Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Ημέρα μνήμης των A.N.Ζ.A.C

banner roots

Ημέρα μνήμης των  A.N.Ζ.A.C
22.04.2016 | 13:09

Ημέρα μνήμης των A.N.Ζ.A.C

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας                        

Χαιρετισμός

Εμείς οι Εκπρόσωποι του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Λήμνοοι εθελοντές και οι εθελόντριες τα τελευταία χρόνια αποθέτουμε λίγα λουλούδια από την ανοιξιάτικη πράσινο- κόκκινη Λήμνο, στην τελευταία κατοικία των δυο Νοσοκόμων από το Καναδά, έτσι όπως έκαναν τότε τον Απρίλιο του 1915 οι προγονοί μας εδώ στο νησί οι οποίοι προσέφεραν ότι μπορούσαν, αγάπη, φιλοξενία, θαλπωρή στους νεαρούς σχεδόν αμούστακους στρατιώτες Αυστραλούς Καναδούς Νέο- Ζηλανδούς κ.α.

Τώρα 101 χρονιά μετά από τη πολεμική λαίλαπα της Καλλίπολη, συν-υπάρχετε όλοι μαζί σε μια γαλήνια αιώνια νεκρική συντροφιά ,εδώ στο Μούδρο και στο Πορτιανού της Λήμνου, εδώ στο Β ανατολικό αιγαίο που εξελίσσονται τραγωδίες προσφυγιάς και μετανάστευσης και πνίγονται χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως παιδιά.
Εδώ στο νεκροταφείο σε αυτό το χώρο, της αιώνιας ζωής, το αιώνιο νεκρικό χωριό της απολυτής σιγής, της θύμησης, της αγριότητας της αλαζονείας του πολέμου, της συγκίνησης, της υπερηφάνειας, για τους δικού σας ανθρώπους και για την πατρίδα σας, άλλα και τις άλλες πατρίδες όλων αυτών των νέων ,οι οποίοι από τόσο μακριά αναπαύονται στο νησί μας.

Εις τη μάχη της Καλλίπολη για πρώτη φορά Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες πολέμησαν υπό τη σημαία των χωρών τους, γεγονός που σφράγισε την εθνική συνείδησή των δύο λαών, καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βγήκαν ουσιαστικά από τη σκιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Για τον λόγο αυτό, η περιοχή της Καλλίπολη αλλά και της Λήμνου έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες επισκέπτες από τις δύο χώρες, καθώς εις τη Τουρκία και τιμούν τους νεκρούς τους στις 25 Απριλίου ως την Εθνική Ημέρα Μνήμης των ANZAC. Οι κυβερνήσεις σας δεν σας ξεχνούν γιατί όλοι μαζί σε αυτό το χώρο του παραλογισμού της ιστορίας και της αιωνιότητας, είσαστε όλοι θύματα και ήρωες μαζί.

Είστε όλοι θύματα αυτού του παρανοϊκού τραγικού πολέμου, έτσι ώστε μαζί ακολουθήσατε το δρόμο προς τη δόξα, την αιωνιότητα, την ιστορία, και το βάθρο των ηρώων της χώρας σας.

Μέσα σε αυτό αιώνιο χωριό της σιωπής, της ιστορικής μνήμης και της δόξας ,εδώ στη Λήμνο το νησί του Ηφαίστου και της προϊστορικής Πολιόχνης του Πεντάθλου της Λημνιας γης και μέσα από αυτή τη θύμηση και την σημερινή τελετουργία, τιμούμε κάθε χρόνο και αναλογιζόμαστε τον αγώνα τον οποίο έκανε επίσης όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ,μέσα στα υποτυπώδη Νοσοκομεία εκστρατείας μαχόμενοι στα τραγικά της εποχής εκείνης πεδία ,της πιο σκληρής μάχιμης ιατρικής και της νοσηλείας.

Έτσι το ίδιο εδώ στην πατρίδα μας την Ελλάδα θυσιάστηκαν πολλές εθελόντριες νοσηλεύτριες αδελφές του Ε.Ε.Σ στα πεδία των μαχών από το 1897 μέχρι το 1940 ώστε και η δική μας πατρίδα έχει κλάψει και θυμάται και σέβεται.
Νιώθουμε έντονη την παρουσία σας στο Ακριτικό μας νησί τη Λήμνο, η οποία όπως όλοι σήμερα γνωρίζουν το νησί μας είναι κομμάτι από το Βόρειο ανατολικό σύνορο της Ενωμένης Ευρώπης η οποία καταρρέει.

Η Λήμνος Σάμος Χίος Λέσβος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μνημείο προσφυγιάς. Αυτό το Β .Ανατολικό Αιγαίο είναι Πύλη εισόδου προς την ελπίδα της φυγής προς το μέλλον, για διεκδίκηση ζωής, θέλουν να ζήσουν χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ αυτή η θάλασσα είναι ο τάφος πολλών.

Σήμερα όλοι γνωρίζετε ότι το Προσφυγικό και μεταναστευτικό με αυτά τα μετακινούμενα ανθρώπινα κοπάδια, είναι το τραγικό, το οξύ παγκόσμιο πρόβλημα απαξίωσης της ανθρωπινής ύπαρξης, και αποτελεί σεισμό στη παγκόσμια συνείδησή της κοινωνίας των λαών, ώστε μόλις εχθές οι προκαθήμενοι της χριστιανοσύνης επισκέφθηκαν τον τόπο του μαρτυρίου και της λύτρωσης τη Λέσβο για να συναντήσουν τους πρόσφυγες και να στείλουν ένα ηχηρό αναγκαίο δυνατό μήνυμα αγάπης, ειρήνης, αδελφοσύνης, αλληλεγγύης , συνύπαρξης στη παγκόσμια αλλοπρόσαλλη παρανοϊκή κοινότητα και κυρίως στη μεταλλαγμένη Ευρωπαϊκή ένωση επιδιώκοντας βοήθεια για αξιοπρέπεια και στηρίζοντας τις στοιχειώδης τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής και της ελευθερίας αυτών των ανθρώπων.

Μια Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη οικονομική κατάσταση με μεγάλη ανθρωπιστική κρίσηφτώχεια ανεργία και μεγάλη διακίνηση των πληθυσμών από εμπόλεμες περιοχές με πρώτο σταθμό τη Τουρκία ώστε το εθελοντικό κίνημα να δραστηριοποιείται στη Χώρα μας με συνέπεια και πολύ δουλειά.

Ενώ όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ έδειξαν και δείχνουν ένα μεγαλείο αλληλεγγύης ,κάτι που εμείς γνωρίζουμε σε τοπικό επίπεδο από τους συμπολίτες μας προς τους πρόσφυγες που κατά καιρούς φιλοξενήσαμε και εδώ στη Λήμνο.

Οι εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες του Ε.Ε.Σ οι οποίες για χρόνια ήταν οι νοσοκόμες των πεδίων των μαχών, και των πόλεμων, τώρα βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα κοντά τους πρόσφυγες αλλά και σε καθένα Έλληνα πολίτη ο οποίος έχει ανάγκη από τη οικονομική κρίση εις την οποία βρισκόμαστε.

Οι εθελόντριες βρίσκονται σε πλήρη δράσει σε όλους τους τομείς και σε όλους τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει, επίσης, υπηρεσίες υγείας και Πρώτες Βοήθειες μέσω της λειτουργίας ιατρικού σταθμού, στελεχωμένου με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Οργανισμού, ενώ από τον Μάρτιο του 2016 ο Ε.Ε.Σ. προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών.

Τέλος ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διανέμει κάθε μέρα πακέτα με τροφή, νερό και υγειονομικό υλικό ενώ λειτουργεί Κινητή Υγειονομική Μονάδα στελεχωμένη με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, κυρίως στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά ,ενώ έχει και τον παιδότοπο που προσφέρει ψυχολογική στήριξη στα παιδιά με ζωγραφική και παιχνίδιΚαθημερινά επίσης πραγματοποιούνται ακόμη διανομές ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως πακέτων προσωπικής υγιεινής για άνδρες και γυναίκες, βρεφικών πακέτων, τροφίμων, πόσιμου νερού, αδιάβροχων, κουβερτών, camping mats.

Έτσι οι αρμόδιοι απεφάσισαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης του από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού &Ερυθράς Ημισελήνου ―μέσω του Προγράμματος Έκτακτης Έκκλησης Στήριξης― από τα 13 εκατομμύρια στα 28 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Σήμερα οι ίδιες εθελόντριες είναι οι αδελφές της κοινωνίας μας της καθημερινότητας, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες αγάπης αλληλεγγύης προσφοράς σε κατατρεγμένους πρόσφυγες και σε δυστυχισμένους πολίτες καθώς ηθική και υλική βοήθεια στα θύματα των σύγχρονων πολιτισμένων πεδίων της ανθρωπιστικής κρίσης και στα θύματα κάθε φυσικής καταστροφής όπως στους σεισμούς.

Τότε ο πόλεμος ήταν μετά όπλα στα πεδία των μαχών, σήμερα οι εθελόντριες νοσοκόμες πολεμούν σε οικονομικό πόλεμο μια παρανοϊκή κρίση με σκληρή λιτότητα σε καιρό ειρήνης έτσι ώστε να αντιμετωπίζει η εθελόντρια αδελφή σήμερα, την φτώχεια την πείνα, όπου τα όνειρα και η ελπίδα των πολιτών, κυρίως των νέων έγιναν δυστυχία αβεβαιότητα και μετανάστευση  και η ελευθερία δουλεία του χρήματος.

Ελπίζουμε σήμερα όλοι ότι η μάχη στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) τη Καλλίπολη όπως και το ανεξέλεγκτο προσφυγικό από τους πολέμους που γίνονται να χρησιμεύσει και να αποτελέσει παράδειγμα για όλον τον κόσμο και όλες τις κοινότητες της κοινωνίας ώστε να μετατρέψουμε την κοινή μας θλίψη, την αγωνία, τη δυστυχία και υπερηφάνεια για τους νεκρούς σε ένα μοχλό προώθησης της αδελφοσύνης, της αγάπης και της ειρήνης και σε ένα όπλο κατά της τρομοκρατίας, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του μίσους».

Τιμούμε όλους και όλες και σας μνημονεύουμε γιατί είστε Ηρωίδες μαζί με τους ήρωες που θυσιάστηκαν για ένα μεγάλο γιατί. Θυσιαστήκατε για το μεγαλείο της πατρίδα σας, και πιστεύουμε ότι οι ψυχές σας στο ταξίδι προς στην αιωνιότητα, θα αναπαύονται στην ουράνια γαλήνια κοινωνία των Αγγέλων.

Τιμή και Δόξα

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel