Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Σημαντική διάκριση για τον Λημνιό Δρ. Φίλιππο Πορίχη για τη συμβολή του στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του AIDS

the roots web banners 06

Σημαντική διάκριση για τον Λημνιό Δρ. Φίλιππο Πορίχη για τη συμβολή του στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του AIDS
21.11.2014 | 18:36

Σημαντική διάκριση για τον Λημνιό Δρ. Φίλιππο Πορίχη για τη συμβολή του στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του AIDS

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Διάκριση έλαβε ο Λημνιός ερευνητής του Ragon Institute του Massachusetts General Hospital, MIT & Harvard, Δρ. Φίλιππος Πορίχης, από την Ένωση για την Ανακάλυψη του Εμβολίου κατά του AIDS (CAVD, Collaboration for AIDS Vaccine Discovery) για τη σημαντική συμβολή του στον τομέα.

Ο Δρ. Πορίχης προτάθηκε για το Βραβείο Νέου Ερευνητή (Early Career Investigator Award) από τον Δρ. Μπρους Ουόλκερ, επικεφαλής ερευνητή του CAVD και διευθυντή του Ragon Institute.

«To CAVD είναι ένα διεθνές δίκτυο επιστημόνων και ειδικών που έχει ως στόχο το σχεδιασμό νέων εμβολίων κατά του HIV και την προώθηση των καλύτερων από αυτά για κλινικές δοκιμές. Το δίκτυο παρέχει χρηματοδότηση για μία ευρεία γκάμα πρωτοποριακών στρατηγικών που έχουν σκοπό τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου κατά του HIV», εξήγησε ο Δρ. Πορίχης στον «Ε.Κ.».

Zim web-656x234

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών ώστε να επιταχυνθεί η επικοινωνία των αποτελεσμάτων και η διασπορά των ιδεών.

Το βραβείο για τον Δρ. Πορίχη, περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην ιστοσελίδα του CAVD, συστατική επιστολή από το Bill & Melinda Gates Foundation και μία ευκαιρία για την παρουσίαση έρευνας στο επόμενο διαδικτυακό Φόρουμ του CAVD.

Ο Δρ. Φίλιππος Πορίχης είναι διευθυντής Διεθνών Προγραμμάτων στο Ragon Institute και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου για την Παγκόσμια Υγεία του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης (MGH).

Το Ragon Institute, είπε ο Δρ. Πορίχης στον «Ε.Κ.», ιδρύθηκε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2009 στο MGH, MIT & Harvard με σκοπό να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανακάλυψης ενός εμβολίου κατά του HIV/AIDS και διατηρεί ενεργό συμμετοχή και παρουσία στην Αφρική από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Το Ινστιτούτο έχει δεσμευτεί όχι μόνο για την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη σε μια ήπειρο που αποτελεί το επίκεντρο της μόλυνσης από HIV, αλλά και για την παροχή εκπαίδευσης στο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και την υποστήριξη των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV/AIDS», ανέφερε ο Δρ. Πορίχης.

Η ερευνητική ομάδα του στο Ragon Institute επικεντρώνεται στο πώς αντιδρούν τα κύτταρα «T» στην μόλυνση από τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-1) καθώς επίσης και στην επιμόλυνση με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης (mycobacterium Tuberculosis- MTB).

DSCF5835s-656x299

Η έρευνα του Δρ. Πορίχη, επικεντρώνεται στην κατανόηση της αιτιολογίας της δυσλειτουργίας των κυττάρων αυτών, αλλά και τον εντοπισμό νέων τρόπων διαχείρισης ανοσορυθμιστικών «μονοπατιών» για την ενίσχυση της ανοσίας στον HIV.

Τα τελευταία 6 χρόνια έχει ερευνήσει την ανασταλτική επίδραση των ρυθμιστικών «μονοπατιών» όπως το «PD-1» και το «IL-10» και έχει δείξει πως η αναστολή της δράσης τους μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία κυττάρων «Τ», όπως το «CD4» και το «CD8» που είναι εξειδικευμένα για την καταπολέμηση του HIV-1 και του MTB.

Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των μεταγραφικών μονοπατιών που διέπουν την λειτουργία των «CD4 Τα» κυττάρων που είναι εξειδικευμένα για την καταπολέμηση του «HIV-1» με απώτερο στόχο την κατανόηση αυτών των κυττάρων για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών εμβολίων κατά της μόλυνσης.

Ο Δρ. Φίλιππος Πορίχης, 33 ετών σήμερα, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί της Λήμνου. Εκπόνησε τις σπουδές του και την μεταπτυχιακή εξειδίκευσή του στις Βιοϊατρικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ελαβε το PhD του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ragon Institute για την μεταδιδακτορική του εκπαίδευση, υπό την επιτήρηση του Δρ. Ντάνιελ Κάουφμαν.

Τώρα διευθύνει την δική του ερευνητική ομάδα, διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Instructor in Medicine) και είναι βοηθός Ανοσολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (Assistant in Immunology).

Πηγή: Γιάννης Σοφιανός / Εθνικός Κήρυξ

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel