Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Το στοματικό σεξ «αυξάνει την αναπαραγωγική επιτυχία σε νυχτερίδες»

the roots web banners 06

Το στοματικό σεξ «αυξάνει την αναπαραγωγική επιτυχία σε νυχτερίδες»
03.04.2013 | 03:09

Το στοματικό σεξ «αυξάνει την αναπαραγωγική επιτυχία σε νυχτερίδες»

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Μέχρι σήμερα, αναφέρουν Βρετανοί και Κινέζοι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, είχαν αναφερθεί περιστατικά στοματικού σεξ σε διάφορα είδη. Στον πυγμαίο χιμπατζή, για παράδειγμα, η πεολειχία έχει παρατηρηθεί ως «συμπεριφορά παιχνιδιού μεταξύ νεαρών αρσενικών», ενώ σε ένα είδος λεμούριου τα αρσενικά χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να βεβαιωθούν ότι το θηλυκό βρίσκεται σε οίστρο.«Δεδομένου όμως ότι λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές, δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο η πεολειχία συμβαίνει συστηματικά κατά τη διάρκεια της συνουσίας σε αυτά τα είδη [...] Οι παρατηρήσεις μας είναι οι πρώτες που δείχνουν ότι συμβαίνει συστηματική πεολειχία σε ενήλικα ζώα πλην των ανθρώπων» γράφει η ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη αφορά την απειλούμενη ασιατική νυχτερίδα των φρούτων Cynopterus sphinx. Στην επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας, οι ερευνητές αιχμαλώτισαν ενήλικα άτομα την εποχή της αναπαραγωγής και τα βιντεοσκόπησαν να ζευγαρώνουν μέσα σε κλουβιά.

Στις 14 από τις 20 συνουσίες που καταγράφηκαν, το θηλυκό «χαμήλωνε συχνά το κεφάλι για να γλείψει τη βάση του πέους του αρσενικού». Και, με μια ευλυγισία που θα ζήλευαν πολλοί άνδρες, το αρσενικό έσκυβε συχνά για να γλείψει και μόνο του το πέος του.

Η στατιστική ανάλυση των παρατηρήσεων έδειξε ότι το κάθε δευτερόλεπτο στοματικό σεξ παρέτεινε το ζευγάρωμα κατά 6 δευτερόλεπτα.

Η παράταση αυτή υποδεικνύει ότι η εν λόγω σεξουαλική πρακτική προσφέρει κάποιο προσαρμοστικό πλεονέκτημα, εκτιμούν οι ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα προσφέρουν τέσσερις πιθανές εξηγήσεις.

Πρώτον, το στοματικό σεξ μπορεί να διεγείρει περισσότερο το πέος ή να λειτουργεί ως λιπαντικό, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια της συνουσίας και την πιθανότητα σύλληψης.

Δεύτερον, το στοματικό σεξ ίσως χρησιμοποιείται από το θηλυκό προκειμένου να κρατήσει μαζί του το ταίρι του για περισσότερο χρόνο, και να αυξήσει έτσι την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Τρίτον, το σάλιο ενδέχεται να λειτουργεί ως αντιμικροβιακό και να προλαμβάνει τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Και τέταρτον, το στοματικό σεξ ίσως επιτρέπει στα θηλυκά να μυρίζουν χημικά σινιάλα που αφορούν την ιστοσυμβατότητα και διευκολύνουν την επιλογή του σωστού συντρόφου.

«Η συμπεριφορά αυτή προφανώς ευνοεί τον δέκτη [του στοματικού σεξ] ωστόσο ενδέχεται να ωφελεί και τους δύο παρτενέρ, ειδικά αν αυξάνεται η πιθανότητα γονιμοποίησης» γράφουν συμπερασματικά οι ερευνητές.

«Δεν είναι επίσης απίθανο το θηλυκό να χειραγωγεί το αρσενικό αυξάνοντας τη σεξουαλική διέγερση, έτσι ώστε τελικά να ωφεληθεί η ίδια».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel