Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Σαν σήμερα 20 Ιουλίου 1974: Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο | Λονδίνο : “ H εισβολή που δεν περιμέναμε ...”

banner roots

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου 1974: Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο | Λονδίνο : “ H εισβολή που δεν περιμέναμε ...”
20.07.2020 | 12:10

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου 1974: Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο | Λονδίνο : “ H εισβολή που δεν περιμέναμε ...”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

(Με βάση τα Αρχεία του Φόρεϊν Όφις)  

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, λόρδος Μπρίντζες (Thomas Edward Bridges), σε σημείωμα του για τα την τουρκική εισβολή και για τις πρώτες αντιδράσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ο Χάρολντ Ουίλσον πληροφορήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στην Κύπρο το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1974 , πριν την αναχώρησή του από το Παρίσι.

Γράφει ο λόρδος Μπρίντζες :

" Η είδηση για την αποχώρηση της τουρκικής δύναμης εισβολής από τη Μερσίνη συζητήθηκε εν συντομία από τον πρωθυπουργό , τον υπουργό των Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν και τον Γάλλο ομολογά του, πριν ο Ουίλσον αποχωρήσει από τη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι στις 6 μ.μ. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά αναχώρησε αεροπορικώς από τη γαλλική πρωτεύουσα με προορισμό το Ντάραμ, ενώ εγώ μαζί με τον Κάλαχαν και τους συνεργάτες του αναχωρήσαμε για το Λονδίνο. Όταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ εξετάσαμε την κατάσταση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Κάλαχαν με τον υφυπουργό των Εξωτερικών Ρόι Χάτερσλι (Roy Hattersley). Το βασικό θέμα που μας απασχολούσε ήταν αν οι οικογένειες των βρετανών στρατιωτών κι άλλοι βρετανοί υπήκοοι στην Κύπρο θα ελάμβαναν οδηγίες να κατευθυνθούν προς τις βρετανικές βάσεις το ξημέρωμα της επόμενης μέρας".

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργό Ουίλσον, η βρετανική πλευρά δεν ανέμενε η εισβολή να γίνει νωρίς το πρωί του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974. Στο Λονδίνο επικρατούσε η άποψη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο να πάρει την απόφαση για τη στρατιωτική επέμβαση μετά την επάνοδο του στην Άγκυρα προερχόμενος από την βρετανική πρωτεύουσα. Επίσης πολλοί βρετανοί αξιωματούχοι ήταν της γνώμης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα αποτολμούσε την εισβολή στην Κύπρο ενώ στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν ακόμη ο αμερικανός υφυπουργός των Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο.

"Την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός των Εξωτερικών αποφάσισε να μη πάει στο αγρόκτημά του κοντά στο Ρίγκμερ όπως αρχικά είχε προγραμματίσει αλλά να παραμείνει στο Λονδίνο. Εγώ επέστρεψα στη Ντάουνινγκ Στριτ και όταν είδα ότι δεν υπήρχαν άλλα νέα πήγα στο διαμέρισμά μου στο Τσέλσι περίπου στις 10 μ.μ", αναφέρει ο Μπρίντζες.

Την 20η Ιουλίου 1974, στις 2.20 πμ , το τηλέφωνο στο διαμέρισμα του Μπρίντζες κτυπά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ουίλσον πληροφορείται ότι ένα αεροσκάφος τύπου Νίμροντ που περιπολούσε τη Βόρεια Κύπρο είχε εντοπίσει την τουρκική δύναμη εισβολής σε απόσταση 15 μιλίων από την Κυρήνεια. Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας Ρόι Μέισον τηλεφώνησε για να ενημερώσει τον Χάρολντ Ουίλσον στο ξενοδοχείο στο Ντάραμ όπου ο βρετανός πρωθυπουργός είχε πάει για να διανυκτερεύσει. Ο Μέισον θεωρούσε ότι η εισβολή ήταν αναπόφευκτη και είχε συμβουλεύσει την κυβέρνηση να διατάξει την απόβαση στην Κύπρο μονάδων καταδρομέων που ήταν στο βρετανικό αεροπλανοφόρο Ερμής.

Οι καταδρομείς αυτοί, κατά τον Μέισον, θα προστάτευαν τις εγκαταστάσεις ραντάρ στο όρος Τρόοδος και τους βρετανούς υπηκόους που θα είχαν καταφύγει στις βρετανικές βάσεις. Αντιρρήσεις όμως είχε ο λόρδος Μπρίντζες.

Σημειώνει ο Μπρίντζες: "Ενώ μας απασχολούσε το θέμα αυτό, παρενέβη στη συζήτηση και επεσήμανα στον πρωθυπουργό ότι αν οι Τούρκοι επρόκειτο να εισβάλλουν στην Κύπρο τα χαράματα του Σαββάτου , τότε μία βρετανική επιχείρηση σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο θα δημιουργούσε την εντύπωση συμπαιγνίας μεταξύ των βρετανικών και των τουρκικών δυνάμεων. Αποφασίστηκε λοιπόν η βρετανική επιχείρηση να μη πραγματοποιηθεί το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου".

Εξάλλου κατά τον Μπρίντζες, ήταν λάθος να αναζητηθούν ευθύνες στους αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις και του υπουργείου Άμυνας για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα για τη χρονική στιγμή και την υφή της τουρκικής εισβολής. Στο σημείωμα του παραδέχεται στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφωνόταν τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974 είχε επηρεασθεί από το γεγονός ότι η Τουρκία δύο φορές στο παρελθόν το 1964 και το 1967 δεν είχε κατορθώσει να εισβάλλει στην Κύπρο.

Τέλος ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Χάρολντ Ουίλσον ομολογεί ότι ο ίδιος δεν είχε σκεφθεί ότι μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ίσως ποτέ να μη παρουσιαζόταν στην Άγκυρα μία τόσο καλή ευκαιρία για να επέμβει και "να επανορθώσει τα πράγματα στην Κύπρο". Σύμφωνα με τον λόρδο Μπρίντζες, η διεθνής κοινή γνώμη ήταν "έντονα επικριτική για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου".

DiiiluJWkAAsQuv

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το