Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>O Ελληνας επιστήμονας Γκίκας Μαγιορκίνης τιμήθηκε με το Βραβείο Μαρί Κιουρί

banner roots

O Ελληνας επιστήμονας Γκίκας Μαγιορκίνης τιμήθηκε με το Βραβείο Μαρί Κιουρί
11.11.2012 | 16:48

O Ελληνας επιστήμονας Γκίκας Μαγιορκίνης τιμήθηκε με το Βραβείο Μαρί Κιουρί

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

 Ο επιστήμονας Γκίκας Μαγιορκίνης τιμήθηκε με το βραβείο Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην κατηγορία «Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο» για τα επιτεύγματά του στην έρευνα ιογενών νόσων. Βραβεύτηκε για την εργασία του στην ανίχνευση του τρόπου διάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Γ (HCV).



Ο δρ Mαγιορκίνης ειδικεύεται στη μελέτη ανθρώπινων ιογενών νόσων, ιδίως της ιογενούς ηπατίτιδας Γ (HCV) και του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Επιλέχθηκε ως το πιο ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο για το καινοτόμο έργο του σχετικά με την διάδοση της HCV.  Ο δρ Mαγιορκίνης ανέλυσε τις μοριακές αλληλουχίες της HCV για να επιδείξει για πρώτη φορά ότι οι πιο διαδεδομένοι τύποι της HCV εξαπλώθηκαν παγκοσμίως, αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που συμπίπτει με τις μεταγγίσεις αίματος και την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Βραβείο απονεμήθηκε επίσης στη δρ Claire Belcher από το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη «Διάδοση της επιστημονικής γνώσης» ενώ βραβείο για την «Καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», έλαβε η δρ Sarit Sivan από το Ισραήλ. Η Claire Belcher τιμήθηκε για τη μελέτη της σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν της Γης και τον αντίκτυπό του στη ζωή της πανίδας και χλωρίδας, ενώ η Sarit Sivan για την καινοτόμο θεραπεία της οσφυαλγίας που οφείλεται στον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

«Ο ανταγωνισμός για το βραβείο ήταν πολύ μεγάλος, αλλά η υψηλή ποιότητα της εργασίας των νικητών επιδεικνύει σαφώς το δυναμικό της ευρωπαϊκής έρευνας και την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη των πολλών ταλέντων της», δήλωσε η Anne Glover, επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της κριτικής επιτροπής.

«Ελπίζω το βραβείο Marie Curie να ενθαρρύνει άλλους ερευνητές και να εμπνεύσει περισσότερους νέους να σταδιοδρομήσουν στον επιστημονικό τομέα», δήλωσε η επίτροπος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία συμβάλει στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων σε τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον και η οποία είναι επίσης σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το