Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Καρέκλες μοναστηριακού τύπου - Τι να προσέξετε κατά την αγορά
achilladelis
Καρέκλες μοναστηριακού τύπου - Τι να προσέξετε κατά την αγορά
21.01.2022 | 10:00

Καρέκλες μοναστηριακού τύπου - Τι να προσέξετε κατά την αγορά

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Τα μοναστηριακά έπιπλα αποτελούν μία πολύ καλή λύση για όσους θέλουν στον χώρο τους ένα όμορφο έπιπλο το οποίο θα έχει και ισχυρούς συμβολισμούς.

Επιπλέον, με την αγορά τους βοηθιούνται οικονομικά και κάποια μοναστήρια καθώς τα έπιπλα αυτά κατασκευάζονται από μοναχούς με υλικά που βρίσκουν στα μοναστήρια τους και οι έμποροι τα αγοράζουν από αυτούς κι έπειτα τα μεταπωλούν ή αναλαμβάνουν να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Όπως και να έχει, μέρος των χρημάτων που θα πληρώσετε θα πάει σε κάποιο μοναστήρι. Τα πιο δημοφιλή μοναστηριακά έπιπλα είναι οι καρέκλες μοναστηριακού τύπου.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε μία καρέκλα μοναστηριακού ή εκκλησιαστικού τύπου και φοβάστε να κάνετε την κίνηση γιατί σας μπερδεύουν πράγματα όπως οι πολλές και διαφορετικές καρέκλες εκκλησίας τιμές, δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να κάνετε μία σωστή αγορά και για να μην πληρώσετε παραπάνω απ’ όσο πρέπει.

Είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν;

Όπως είπαμε και πριν, τα μοναστηριακά έπιπλα δεν είναι απλά έπιπλα που θα μπορούσαν να βρίσκονται και σε κάποιο μοναστήρι ή σε κάποια εκκλησία αλλά είναι στην ουσία έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνήσει κάποιοι ταλαντούχοι μοναχοί. Με άλλα λόγια, για να είναι μία καρέκλα, η οποιοδήποτε άλλο έπιπλο, μοναστηριακού τύπου, θα πρέπει να ξέρετε σε ποιο μοναστήρι έχει κατασκευαστεί και γενικά ο πωλητής θα πρέπει να μπορεί να σας πει και την «ιστορία» της. Θα ήταν καλό λοιπόν να αγοράζετε τέτοια έπιπλα μόνο από καταστήματα που ειδικεύονται στο εμπόριο μοναστηριακών επίπλων, αλλιώς μπορεί εύκολα να πέσετε θύμα απάτης.

Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές στις τιμές

Τα μοναστηριακά έπιπλα δεν κατασκευάζονται μαζικά και είναι μοναδικά. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι μία μοναστηριακή καρέκλα είναι κάτι σαν έργο τέχνης. Το κόστος ενός τέτοιου επίπλου καθορίζεται από το υλικό που έχει κατασκευαστεί αλλά και από τον χρόνο και την δεξιοτεχνία που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση του. Είναι λοιπόν λογικό να δείτε δύο καρέκλες που αν και μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, έχουν πολύ διαφορετικό κόστος. Μπορεί να μοιάζουν από μακριά, αλλά τα υλικά τους μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά και η διακόσμηση της μίας να είναι πολύ πιο περίτεχνη. Όπως λοιπόν αν ενδιαφέρεστε για εικόνες του Χριστού αγορά είναι πολύ λογικό να βρείτε διαφορετικές τιμές ακόμη και για φαινομενικά ίδιες εικόνες επειδή η μία είναι αυθεντικό προϊόν γνωστού αγιογράφου και η δεύτερη αντίγραφο, έτσι συμβαίνει και με τις μοναστηριακές καρέκλες ή τα μοναστηριακά έπιπλα γενικότερα.

Προσοχή στην επιλογή

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε μοναστηριακό κομμάτι είναι ξεχωριστό καθώς είναι δουλεμένο σχεδόν αποκλειστικά στο χέρι. Αν δείτε λοιπόν μία μοναστηριακή καρέκλα που σας αρέσει και πιστεύετε ότι ταιριάζει στον χώρο σας, είναι καλό να την αγοράσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί αν την προλάβει κάποιος άλλος, θα είναι πολύ δύσκολο να βρείτε κάποια άλλη που να της μοιάζει πολύ και σχεδόν αδύνατον να βρείτε ένα αντίγραφο, ακόμη και αν ζητήσετε από τον ίδιο τον μοναχό να σας φτιάξει μία σχεδόν ίδια είναι πολύ πιθανό το τελικό προϊόν να είναι αρκετά διαφορετικό. Να θυμάστε πάντα ότι στην ουσία μιλάμε για έργα τέχνης και όχι για έπιπλα που θα βρείτε σε αλυσίδες καταστημάτων επίπλων.

Συνεννοηθείτε με την εκκλησία σας για δωρεές

Συχνά πιστοί θέλουν να προσφέρουν μία μοναστηριακή καρέκλα ή κάποιο άλλο έπιπλο στην τοπική τους εκκλησία σαν δωρεά ή ακόμη και σαν τάμα. Αν σκοπεύετε να κάνετε κάτι τέτοιο, είναι καλό να ρωτήσετε πρώτα τον ιερέα σας ή το Συμβούλιο της εκκλησίας αν όντως έχουν ανάγκη από κάποιο έπιπλο και ποιο είναι αυτό. Ακόμη και αν σας απαντήσουν θετικά, είναι σημαντικό να είστε σε συνεννόηση ώστε να αγοράσετε ένα έπιπλο που να ταιριάζει με τον γενικότερο διάκοσμο του ναού ή του γραφείου του Ιερέα. Δεν είναι σπάνιο να σας παραπέμψει η εκκλησία σας σε κάποιο κατάστημα της πόλης σας που εμπορεύεται αυθεντικά μοναστηριακά προϊόντα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018