Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Τα δικαιώματα αποζημίωσης επιβατών λόγω ακύρωσης πτήσης
afoi poriazi
Τα δικαιώματα αποζημίωσης επιβατών λόγω ακύρωσης πτήσης
12.11.2019 | 21:13

Τα δικαιώματα αποζημίωσης επιβατών λόγω ακύρωσης πτήσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Σοφία Γεωργιάδη, δικηγόρος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εταιρικού - Εμπορικού Δικαίου

Με αφορμή τις ακυρώσεις πτήσεων από την Astra Airlines τις προηγούμενες ημέρες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ξέρουμε ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης των επιβατών για αυτές τις ακυρώσεις σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

Εάν η πτήση ακυρωθεί υπάρχει δικαίωμα σε επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, μεταφορά με άλλη πτήση ή πτήση επιστροφής, καθώς και το δικαίωμα σε βοήθεια ή αποζημίωση. Η αεροπορική εταιρεία οφείλει να γνωστοποιήσει εγγράφως τους κανόνες αποζημίωσης και παροχής βοήθειας.

Ωστόσο, δεν οφείλεται αποζημίωση αν ο αερομεταφορέας μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα. Το τεχνικό πρόβλημα δεν θεωρείται έκτακτη περίσταση.

Η αεροπορική εταιρεία οφείλει να προτείνει στον επιβάτη για να επιλέξει είτε την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου είτε τη μεταφορά με άλλη πτήση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.

Ωστόσο, μπορεί να διατηρηθεί η υποχρέωση της αεροπορικής εταιρείας να καταβάλει αποζημίωση:

-εάν επιλέξει ο επιβάτης να επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου η αποζημίωση θα εξαρτηθεί από τον τύπο της πτήσης (για παράδειγμα ανάλογα με τα χιλιόμετρα η αποζημίωση μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ).

-εάν επιλέξει ο επιβάτης μεταφορά με άλλη πτήση, η αποζημίωση θα εξαρτηθεί από τον τύπο της πτήσης και την καθυστέρηση άφιξης στον τελικό προορισμό, σε σχέση με την αρχικά προγραμματισμένη ώρα άφιξης.

Ο επιβάτης ΔΕΝ δικαιούται αποζημίωση όταν έχει ενημερωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν ή έως και 7 ημέρες πριν και του προσφερθεί εναλλακτική μεταφορά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Καταγγελία για τα ανωτέρω θέματα μπορεί να υποβληθεί σε πρώτη φάση απευθείας στην αεροπορική εταιρεία και σε μετέπειτα στάδιο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τέλος στα αρμόδια Δικαστήρια.

Τι όμως γίνεται σε περίπτωση πτώχευσης της αεροπορικής εταιρείας;

-Σε περίπτωση που η κράτηση έγινε απευθείας μέσω εταιρείας που κήρυξε πτώχευση, οι επιβάτες δεν θα έχουν την δυνατότητα λάβουν οποιαδήποτε αποζημίωση εξαιτίας της πτώχευσης της εταιρείας.

-Όμως, εάν το εισιτήριο έχει πληρωθεί με πιστωτική κάρτα, υπάρχει περίπτωση η πληρωμή να μπορεί να διακοπεί πριν τα χρήματα καταλήξουν στην αεροπορική εταιρεία.

-Εάν έχει αγοραστεί «πακέτο ταξιδιού» μέσω ταξιδιωτικού γραφείου συνήθως περιλαμβάνεται και ασφαλιστική κάλυψη για τέτοιες καταστάσεις. Καλό θα είναι να διευκρινίζεται αυτή η πληροφορία κατά την οργάνωση του ταξιδιού.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018