Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Κέντρο Λογοθεραπείας "Ευ Λογον": Οι συνέπειες της καθυστερημένης παρέμβασης στην ανάπτυξη λόγου/ομιλίας

banner roots

Κέντρο Λογοθεραπείας "Ευ Λογον": Οι συνέπειες της καθυστερημένης παρέμβασης στην ανάπτυξη λόγου/ομιλίας
24.03.2022 | 10:29

Κέντρο Λογοθεραπείας "Ευ Λογον": Οι συνέπειες της καθυστερημένης παρέμβασης στην ανάπτυξη λόγου/ομιλίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Υπάρχουν αρκετά συχνές περιπτώσεις, στις οποίες πολλοί γονείς ανακαλύπτουν την καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη πολύ αργά.

“Και ο/η πατέρας/μητέρα του/της άργησε να μιλήσει. Έτσι είναι και ο/η μικρός/-ή, όταν μεγαλώσει θα μιλήσει”

Η αναγνώριση και η αδυναμία άμεσης παρέμβασης αποτρέπει την έγκαιρη επίλυση των δυσκολιών στην γλωσσική ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί εντάσσεται στο σχολείο, στην παιδική ηλικία ή στο υποχρεωτικό σχολείο, με τις γλωσσικές του δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη μάθησή του. Θα συμφωνούσαμε πως δε φταίει αυτό για τις δυσκολίες που θα έρθει αντιμέτωπο αργότερα όταν θα μεγαλώσει.

Πώς διαγιγνώσκονται οι καθυστερήσεις λόγου ή γλώσσας;

Εάν το παιδί σας μπορεί να έχει δυσκολία ομιλίας ή όλα τα παραπάνω σάς ακούγονται κάπως οικεία, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν Λογοθεραπευτή - Λογοπαθολόγο το συντομότερο δυνατό.

Είναι πολύ απλό! Μπορείτε να βρείτε μόνοι σας έναν Λογοθεραπευτή στην περιοχή σας ή μπορείτε να ζητήσετε από τον επαγγελματία υγείας που παρακολουθεί το παιδί σας να σας συστήσει έναν.

Ο Λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει την ομιλία και τη γλώσσα του παιδιού σας. Θα ελέγξει εάν έχετε φτάσει ή όχι στα διάφορα ορόσημα στην ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας, μέσω χορήγησης ειδικά σταθμισμένων τεστ.

Επίσης, θα αξιολογήσει:

  • τι καταλαβαίνει το παιδί σας (αντίληψη)
  • τι μπορεί να πει το παιδί σας (έκφραση)
  • την ανάπτυξη ήχων και τη σαφήνεια λόγου
  • τη στοματική-κινητική κατάσταση του παιδιού σας (πώς συνεργάζονται οι μηχανισμοί της στοματικής κοιλότητας, η γλώσσα, ο ουρανίσκος κ.λπ. όταν μιλάει, καθώς και όταν τρώει και καταπίνει)

Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο Λογοθεραπευτής μπορεί να συστήσει συνεδρίες Λογοθεραπείας για το παιδί σας. Μην τρομάξετε, αλλά αναγνωρίστε τις δυσκολίες του παιδιού, εάν αυτές υφίστανται και συνεργαστείτε για την αντιμετώπισή τους.

275828089 730278731712480 6325152479718682470 n

Πώς βοηθά η Λογοθεραπεία;

Ο Λογοθεραπευτής θα συνεργαστεί με το παιδί σας για να βελτιώσει τις γλωσσικές του δεξιότητες και θα σας πει τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να βοηθήσετε το παιδί σας μέσω στοχοκατευθυνόμενων δραστηριοτήτων και στοματοπροσωπικών ασκήσεων. Φυσικά, όλα γίνονται μέσω του παιχνιδιού, καθώς ένα παιδί βρίσκει πιο εύκολα κίνητρο μέσω μιας διασκεδαστικής δραστηριότητας για εκείνο.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;

Οι γονείς αποτελούν το σημαντικότερο μέρος της διαδικασίας αυτής για τη βοήθεια των παιδιών τους με προβλήματα ομιλίας ή γλώσσας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του λόγου στο σπίτι:

  • Επικοινωνήστε ουσιαστικά. Μιλήστε στο παιδί σας, τραγουδήστε του και ενθαρρύνετέ το να μιμηθεί ήχους και χειρονομίες.

 

  • Διαβάστε στο παιδί σας. Ξεκινήστε να τού διαβάζετε όταν είναι ακόμη μωρό. Αναζητήστε βιβλία που είναι κατάλληλα για την ηλικία του, με σκληρό εξώφυλλο ή μαλακό εξώφυλλο και έχετε εικόνες που ενθαρρύνουν το παιδί σας να τα κοιτάζει όπως τα ονομάζετε. Βιβλία ειδικά για το νερό που αλλάζουν χρώματα ή βιβλία με κρυφές εκπλήξεις ή βιβλία με διάφορες υφές, μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας.

 

 

  • Εκμεταλλευτείτε τις καταστάσεις της καθημερινότητας. Για να ενισχύσετε την ομιλία και τη γλώσσα του παιδιού σας, αφιερώστε όλη την ημέρα μιλώντας του. Ονομάστε τα τρόφιμα που αγοράζετε από το παντοπωλείο, εξηγήστε τι κάνετε όταν ετοιμάζετε το φαγητό ή καθαρίζετε ένα δωμάτιο και επισημάνετε αντικείμενα γύρω από το σπίτι. Μιλήστε του με απλό τρόπο, αλλά αποφύγετε τη χρήση του «baby talk», δηλαδή τον τρόπο που μιλούν τα μωρά. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε λάθος γλωσσικά πρότυπα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη χρήση του κινητού ή την παρακολούθηση ξενόγλωσσων κινουμένων σχεδίων ή τραγουδιών.

       Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση μιας καθυστέρησης λόγου και ομιλίας όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι η καλύτερη προσέγγιση. Καλέστε έναν Λογοθεραπευτή εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του λόγου ή της γλώσσας του παιδιού σας.

                         ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ άρθρου: Κωνσταντίνα Καλλιντέρη – Λογοθεραπεύτρια

                                                               Βασιλική Νικολοπούλου – Εργοθεραπεύτρια

                                                               Απόστολος Καμπάς – Βοηθός Εργοθεραπευτή

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel