλάρωση στα τζακούζι των δωματίων και πρόποση με γλυκόπιοτο κρασί. Φρόντισαν όμως μαζί με τα spa και τα design έπιπλα να κρατήσουν τους ξυλόφουρνους, τις συνταγές της γιαγιάς και πάνω από όλα τα αυθεντικά χαμόγελα.

Εδώ, οι ευχές των Χριστουγέννων μοιάζουν να βγαίνουν αληθινές: γύρω από τις μεγάλες φωτιές που ανάβουν οι ντόπιοι την παραμονή των Χριστουγέννων και στα παραδοσιακά κάλαντα που τραγουδούν τα παιδάκια με τις κόκκινες μύτες και τα λαμπερά μάτια. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, δήθεν μοντερνισμούς και μόδες, ο Άγιος Αθανάσιος μας καλεί να επιστρέψουμε στα Χριστούγεννα που αργήσαμε να συναντήσουμε, αλλά κρύβαμε πάντα στην καρδιά μας.

Μονεμβασιά

mon
Ο καιρός είναι γλυκός ακόμα και τα Χριστούγεννα. Η τελευταία φορά, λένε οι πιο ηλικιωμένοι, που θυμούνται να έχει πέσει μια πιθαμή χιόνι στο κάστρο της Μονεμβασιάς ήταν το χειμώνα του ’41-’42. Εδώ, δεν θα έρθεις για να ζήσεις χριστουγεννιάτικες après-ski εμπειρίες ούτε θα αναζητήσεις να χωθείς στο κοντινότερο cafe δίπλα στο τζάκι για να ξορκίσεις το τσουχτερό κρύο. Το “πέτρινο καράβι” του Ρίτσου δεν θα σε δυσκολέψει. Μπαίνοντας από την μοναδική είσοδο αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, που φτάνει ως τον 6ο αιώνα.

Χωρίς αυτοκίνητα, με μόνους ήχους τον παφλασμό των κυμάτων που χαϊδεύουν τα αδιαπέραστα τείχη και τους συνωμοτικούς ψιθύρους των ερωτευμένων. Και ο αέρας του Μυρτώου να ανακατεύει πότε πότε τα μαλλιά. Τα σπίτια και οι εκκλησίες απλώνονται μέχρι την πέτρινη πλώρη.

Το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν ένα περίτεχνο κατάστρωμα από κεραμίδια και βυζαντινούς τρούλους που λαμπυρίζουν στον χειμωνιάτικο ήλιο που επιμένει. Γι’αυτό και το κάστρο της Μονεμβασιάς δεν έχει ανάγκη από λαμπάκια, εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα και περίτεχνους στολισμούς για να αποκτήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Εδώ, μπορεί να σας πάρουν στο κατόπι ιππότες και δεσποσύνες που έχουν δώσει κρυφά ραντεβού στα δαιδαλώδη καλντερίμια, σ’ ένα ασυναγώνιστα ερωτικό σκηνικό φτιαγμένο από βράχο και Ιστορία.

Τα Χριστούγεννα στη Μονεμβασιά θα περπατήσουμε σε ρομαντικά πλακόστρωτα, θα ανάψουμε κερί σε αιωνόβιες πέτρινες εκκλησίες, θα ανταλλάξουμε ευχές μπροστά σε αρχοντικά palazzi και, σχεδόν υποχρεωτικά, θα λερωθούμε από την άχνη των αμυγδαλωτών της.

Τρίκαλα Κορινθίας

trikala
Μόνο εδώ, ένα καρβέλι καυτό ψωμί με ολόκληρα καρύδια επάνω κλείνει μέσα του όλη την ουσία της γιορτής. Ο ξυλόφουρνος δεν σβήνει καθόλου. Οι μαγείσισσες φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν κουλουράκια, ψωμιά, πίτες, κουλούρες και γαλακτομπούρεκο περιμένοντας τα εγγόνια για τα Χριστούγεννα. Τα ζεστά σπίτια μοσχοβολούν καμμένη ζάχαρη και κανέλα ενώ στο τραπέζι περιμένουν τα αμέλωτα ακόμα μελομακάρονα. Γεύσεις και αρώματα είναι τα Τρίκαλα.

Θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αυτόνομο βασίλειο του χριστουγεννιάτικου cocooning. Και τα τρία χωριά που ακολουθούν το ένα το άλλο, μέσα από μια φιδογυριστή διαδρομή. Τα τοπία εναλλάσσονται γρήγορα και γλυκά, φτιάχνοντας ένα παζλ από χειμωνιάτικο παραμύθι. Στα Κάτω Τρίκαλα, τα “οικιστικά”, οι καμινάδες των χωριάτικων σπιτιών καπνίζουν. Το πάρτι αρχίζει πιο πάνω, στα Μεσαία Τρίκαλα. Οι ξενώνες μεγαλώνουν και γίνονται πιο πολυτελείς.

Εδώ, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κόψουμε ταχύτητα και να απολαύσουμε τους ονειρεμένους περιπάτους και τα εορταστικά τσιμπούσια παρέα με κρασί και νταμιτζάνες με κρυστάλλινο τσίπουρο. Κι αν θέλουμε να μπούμε πιο δυναμικά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, κάνουμε βόλτες με έλκηθρα στο καλά οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας, μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Πορταριά

portaria
Χιονοδρομικό και θέα στη θάλασσα, παλιά καφενεία και πολυτελή spa, καυτερό σπετζοφάϊ και γκουρμέ πιάτα, μπαζάρ και παραδοσιακά κάλαντα, τσίπουρα και Merlot μπλέκονται ιδανικά στο γιορτινό σκηνικό της Πορταριάς. Ξυπνητήρι σου είναι οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες που έρχονται από τα μεγάφωνα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Συντροφιά σου στις βόλτες οι μυρωδιές του κάστανου στη φωτιά και ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά στις διάσπαρτες πέτρινες βρύσες. Νανούρισμα η θέα απ’ τα φώτα του Βόλου που μοιάζει με διαμαντένια βροχή.

Αν κάτι έχουν να ζηλέψουν τα υπόλοιπα χωριά από την Πορταριά, είναι τα πολλά και περιποιημένα λιθόστρωτα καλντερίμια- ντυμένα αυτήν την εποχή με μια πάχνη παγωμένη, βουνίσια, που καθαρίζει το μυαλό από κάθε έγνοια. Πίσω απ’ τα θαμπωμένα παράθυρα των αγέρωχων αρχοντικών εκτυλίσσονται μικρά γλέντια γύρω από τζάκια που καίνε ασταμάτητα, κλαδιά με λαμπιόνια χτυπούν στα πορτόφυλλα, τα τελευταία φύλλα των δέντρων πέφτουν αποκαλύπτοντας τη σεμνή αισθητική του τόπου.

Στην κεντρική πλατεία, που έχει φορέσει τα γιορτινά της, ο αέρας μοσχοβολά από τα μελομακάρονα και τα γλυκά ταψιού που φτιάχνουν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού, αλλά και από τις πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ που μαγειρεύουν με μεράκι οι αδερφές Καραΐσκου στου Κρίτσα.

Κι όταν το κατάλευκο σεντόνι καλύψει τα πλατάνια, τις κρήνες και τα υγρά δάση, βγαίνεις να αντλήσεις δύναμη από την άγρια ομορφιά. Το χιόνι παραμένει επί μήνες στα Χάνια και στην κορυφή Αγριόλευκες, που κατακλύζεται από σκιέρ, ενώ η πυκνή ομίχλη είναι σχεδόν μόνιμο ντεκόρ. Ένα μυστηριώδες γαλακτερό πέπλο απλώνεται παντού και σε καλεί σε κυνήγι θησαυρών.

 

Πηγή: thepapaer.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel