Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Επίσημο: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες ή τα χιονολάστιχα στην Ελλάδα από Οκτώβριο ως Απρίλιο

banner roots

Επίσημο: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες ή τα χιονολάστιχα στην Ελλάδα από Οκτώβριο ως Απρίλιο
14.03.2022 | 09:07

Επίσημο: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες ή τα χιονολάστιχα στην Ελλάδα από Οκτώβριο ως Απρίλιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθίσταται υποχρεωτικός στην Ελλάδα ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Με βάση την απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

Ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.

β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους.

γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Με δεδομένη τη μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών είναι χρήσιμο να προσαρμοστούμε όλοι οι οδηγοί σε μια πραγματικότητα όπου θα εκδηλώνονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Απαιτείται μια διαφορετική νοοτροπία και γι΄ αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών η εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με αλυσίδες όταν επιβάλλεται η χρήση τους, συμπληρώνει αυτή τη δράση, σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οδηγών και των επιβατών σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο». 

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel