Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Την Κυριακή ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στη Λήμνο
Την Κυριακή ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στη Λήμνο
21.11.2014 | 10:42

Την Κυριακή ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν, με τις όποιες δυνάμεις τους, στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους - άντρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.

Η ανωτέρω μάχη - σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης θα γίνει σε ολόκληρη την επικράτεια, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 και θα πρέπει να έχει την πρέπουσα λαμπρότητα και πανεθνικό και παλλαϊκό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Μύρινας καθορίζεται όπως παρακάτω:

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

1. Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, περιοχή Ανδρωνίου.

2. Ώρα 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των φονευθέντων κατά την Γερμανική κατοχή, στην περιοχή «Ρηχά Νερά» και κατάθεση στεφάνων από τους:

Έπαρχο Λήμνου, Διοικητή 88 Σ.ΔΙ. , Δήμαρχο Λήμνου, Πολιτικά Κόμματα, Βουλευτές, εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων και Πολιτικές Νεολαίες, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Στις ανωτέρω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παραστούν οι κ.κ. Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ο Έπαρχος Λήμνου, ο Διοικητής της 88 Σ.ΔΙ., ο Δήμαρχος Λήμνου, η Ειρηνοδίκης Λήμνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου.

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Μύρινας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ., ο Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Λήμνου, οι Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, οι Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ. – Οργανισμών – Τραπεζών, οι Διοικητές της 130 Σ.Μ., της 8ης Μ.Σ.ΕΠ., του Ναυτικού Κλιμακίου Λήμνου και του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, ο Λιμενάρχης Μύρινας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μύρινας, οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος εν ενεργεία με στολή και αποστρατεία, κατά ιεραρχική τάξη.

Αλλά και ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, οι Εκπρόσωποι Αναπηρικών και Εφεδρο - πολεμιστικών Οργανώσεων, ο Εκπρόσωπος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, η Εκπρόσωπος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων – Παράρτημα Λήμνου, οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων, οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Εργατικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων και ο Λαός.

Παράλληλες εκδηλώσεις

1. Γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 23ης Νοεμβρίου 2014, ημέρας εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης.

2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου 2014 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

Τελετάρχης στο χώρο του Μνημείου ορίζεται η κα Μαρία Μαυράκη υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018