Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Λευτέρης Μπαμπάσης γράφει για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη Λήμνο και για τη συμβολή των «Λημνιών εν Δράσει»

banner roots

Ο Λευτέρης Μπαμπάσης γράφει για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη Λήμνο και για τη συμβολή των «Λημνιών εν Δράσει»
15.11.2014 | 08:39

Ο Λευτέρης Μπαμπάσης γράφει για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη Λήμνο και για τη συμβολή των «Λημνιών εν Δράσει»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

"Από τα ταξίδια μου στο παρελθόν ως τουρίστας στη Λήμνο έχω αναλλοίωτες τις εικόνες από τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους και την «ενέργεια» που σου βγάζει αυτό το νησί. Εκτός από αυτές τις εικόνες έχω στη μνήμη μου τη φράση ενός γέροντα από το Κοντοπούλι, ο οποίος πάνω σε συζήτηση μου είχε πει: «σημασία δεν έχει πάντα να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, αλλά πόσο αποφασισμένος είσαι να μάθεις το πώς πρέπει να το κάνεις». Η λαϊκή σοφία που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας, ειδικά στην επαρχία, μου θυμίζει τους χρησμούς της αρχαίας Πυθίας.

Είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους αναπτύχθηκαν σημαντικοί οικισμοί στη Λήμνο μαρτυρώντας τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία και την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων. Το γιατί είναι εύκολο να απαντηθεί. Η Λήμνος είναι ένας τόπος που μπορεί να σταθεί σύμμαχος στις προσπάθειες των ανθρώπων που το κατοικούν και το σέβονται και αντίστοιχα να προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις οικονομικές τους δραστηριότητες. Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και επαγγέλματα γύρω από το χώρο της αλιείας και της αγροτικής παραγωγής με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων είναι μερικοί μόνο τομείς της οικονομίας στους οποίους έχουν τη δυνατότητα να στραφούν οι νέοι που κατοικούν στη Λήμνο ή που σκέφτονται να επιστρέψουν.

Οι «Λημνιοί εν Δράσει» διοργανώνουν για δεύτερη φορά Διαγωνισμό βράβευσης της καλύτερης ιδέας προκειμένου να ενεργοποιήσουν τους αυτοματισμούς μίας κοινωνίας που ψάχνει τα βήματά της μέσα στη κρίση και αναζητά διέξοδο. Η προσπάθεια που διεξάγει ο σύλλογος, θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει «παράδειγμα προς μίμηση» και για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το μότο είναι απλό: «κάνε κάτι για σένα και τον τόπο σου, στην προσπάθεια εξερεύνησης της συνεργατικότητας». Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συνεργασία μας στο κομμάτι της συμβουλευτικής υποστήριξης στις επιχειρηματικές ιδέες νέων.

Το συμπέρασμα είναι κοινό: πρέπει επιτέλους ως κοινωνία να ξεφύγουμε από την μοιρολατρία. Τα δεινά που βιώνουμε στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες δεν θα πρέπει να τα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας. Η «ανάπτυξη» θα έρθει μόνο όταν όλοι εμείς που απαρτίζουμε την ελληνική κοινωνία υιοθετήσουμε μία κουλτούρα η οποία θα στέκεται αρωγός και όχι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ως στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Στόχος είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της αυτοαπασχόλησης και κυρίως η δημιουργία μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων οι οποίες θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και θα επιτρέψουν τον επαναπατρισμό ανθρώπων στη Λήμνο με δεξιότητες και γνώσεις.

Μπαμπάσης Λευτέρης Οικονομολόγος – Ερευνητής Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών

 

* Θυμίζουμε, ότι στα πλαίσια του 2ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας, προσφέρεται δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στην ανάπτυξη της ιδέας του κάθε συμμετέχοντα. Επιπλέον το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει στα 2 άτομα που θα δημιουργήσουν τα δύο καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: Συμβουλευτική και Εφαρμογή» που προσφέρεται από το Πρόγραμμα Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΚΕΚ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος είναι η επιβράβευση και περαιτέρω επιμόρφωση όσων θέλουν να κάνουν την επιχειρηματική τους ιδέα Πράξη.

Για να συμμετάσχετε με 3 απλά βήματα στον Διαγωνισμό κάντε "κλικ" ΕΔΩ.

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel