Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Ίμβρος: Για τρεις μαθητές χτυπά ξανά το κουδούνι του Νηπιαγωγείου

banner roots

Ίμβρος: Για τρεις μαθητές χτυπά ξανά το κουδούνι του Νηπιαγωγείου
10.12.2016 | 11:35

Ίμβρος: Για τρεις μαθητές χτυπά ξανά το κουδούνι του Νηπιαγωγείου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Καλά Νέα

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ακούστηκε ξανά-έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα- ο ήχος από το κουδούνι ελληνικού μειονοτικού σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου, ενώ πέρυσι οι κάτοικοι του νησιού απέκτησαν Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια.

Με αυτόν τον τρόπο το νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, απέκτησε ξανά Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια ελληνική Εκπαίδευση έπειτα από 51 ολόκληρα χρόνια.

Το μόνο που έλειπε ήταν ένα ελληνικό Νηπιαγωγείο, όμως από προχθές και αυτό το ζήτημα λύθηκε, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε το σχετικό αίτημα για τη λειτουργία του στους Αγίους Θεοδώρους, από όπου κατάγεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων, Παρασκευή Μπερμπέρη, που μίλησε στην εφημερίδα Έθνος, «ελπίζουμε ότι από αυτήν τη σχολική χρονιά θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στα τρία μικρά παιδιάπου υπάρχουν στο νησί τη δυνατότητα να πάνε Νηπιαγωγείο».

Τονίζει ακόμη πως «το 2013 είχαμε μόλις τέσσερα παιδιά, όμως σιγά σιγά οι μαθητές αυξάνονται, γιατί ο κόσμος σταδιακά επιστρέφει. Στο σχολείο μας φέτος έχουμε οκτώ μαθητές, εκ των οποίων έναν στην πρώτη Δημοτικού, τρεις στη δευτέρα, δύο στην τρίτη και δύο στην τετάρτη τάξη. Δηλαδή έχουμε παιδιά και στις τέσσερις τάξεις του Δημοτικού, όπως προβλέπεται από το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα».

Από την πλευρά του ο Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Αγριδίων και αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ίμβρου, δηλώνει πως φέτος στο σχολείο του φοιτούν 22 παιδιά.

«Στο Γυμνάσιο έχουμε οκτώ μαθητές και στο Λύκειο 14. Πέρυσι, που ήταν και η πρώτη χρονιά λειτουργίας μας, ξεκινήσαμε το σχολικό έτος με 11 παιδιά και κλείσαμε με 15. Τα σχολεία μας είναι ελληνικά μειονοτικά. Υπαγόμαστε σε ένα ειδικό καθεστώς και λειτουργούμε βάσει των διμερών συμφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στα σχολεία μας τα πάντα διδάσκονται στα ελληνικά, εκτός από την τουρκική γλώσσα, τη Φιλολογία, τη Γεωγραφία και την Ιστορία. Αναφερόμαστε και λογοδοτούμε στο τουρκικό υπουργείο Παιδείας» σημειώνει.

 

Πηγή: cnn.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το