Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Φωτιές Εύβοια: Η κραυγή της κυρίας Παναγιώτας και η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία

banner roots

Φωτιές Εύβοια: Η κραυγή της κυρίας Παναγιώτας και η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία
09.08.2021 | 20:44

Φωτιές Εύβοια: Η κραυγή της κυρίας Παναγιώτας και η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Φανή Χαρίση

Ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, που απαθανάτισε την ηλικιωμένη γυναίκα που με σπαραγμό κοιτά τον ουρανό, ενώ η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της στις Γούβες Εύβοιας μιλά στο Sputnik για τη δύσκολη στιγμή που και ο ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Μια ηλικιωμένη μαυροφορεμένη γυναίκα, η κυρία Παναγιώτα, με το ένα χέρι της στο στήθος και στο άλλο να κρατά μια τσάντα με τα υπάρχοντά της, κοιτά με σπαραγμό τον γεμάτο καπνούς ουρανό! Πίσω της βρίσκεται το σπίτι της που έχει «αγκαλιαστεί» από τη φωτιά!
 
Εκεί μπροστά στην κυρία Παναγιώτα βρίσκεται ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, σηκώνει τη φωτογραφική μηχανή του και απαθανατίζει τη συγκλονιστική σκηνή που περιγράφει όχι μόνο το δράμα που βίωσε η ηλικιωμένη γυναίκα, αλλά και την απόγνωση και τις μαρτυρικές ώρες που έχουν βιώσει όλοι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.
 
Από το πρωί της Κυριακής 8 Αυγούστου ο φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνος Τσακαλίδης βρίσκεται στο χωριό Γούβες της Εύβοιας. Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σχετικά μακριά από το χωριό και ο φωτορεπόρτερ σκέφτεται να προχωρήσει προς άλλες περιοχές όπου η πυρκαγιά είχε περάσει και είχαν γίνει εκκενώσεις προκειμένου να φτάσει στην περιοχή Ψαρόπουλο απ' όπου σκάφη έπαιρναν κόσμο και τον περνούσαν απέναντι στη Σκιάθο.
Η πυρκαγιά είχε όμως κλείσει τον μοναδικό δρόμο που θα τον οδηγούσε στην περιοχή όπου είχε φτάσει κόσμος για να μπει στα σκάφη. Έτσι, όπως είπε στο Sputnik, «έμεινα εδώ».
 
«Η φωτιά το μεσημέρι προσέγγισε το χωριό Γούβες και περίπου στις 15:30 η φωτιά πλησίασε αρκετά στα πρώτα σπίτια. Περίπου μία ώρα μετά, βρέθηκα όσο πιο κοντά γινόταν στο μέτωπο και είδα την κυρία Παναγιώτα που είχε βγει από το σπίτι της στο οποίο πλησίαζε η φωτιά και περίμενε να βγει και ο σύζυγός της για να απομακρυνθούν» εξήγησε ο κ. Τσακαλίδης.
Όπως περιγράφει ο φωτορεπόρτερ, η ηλικιωμένη ήταν σε απόγνωση.
«Φώναζε ότι "θα καούμε", ότι έμειναν μόνοι τους -χωρίς βοήθεια- με τη φωτιά να απειλεί τους κατοίκους και το χωριό».
Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.08.2021 

Καλά στην υγεία της η κυρία Παναγιώτα

Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης είναι έμπειρος φωτορεπόρτερ ωστόσο η συγκεκριμένη στιγμή θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη του.
 
«Ήταν δύσκολη στιγμή. Η φωτιά είχε πλησιάσει, η κυρία Παναγιώτα ήταν σε απόγνωση, φοβισμένη και περίμενε τον σύζυγό της να βγει από το σπίτι που το άγγιξε η φωτιά» περιγράφει ο φωτορεπόρτερ που μετά από ώρες, όπως είπε, «την ξαναείδα και ευτυχώς ήταν καλά».
Ο κ. Τσακαλίδης σημειώνει ότι το χωριό Γούβες «που είναι ένα μεγάλο χωριό με περισσότερους από 800 κατοίκους» σώθηκε και δεν παραδόθηκε στις φλόγες χάρη «στην επέμβαση των κατοίκων που δεν εκκένωσαν το χωριό τους και στην προσπάθεια των λίγων πυροσβεστών οι οποίοι με όποια μέσα διέθεταν προσπάθησαν να σώσουν τα σπίτια τους».
Ακόμα και ο ίδιος κάποια στιγμή βοήθησε στην προσπάθεια κατάσβεσης «τραβώντας λάστιχα νερού για να φτάσουν πιο κοντά στο σημείο της φωτιάς».
Η επόμενη ημέρα βρήκε το χωριό με ζημιές σε μερικά σπίτια, όπως είπε, ενώ στο χωριό δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. «Έχει ακόμα πολύ καπνό ενώ από τον ουρανό πέφτουν στάχτες» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης.

Πηγή: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το