Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Σύρος, το νησί που ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους

banner roots

Σύρος, το νησί που ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους
28.08.2020 | 13:47

Σύρος, το νησί που ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Τη στιγμή που η πλειοψηφία των τουριστών προγραμματίζει τις διακοπές των ονείρων του σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη και σε άλλα, μεγαλύτερα όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη, υπάρχει ένα μικρό νησί στην καρδιά των Κυκλάδων που δύσκολα μετατρέπεται σε αγαπημένο προορισμό Ελλήνων και ξένων.

Παρ’ όλα αυτά, η Σύρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από όλους τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας. Αντίθετα, είναι ένα μέρος που προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα θα περίμενε ένας επισκέπτης. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ένα μέρος που ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι, σε αντίθεση με άλλα νησιά, δεν στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό για να μεγαλουργήσει.

Από την τοπική γεωργία και κτηνοτροφία έως τις δημόσιες υπηρεσίες και το κτίριο του καζίνο που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, στην Ερμούπολη υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οποιονδήποτε να νομίσει ότι βρίσκεται σε μία πόλη. Ο τουρισμός φυσικά παραμένει σε πρώτη μοίρα, όμως βρίσκεται σε μία ισορροπία με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που μπορεί κανείς να έχει στη Σύρο.

Οι παραλίες της είναι αξιοθαύμαστες και ο Δήμος Σύρου φρόντισε ώστε να αποτελέσουν κι αυτές έναν πόλο έλξης για μία μερίδα ανθρώπων που έχουν δυσκολία πρόσβασης σε αυτές. Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που εγκαταστάθηκε στις παραλίες Γαλλησά και Αγκαθωπές το σύστημα SEATRAC, που υποβοηθάει ανθρώπους με αναπηρία προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Ο μηχανισμός που άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στις παραλίες της Βάρης και Βούλγαρη, προστέθηκε στις δύο παραπάνω παραλίες του νησιού και πλέον η Σύρος έχει γίνει ένας από τους λιγοστούς προορισμούς στην Ελλάδα που έχει τέσσερις συνολικά παραλίες με δυνατότητα πρόσβασης από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό, καθώς δείχνει την αξία που βλέπει το νησί στην ανάγκη του ανθρώπου για τα απολύτως απαραίτητα κι αποτελεί επίσης το σύνθημα για μία αλλαγή κατεύθυνσης προς όλους τους πολίτες, καθώς η Σύρος προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Το πρότζεκτ στοίχησε περίπου 90 χιλιάδες ευρώ, όμως καλύφθηκε με χρήματα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

photo 1592901232362 3a600a6188b8

Φυσικά, όταν κανείς αναφέρεται στη Σύρο και την Ερμούπολη, σκέφτεται αμέσως την αρχιτεκτονική της. Το ιταλικό στοιχείο είναι και παραμένει έντονο, ενώ τα νεοκλασικά κτίρια μεταβάλλουν το τοπίο και υπάρχουν στιγμές όπου το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα σβήνει στα σοκάκια της πρωτεύουσας. Δικαίως πολλοί αποκαλούν πλέον τη Σύρο «βασίλισσα των νησιών», αφού ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της και η αύρα που αποπνέει δίνουν μία διαφορετική πνοή.

Το διαμάντι του νησιού δεν είναι άλλο βέβαια από την Άνω Σύρο, ο βενετσιάνικος οικισμός που βρίσκεται στην κορυφή των λόφων του νησιού από τον 13ο αιώνα έως σήμερα κι αποτελούσε το σημείο αναφοράς της Σύρου. Εκεί υπερασπίζονταν οι κάτοικοι τις περιουσίες τους και τις ζωές τους από τις επιδρομές των πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο κι εκεί είναι που η ομορφιά των στενοσόκακων και των λευκών σπιτιών θυμίζουν ότι το άρωμα της θάλασσας και του αέρα είναι διαφορετικό στις Κυκλάδες.

«Αυτό το νησί έχει ζωή, αλλά η καρδιά του κτυπάει διαφορετικά από τα άλλα» αναφέρουν οι ντόπιοι: «Δεν είναι σαν τα άλλα νησιά του νομού και όχι μόνο, που έχουν ζωή αποκλειστικά το καλοκαίρι. Η Σύρος είναι τέτοια που για 12 μήνες έχει παλμό, ενώ μπορείς να βρεις κόσμο στην παραλία ανά πάσα στιγμή. Πας για μπάνιο, απολαμβάνεις τη μεσημεριανή σου σιέστα, μπαίνεις στον ρυθμό της Ερμούπολης και διασκεδάζεις σε μπαρ, μετά από γευστικά πιάτα σε εξαιρετικά μεζεδοπωλεία για 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτό δεν μπορείς να το βρεις πουθενά άλλου».

Και είναι αλήθεια ότι μουσεία και ταβέρνες συνδυάζονται αρμονικά, οι στριφογυριστές σκάλες στα σπίτια και οι μπουκαμβίλιες θυμίζουν στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, την ώρα που η άριστη συγκοινωνία της και οι μοντέρνες πινελιές σε καταστήματα και δρόμους θυμίζουν ότι στην Ερμούπολη κτυπάει η καρδιά μίας σύγχρονης πόλης. Αν κάποιος θέλει να γευτεί παραδοσιακούς μεζέδες και να απολαύσει τη θάλασσα, αν προτιμάει την περιήγηση σε μουσεία ή σε οργανωμένους περιπάτους εντός κι εκτός πόλης, η Σύρος είναι αυτό που ψάχνει. Μετά απ’ όλα αυτά, δεν θέλεις να μάθεις πότε σαλπάρει το επόμενο πλοίο για την Ερμούπολη;

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το