Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Αλάτσατα: Το ελληνικό χωριό στην Τουρκία που έγινε η νέα Μύκονος
achilladelis
Αλάτσατα: Το ελληνικό χωριό στην Τουρκία που έγινε η νέα Μύκονος
30.09.2014 | 19:50

Αλάτσατα: Το ελληνικό χωριό στην Τουρκία που έγινε η νέα Μύκονος

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Με υποδειγματικά ανακαινισμένα παλαιά ελληνικά αρχοντικά και «αιγαιοπελαγίτικο» τοπίο, κοντά στο τουρκικό παραθεριστικό κέντρο Ilica, που προσελκύει Τούρκους παραθεριστές από την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τσεσμέ, βρίσκονται τα Αλάτσατα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς πηγαίνοντας στο πρώην ελληνικό χωριό είναι τρεις ανακατασκευασμένοι ανεμόμυλοι σε ένα μικρό ύψωμα δυτικά της «πλατείας» που λειτουργεί ως προπομπός για τον κυρίως οικισμό με τα καλντερίμια.

Τα Αλάτσατα τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα αριθμούσαν 18.000 κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειονότητα Έλληνες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα παλιά ελληνικά σπίτια με τα φρέσκα τους χρώματα, τις περιποιημένες αυλές (όταν υπάρχουν) και κυρίως τις καλοφτιαγμένες επιχειρήσεις που φιλοξενούν σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο ζωής τους (όμορφα καφέ, εστιατόρια, μπιστρό, μπουτίκ ξενοδοχεία, μαγαζάκια με αναμνηστικά, είδη δώρων κ.λπ.) χαρίζουν ένα σχεδόν νησιωτικό τόνο. Η δουλειά που έχει γίνει στα σπίτια είναι αξιόλογη, καθώς δεν μιλάμε για έναν μικρό αριθμό κτισμάτων, ούτε για κάτι εύκολο ή αυτονόητο. Οι νέες όψεις αποπνέουν σεβασμό και αγάπη.

 
Πηγή: thepaper.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018