Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Νομπέλ Ειρήνης: Βράβευση της εκστρατείας για κατάργηση των πυρηνικών όπλων

banner roots

Νομπέλ Ειρήνης: Βράβευση της εκστρατείας για κατάργηση των πυρηνικών όπλων
07.10.2017 | 12:16

Νομπέλ Ειρήνης: Βράβευση της εκστρατείας για κατάργηση των πυρηνικών όπλων

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Καλά Νέα

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) απονεμήθηκε χθες το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τη δράση της υπέρ της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Η οργάνωση ICAN συνιστά έναν διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε το 2007 στη Βιέννη και απαρτίζεται από εκατοντάδες ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέρ της κατάργησης των πυρηνικών όπλων. Το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης εξυμνεί τις διαρκείς προσπάθειες της ICAN ώστε ο ΟΗΕ να υιοθετήσει τη Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Oπλων, κάτι που συνέβη τον Ιούλιο 2017 έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Νομπέλ, Μπέριτ Ράις - Αντερσεν, συνεχάρη την οργάνωση «για την αποστολή της να τραβήξει την προσοχή στις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της, οποιασδήποτε μορφής, χρήσης πυρηνικών όπλων και για τις ρηξικέλευθες προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η απαγόρευση τέτοιων όπλων μέσω συνθήκης». Η Μπεατρίς Φιν, επικεφαλής της ICAN, τόνισε πως το βραβείο καταδεικνύει την απαράδεκτη συμπεριφορά όλων των κρατών που στηρίζονται σε πυρηνικά όπλα για την ασφάλειά τους. «Δεν μπορούμε να απειλούμε ότι θα σφάξουμε αδιακρίτως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στον βωμό της ασφάλειας. Δεν μπορείς να εξασφαλίσεις με αυτόν τον τρόπο την ασφάλεια», δηλώνει η ίδια.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Οπλων υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη χάρη στη θετική ψήφο 122 χωρών, ενώ οι εννέα χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ισραήλ) απείχαν από τη διαδικασία. Τουλάχιστον 53 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν υπογράψει τη συνθήκη, ενώ το στάδιο επικύρωσης αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Η Συνθήκη απαγορεύει σε απόλυτο βαθμό τις πράξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη χρήση, την απειλή χρήσης, τη δοκιμή, την ανάπτυξη, την παραγωγή και κατοχή πυρηνικών όπλων.

Η ICAN έχει χαρακτηρίσει τη Συνθήκη ως «ιδιαιτέρως αναγκαία εναλλακτική λύση, σε έναν κόσμο στον οποίο οι απειλές μαζικής καταστροφής έχουν τη δύναμη να επικρατούν και να οδηγούν σε αποσταθεροποίηση».

Η απονομή του Νομπέλ Ειρήνης έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εκδηλώνονται ολοένα και εντονότερες ανησυχίες για ένα πιθανό πυρηνικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει, επανειλημμένως, προβεί σε δοκιμές πυρηνικών όπλων και εκτόξευσης πυραύλων και έχει απειλήσει πως θα χτυπήσει την Αμερική με το «πυρηνικό σπαθί της Δικαιοσύνης». Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα, εάν αυτή επιτεθεί στις ΗΠΑ ή σε σύμμαχό τους. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα, κάτι που ίσως οδηγήσει σε ένα δεύτερο πυρηνικό αδιέξοδο μετά την κρίση της Βόρειας Κορέας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αντερσεν κατέστησε σαφές πως το βραβείο δεν είχε σκοπό να στείλει κάποιο μήνυμα ειδικά προς τον Τραμπ και τόνισε πως «η Επιτροπή θεώρησε σωστό να ενθαρρύνει όλους τους παίκτες του γηπέδου για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

«Ενα καλό σημάδι»

Η προεδρία του Τραμπ «αναδεικνύει» τον πυρηνικό κίνδυνο στον κόσμο, ανακοίνωσε η ICAN αφού τιμήθηκε με το Νoμπέλ. «Η εκλογή του Τραμπ έκανε πολλούς ανθρώπους να δυσανασχετήσουν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί, μόνος του, να εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια της ICAN Μπεατρίς Φιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Από την πλευρά του ο ΟΗΕ εκτίμησε πως η βράβευση είναι ένα «καλό σημάδι» για την επικύρωση της Συνθήκης που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το