Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>«Όχι πια ελβετική»: Η Toblerone χάνει το εμβληματικό Μάτερχορν από τη συσκευασία της
achilladelis
«Όχι πια ελβετική»: Η Toblerone χάνει το εμβληματικό Μάτερχορν από τη συσκευασία της
07.03.2023 | 19:30

«Όχι πια ελβετική»: Η Toblerone χάνει το εμβληματικό Μάτερχορν από τη συσκευασία της

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Η σοκολάτα Toblerone, η γνωστή σοκολάτα που πωλείται σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο, δεν θα αποκαλείται πλέον ελβετική καθώς ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της εταιρείας μεταφέρει εκτός Ελβετίαςμέρος της παραγωγής.

Η σοκολάτα γάλακτος με μέλι και νουγκά αμυγδάλου δε χάνει, όμως, μόνο την εντοπιότητά της, μετά την απόφαση της Mondelez (MDLZ) να μεταφέρει τμήμα της παραγωγής στη Μπρατισλάβα, αλλά και ως εκ τούτου το εμβληματικό Μάτερχορν που κοσμεί τη χαρακτηριστική τριγωνική συσκευασία της. 

«Για νομικούς λόγους, οι αλλαγές που κάνουμε στην παραγωγή μας, σημαίνουν πως πρέπει να προσαρμόσουμε τη συσκευασία μας στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την ελβετική νομοθεσία. Αφαιρέσαμε την προέλευση από το μπροστά μέρος της συσκευασίας και αλλάξαμε την περιγραφή “από την Ελβετία” σε “ιδρύθηκε στην Ελβετία”» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN.

Η «ελβετικότητα» και οι προϋποθέσεις της

Υπό τον νόμο «ελβετικότητας» της Ελβετίας, ο οποίος ψηφίστηκε το 2017, τα εθνικά σύμβολα και ο ελβετικός σταυρός δεν επιτρέπονται σε προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια «ελβετικότητας». 

Ο νόμος αξιώνει για «ελβετικής παραγωγής τρόφιμα», να παράγονται με χρήση πρώτων υλών κατά 80% ελβετικών, ποσοστό που αυξάνεται στο 100% όταν πρόκειται για γάλα και γαλακτοκομικά. Επιπλέον, απαιτείται η βασική επεξεργασία τους να γίνεται στη χώρα, με εξαίρεση τα φυσικά προϊόντα που δεν προέρχονται από την Ελβετία – όπως το κακάο. 

Η νέα συσκευασία 

Η νέα συσκευασία της Mondelez περιλαμβάνει «μία διακριτή νέα γραμματοσειρά Toblerone και λογότυπο», καθώς και την υπογραφή του Τεοντόρ Τόμπλερ, ιδρυτή της σοκολατοποιίας μαζί με τον ξάδερφό του Εμίλ Μπάουμαν, το 1899 στη Βέρνη.

«Η Βέρνη είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και θα συνεχίσει να είναι και για το μέλλον» ανέφερε ο εκπρόσωπος. 

Το «ελβετικό εμπορικό σήμα» μπορεί να αντιστοιχεί σε έως και το 20% της τιμής πώλησης ορισμένων προϊόντων, και έως και το 50% για είδη πολυτελείας, σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα από άλλες χώρες, σύμφωνα με ελβετικό κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Ο νόμος περί «ελβετικότητας» έχει στόχο να προστατεύσει το εμπορικό αυτό σήμα. 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018