Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το παθητικό κάπνισμα
ikteo limnou
Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το παθητικό κάπνισμα
07.06.2013 | 03:07

Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το παθητικό κάπνισμα

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Την αναγνώριση της προστασίας του παθητικού καπνίσματος ως ανθρώπινο δικαίωμα σε όλη την Ευρώπη, εισηγείται η Ελλάδα ύστερα από σχετικό αίτημα που προσυπέγραψαν 10.000 φοιτητές.

Η πρωτοποριακή εισήγηση της Ελλάδας - μιας από τις χώρες που αδυνατεί να εφαρμόσει νόμο κατά του καπνίσματος - στην Ευρώπη είναι το κεντρικό θέμα της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, του επίσημου ευρωπαϊκού φορέα για το κάπνισμα, όπου συμμετέχουν οι πρόεδροι των Επιτροπών Ελέγχου Κατά του Καπνίσματος όλων των ευρωπαϊκών χωρών, που πραγματοποιεί 5-7 Ιουνίου στην Αθήνα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας - γνώμης που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στα ελληνικά πανεπιστήμια από την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, έδωσε έμφαση στην πρόταση για ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς υγείας, εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, ζητείται να αναγνωριστεί το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους ως μια εκτεταμένη μορφή βίας, που στρέφεται κυρίως εναντίον μικρών παιδιών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και οι έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που διεξήχθη σε 192 χώρες, η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 600.000 θανάτους ετησίως. Το 1/3 των θανάτων αυτών είναι παιδιά, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία είναι οι γυναίκες, με ετήσιο αριθμό θανάτων περίπου 281.000.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλίας για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους και χωρίς περιορισμούς οι διεθνείς διατάξεις ώστε η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους να αναδειχθεί σε κορυφαίο δικαίωμα του ανθρώπου για τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας απειλούμενων ανθρώπων και ιδιαιτέρως γυναικών και παιδιών» ανέφερε ο κ. Μπεχράκης.

Τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος , θα απασχολήσει επίσης ένα εξίσου σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την επικινδυνότητα και τις συνέπειες του λαθραίου τσιγάρου στην υγεία των πολιτών αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σούρλας, στα λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε έπειτα από αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους, υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι πέρα από τις δαπάνες που απαιτούνται για τη νοσηλεία αυτών που καπνίζουν νοθευμένα τσιγάρα, το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους μέχρι 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το λαθρεμπόριο τσιγάρων ετησίως ανέρχεται σε 456 εκατ. ευρώ.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της ελευθερίας των προσωπικών επιλογών αλλά και το δικαίωμα του ανθρώπου για προστασία της υγείας από το παθητικό κάπνισμα.


Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018