Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οργανωμένο σχέδιο προβολής των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειες Β. Αιγαίου | Αδαμίδης :"Στόχος οι νέες αγορές και οι νέους καταναλωτές"
achilladelis
Οργανωμένο σχέδιο προβολής των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειες Β. Αιγαίου | Αδαμίδης :"Στόχος οι νέες αγορές και οι νέους καταναλωτές"
16.01.2015 | 14:24

Οργανωμένο σχέδιο προβολής των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειες Β. Αιγαίου | Αδαμίδης :"Στόχος οι νέες αγορές και οι νέους καταναλωτές"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Το 2015, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχεδιάζει έναν οργανωμένο τρόπο προβολής των τοπικών προϊόντων μέσα από εκθέσεις τροφίμων και ποτών που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το θέμα θα εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης.

Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού αυτού είναι η κάλυψη του κόστους της συμμετοχής από κοινού με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, η συνεργασία με τους δήμους και τα επιμελητήρια, η αξιοποίηση χορηγικών ανταποδοτικών συνεργασιών κατά περίπτωση (όπως ακτοπλοϊκών, αεροπορικών, μεταφορικών, ξενοδοχειακών κ.ά.).

Έτσι η Περιφέρεια επιδιώκει να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος συμμετοχής και παράλληλα να μεγιστοποιήσει το τελικό αποτέλεσμα. Κατά προτεραιότητα η Περιφέρεια θα επιδιώκει τη συμμετοχή σε εκθέσεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες εμπορικούς επισκέπτες (είναι οι μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, κυρίως του εξωτερικού και ορισμένες στην Ελλάδα), οι οποίες ενδιαφέρουν τις πιο εξωστρεφείς τοπικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, στο βαθμό που θα υπάρχει ενδιαφέρον από τις μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις, θα οργανωθούν συμμετοχές σε εκθέσεις που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στους επαγγελματίες, όπως είναι τα διάφορα festivals, bazaars κ.λπ., τα οποία γίνονται κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και ορισμένα στο εξωτερικό.

Τι επιδιώκεται
Μέσα από τις εκθέσεις επιδιώκεται να αναδειχθούν τα σημαντικότερα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα κτηνοτροφικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά), το κρασί, το ούζο, η μαστίχα, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί, τα αλιεύματα και λοιπά, κυρίως νωπά προϊόντα.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκθέσεις ανά τον κόσμο, γίνεται μία κατ' αρχάς επιλογή, βάσει του αγοραστικού ενδιαφέροντος, των δυνατοτήτων διείσδυσης που υπάρχουν στις διάφορες αγορές και της ετοιμότητας της Περιφέρειας. Κυρίαρχο λόγο στην επιλογή διαδραματίζει η άποψη των ίδιων των επιχειρήσεων οι οποίες καλούνται να χρηματοδοτήσουν μέρος των συμμετοχών.

Το κόστος οργάνωσης και υλοποίησης για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και των 25 παραπάνω συμμετοχών εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 95.000 και 100.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στον παραπάνω σχεδιασμό, ο κ. Αδαμίδης δήλωσε στο «Ε»: «Με τη συνεργασία των επιχειρήσεων, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια εξωστρέφεια, η οποία αφενός μπορεί να έχει επιτυχή αποτελέσματα με χαμηλή δαπάνη για όλους, κι αφετέρου να προβάλει τα εξαιρετικά προϊόντα των νησιών μας σε νέες αγορές και νέους καταναλωτές».

Το πρόγραμμα των εκθέσεων

Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκθέσεις:

- Expotrof 2015, που πραγματοποιείται από 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα υπάρχει δηλωμένο και ξεκάθαρο ενδιαφέρον από περίπου 10 επιχειρήσεις.

- 10η HORECA, που πραγματοποιείται το Φεβρουάριο στο Metropolitan Expo, στην Αθήνα. Είναι η κορυφαία έκθεση της χώρας που αναφέρεται στις προμήθειες ξενοδοχείων, ρεστοράν και καφετεριών.

- Top Gastro 2015, που πραγματοποιείται 19 - 22 Φεβρουαρίου στην Πράγα της Τσεχίας. Η συμμετοχή στην έκθεση αυτή καλύπτεται μέσω του προγράμματος «Daily Choice» και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

- Athens Carnival Festival, που πραγματοποιείται από 19 έως 23 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Με τα χαρακτηριστικά ενός bazaar, θα αποτελεί πλήρη αγορά ευκαιριών και προσφορών και θα συνδυάζεται με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

- 23η Detrop Oenos 2015, που πραγματοποιείται το Μάρτιο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO της Θεσσαλονίκης.

- I.F.E. London 2015, που πραγματοποιείται από 22 έως 25 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο «ExCel» του Λονδίνου. Αποτελεί την κορυφαία εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου στον κόσμο (μετά την ANUGA Κολωνίας και τη SIAL του Παρισιού).

- «Ελαιοτεχνία - Οινόραμα 2015» που πραγματοποιείται το Μάρτιο στην Αθήνα. Εξειδικευμένη στο ελαιόλαδο και τον οίνο.

- Foodexpo Greece, που πραγματοποιείται 14 - 16 Μαρτίου, στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

- 6ο Agro Quality Festival 2015, που πραγματοποιείται τον Απρίλιο στην Αθήνα. Αναφέρεται στο σύνολο των προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών.

- P.L.M.A., που πραγματοποιείται από 19 έως 20 Μαΐου στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Πρόκειται για μία απολύτως εξειδικευμένη έκθεση, που αναφέρεται στο private labeling με αποδέκτες όλα τα super markets του κόσμου.

- Φεστιβάλ «Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις, Άνοιξη 2015» πραγματοποιείται το Μάιο στο Γκάζι στην Αθήνα. Είναι το πέμπτο στη σειρά εμπορικό γεγονός που διοργανώνεται από το εν λόγω περιοδικό, μετά τα τέσσερα που προηγήθηκαν με το ίδιο σχετικά concept και με εξαιρετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία.

- «Αττικό Μετρό», που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο ή τον Ιούνιο στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Πρόκειται για έκθεση αποκλειστικά για το Βόρειο Αιγαίο και την παραγωγική-τουριστική προώθησή του εν όψει της τουριστικής σαιζόν.

- Summer Fancy Food, που πραγματοποιείται 28 - 30 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ. Είναι παραδοσιακά από τις σπουδαιότερες διεθνείς εκθέσεις του κόσμου.

- Expo Aegean 2015, που πραγματοποιείται τον Ιούνιο στη μαρίνα Μυτιλήνης.

- 11η Γιορτή Αγροτουρισμού Χίου, που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κήπο Χίου. Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου συμμετέχει με στόχο την ενδοπεριφερειακή προώθηση των προϊόντων της Λέσβου και της Λήμνου.

- 84η Γενική Έκθεση Σμύρνης, που πραγματοποιείται τον Αύγουστο. Αναφέρεται στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Η Περιφέρεια συμμετείχε στην 80ή έκθεση το 2011 και στην 82η έκθεση το 2013, εμμέσως και ως επιχειρηματική αποστολή.

- 23η Kavala Expo 2016, που πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο στο Εκθεσιακό Κέντρο Νέας Καρβάλης Καβάλας. Είναι διεθνής έκθεση που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Επιμελητήριο Καβάλας.

- ANUGA. Πραγματοποιείται 10 - 14 Οκτωβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας. Είναι η κορυφαία και μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών του κόσμου μαζί με τη SIAL του Παρισιού.

- Mitt Kök 2015, που πραγματοποιείται το Νοέμβριο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

- Fοοdrex ZΥΜΑ 2015, που πραγματοποιείται το Νοέμβριο στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC Παιανίας, Αθήνα. Είναι διεθνής έκθεση τροφίμων, ποτών, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

- Wοrld of Food Beijing 2015. Πραγματοποιείται το Νοέμβριο 2015 στο Πεκίνο της Κίνας.

- 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που πραγματοποιείται το Δεκέμβριο στην Αθήνα

- Φεστιβάλ «Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις, Χειμώνας 2015», που πραγματοποιείται το Δεκέμβριο στο Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, στην Αθήνα.

- Δύο συμμετοχές-επιχειρηματικές αποστολές της Περιφέρειας σε πόλεις της Ελλάδας. Η Περιφέρεια εκτιμά πως είναι πολύ μεγάλης σημασίας η συμμετοχή των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου σε ορισμένα εμπορικά γεγονότα συγκεκριμένων επαρχιακών πόλεων, όπου έχει διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική ζήτηση των προϊόντων τους, όπως είναι η Πάτρα, η Λάρισα, τα Γιάννενα, η Βέροια και η Κομοτηνή.

 

Πηγή: emprosnet.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018