Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ολοκληρώνεται η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου
achilladelis
Ολοκληρώνεται η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου
14.01.2015 | 16:58

Ολοκληρώνεται η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η λήψη των καταθέσεων από τους μάρτυρες της υπόθεσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η λήψη καταθέσεων από τη Μυτιλήνη και μένει να ληφθεί ένας μικρός αριθμός κι από τη Λήμνο και την Αθήνα.

Η διαδικασία λήψης των καταθέσεων ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες. Οι καταθέσεις που λήφθηκαν, ήταν πολλές δεκάδες, καθώς είχαν κληθεί και κατέθεσαν τα πρώην μέλη των Δ.Σ. της Τράπεζας, οι πρώην διευθυντές και ανώτερα στελέχη.

Οι καταθέσεις από τη Λήμνο σίγουρα αφορούν πρώην μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας, ενώ οι καταθέσεις που θα ληφθούν στην Αθήνα, πιθανότατα να αφορούν τα νυν και πρώην στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία είχαν ασχοληθεί με την περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου και θα κληθούν να φωτίσουν την έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει πως από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών υπάρχει πρόθεση η υπόθεση να φθάσει το συντομότερο δυνατό στο ακροατήριο.

Θυμίζουμε πως πολλοί είναι αυτοί που κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζήτησαν και πήραν προθεσμία πριν καταθέσουν.

Όταν ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέψει στον οικονομικό εισαγγελέα, θα μελετήσει τις καταθέσεις και στη συνέχεια θα απαγγείλει κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Επίσης είναι πιθανό σε ορισμένα πρόσωπα να μην απαγγελθούν κατηγορίες, μια και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι κατηγορίες να μην προσωποποιηθούν.

Στη συνέχεια, η υπόθεση θα επιστρέψει στον ανακριτή, ο οποίος θα κληθεί να εξετάσει τους κατηγορουμένους για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που θα τους αποδίδονται. Αν κριθεί σκόπιμο, μπορεί να ληφθούν πρόσθετες καταθέσεις από μάρτυρες που μέχρι τώρα δεν έχουν κληθεί. Στο στάδιο αυτό μπορεί να διαταχθεί η λήψη περιοριστικών μέτρων σε βάρος των κατηγορουμένων. Λόγω δε της σοβαρότητας της υπόθεσης, είναι πιθανό η ανάκριση να διεξαχθεί από ειδικό εφέτη ανακριτή.

Μετά το τέλος της ανάκρισης, ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστρέψει εκ νέου στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος θα μελετήσει τα στοιχεία και θα συντάξει πρόταση για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.

Η πρόταση του εισαγγελέα θα εξεταστεί από το αρμόδιο συμβούλιο. Η διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω, φαίνεται και είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Ωστόσο νομικοί κύκλοι τονίζουν πως όταν υπάρχει βούληση, όλα μπορούν να επισπευσθούν.

Να θυμίσουμε πως ο οικονομικός εισαγγελέας ασχολήθηκε με την περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου μετά το κλείσιμό της το Μάρτιο του 2012.

Με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η δικαστική έρευνα εξετάζει τόσο την προβληματική εικόνα που παρουσίαζαν τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας, όπως είναι η σχεδόν μόνιμη υπέρβαση των χορηγήσεων έναντι των καταθέσεων, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, που το Μάρτιο του 2012 είχε φθάνει στο 62%, όσο και μια σειρά από μεγάλες ομάδες δανείων, οι οποίες φαίνεται ότι ήταν η κύρια αιτία που αναλώθηκαν τα κεφάλαια της Τράπεζας.

Πολλά στοιχεία θα αντλήσει η δικαστική έρευνα από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα έως σήμερα, όμως γνωρίζουμε ότι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις διοικήσεις της Τράπεζας από πολύ νωρίς.

Πηγή: Νίκος Μανάβης | emprosnet.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018