Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Σπουδαία νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή μάχη της φέτας

banner roots

Σπουδαία νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή μάχη της φέτας
18.10.2013 | 20:18

Σπουδαία νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή μάχη της φέτας

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Καλά Νέα

Η μάχη της φέτας εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν κατατέθηκε προς έγκριση η σύμβαση Ε.Ε.-Καναδά και στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου.


Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εξήγησε ότι η φέτα, το πρώτο στη λίστα με τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θα πρέπει να φέρει σήμανση ποιότητας και προέλευσης και θα δεν θα επιτρέπεται σε άλλες χώρες, όπως πρόσφατα ο Καναδάς, να ονομάζουν «φέτα», οποιοδήποτε λευκό τυρι.

«Παλεύουμε να κάνουμε το ίδιο και με το ελληνικό γιαούρτι», εξήγησε, ο κ. Τσαυτάρης.

Η Ελληνίδα Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη αντέδρασε έντονα στη διάρκεια συνεδρίασης στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αλλά το θέμα έλαβε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς το έθεσε στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Χθες, ημέρα Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για τη φέτα, απευθείας ανάμεσα στον κ. Μπαρόζο και στον  Καναδό Πρωθυπουργό Χάρπερ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θεωρείται πολύ καλή για τα ελληνικά και για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων» και επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στυλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος.

Κάτι ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ. Η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά είχε θετικά αποτελέσματα και κυρίως δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις Η.Π.Α. καθώς και με τις Ασιατικές χώρες.

Εντός της ημέρας αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση – παρουσίαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την καθιέρωση της φέτας, αποκλειστικά ως Ελληνικού προϊόντος.

 

Πηγή: tovima.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel