Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Έντεκα χρόνια μετά, το Ξυστό επιστρέφει την 1η Μαΐου
afoi poriazi
Έντεκα χρόνια μετά, το Ξυστό επιστρέφει την 1η Μαΐου
21.03.2014 | 14:54

Έντεκα χρόνια μετά, το Ξυστό επιστρέφει την 1η Μαΐου

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Επανέρχεται μετά από 11 χρόνια στην ελληνική αγορά το στιγμιαίο λαχείο (Ξυστό). Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, επήλθε συμφωνία με την κοινοπραξία «Ελληνικά Λαχεία» (ΟΠΑΠ 67%, Scientific Games 16,5% και Intralot 16,5%) και το Ξυστό θα κυκλοφορήσει την 1η Μαΐου. Επίσης, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα διατίθενται το Λαϊκό και το Εθνικό με την ευθύνη της κοινοπραξίας και όχι της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων. Στα δύο λαχεία, θα επέλθει ένα ελαφρύ lifting στο άμεσο μέλλον.

Το Ξυστό στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993 ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο έληξε το 2003 και δεν ανανεώθηκε.
Η κοινοπραξία που έχει λάβει την άδεια 12ετούς παραχώρησης των κρατικών λαχείων στηρίζει πολλά στο Ξυστό αφού είναι παιχνίδι άμεσου κέρδους και προσελκύει μαζικά και γυναικείο κοινό, το οποίο στην Ελλάδα απέχει από τον τζόγο. Στις ΗΠΑ το 60% των εσόδων προέρχεται από το Ξυστό και το 40% από παιχνίδια των λοταριών.

Γενικότερα από την εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων η κοινοπραξία αναμένει ετήσιο τζίρο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια. Παράλληλα σε αυτό το διάστημα τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση των καθαρών εσόδων της κοινοπραξίας με 30% αλλά και από τον φόρο εισοδήματος θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.  

Παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού

 

Και ενώ τα λαχεία  έχουν βρει τον δρόμο τους, στο υπουργείο Οικονομικών διατηρούν ανοιχτή επαφή μέσω επιστολών με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που συνεχίζει - μετά από καταγγελίες ανταγωνιστών - να ζητεί εξηγήσεις για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο.
Η νέα επιστολή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Com) εστάλη στις 10 Φεβρουαρίου και την υπογράφει και πάλι η επικεφαλής της Διεύθυνσης κυρία Αννα Κολούτσι.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2012 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είχε εγκρίνει την επέκταση της μονοπωλιακής άδειας στον ΟΠΑΠ έως τα τέλη του 2030 για 13 τυχερά παιχνίδια και τη χορήγηση αποκλειστικής άδειας εκμετάλλευσης 35.000 τερματικών βιντεολότο (VLT) έως το 2022 αφού θεώρησε ότι δεν είναι κρατική ενίσχυση, καθώς ο οργανισμός κατέβαλε στην Ελληνική Δημοκρατία 935 εκατ. ευρώ συνολικό τίμημα (375 εκατ. για τα 13 παιχνίδια και 560 εκατ. ευρώ για τα VLTs).
Την ίδια περίοδο ο Οργανισμός χωρίς να έχει προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση ή υπουργική απόφαση ενημέρωσε το Χρηματιστήριο ότι «διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης των παιγνίων του συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, τόσο στο επίγειο δίκτυο όσο και στο Διαδίκτυο έως το 2020. Επιπλέον, διατηρεί από το 2020 ως το 2030 το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης των παιγνίων του στο επίγειο δίκτυο, ενώ το ίδιο ισχύει και στο Διαδίκτυο με την εξαίρεση του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ».
Για την πρωτοβουλία αυτή που στηρίζει η κυβέρνηση και ετοιμάζονται και σχετικές αλλαγές στον νόμο περί τυχερών παιγνίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διευκρινίσει τον χρόνο που ο ΟΠΑΠ απέκτησε το μονοπώλιο στο Διαδίκτυο έως το 2020 και το ποσό που κατέβαλε.
Η σύμβαση του 2000

 

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει περιθώριο έως τις 8 Απριλίου για να υποβάλει την οριστική απάντησή της αλλά στην ενδιάμεση απάντηση ισχυρίζεται πως το τίμημα το έχει πληρώσει ο ΟΠΑΠ στη σύμβαση του 2000 η οποία προβλέπει ότι ο Οργανισμός διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής των 13 παιχνιδιών «με κάθε πρόσφορο μέσο», έως το 2020, άρα και μέσω Διαδικτύου. Τότε ο ΟΠΑΠ είχε καταβάλει 317 εκατ. ευρώ.
Οι ανταγωνιστές όμως του ΟΠΑΠ και κατ' επέκταση η Κομισιόν διερωτώνται γιατί από τότε έως σήμερα ο Οργανισμός δεν αξιοποίησε αυτό το δικαίωμα αλλά και γιατί το κράτος είχε δώσει άδειες σε 24 εταιρείες να παρέχουν διαδικτυακά παιχνίδια στο τέλος του 2011.
Διευκρινίζεται πως η ΕΕ δεν έχει θέμα με το μονοπώλιο, καθώς κάθε κράτος της ΕΕ είναι υπεύθυνο για το πώς θα το αξιοποιήσει και πού θα το εκχωρήσει. Απλώς εξετάζει αν ο ΟΠΑΠ στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει πληρώσει τίμημα για το μονοπώλιο στον ηλεκτρονικό τζόγο ώστε η εξασφάλιση της αποκλειστικότητας να μη χαρακτηριστεί ως κρατική βοήθεια.
 
Πηγή: tovima.gr
 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018