Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Με το σταγονόμετρο» οι πληρωμές για τον περονόσπορο στους αμπελουργούς
achilladelis
«Με το σταγονόμετρο» οι πληρωμές για τον περονόσπορο στους αμπελουργούς
02.02.2015 | 17:49

«Με το σταγονόμετρο» οι πληρωμές για τον περονόσπορο στους αμπελουργούς

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Σταδιακά ανά 40 μέρες και μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αμπελουργούς για τον περονόσπορο του 2011, εξαιτίας και των νέων δεδομένων και των τρεχουσών υποχρεώσεων για αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, όπως εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ.

Εν τω μεταξύ, βάσει των ποσών που λαμβάνουν οι καλλιεργητές, έντονες είναι οι διακυμάνσεις αποζημιώσεων ανά στρέμμα, όχι μόνο ανάμεσα στους νομούς της χώρας, αλλά και μεταξύ των περιοχών των νομών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λήμνο η αποζημίωση ανέρχεται στα 43 ευρώ το στρέμμα, στην Εύβοια από 62-82 ευρώ το στρέμμα, ενώ στην περιοχή των Πεζών Ηρακλείου Κρήτης τα αμπέλια με οινοποιήσιμα σταφύλια λαμβάνουν 235 ευρώ το στρέμμα, τα επιτραπέζια σταφύλια 350 ευρώ το στρέμμα και τα σταφιδάμπελα 61 ευρώ το στρέμμα.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι αποζημιώσεις είναι αποτέλεσμα συνδυασμών των τιμών της προηγούμενης τριετίας, του ποσοστού ζημιάς, αλλά κυρίως των διαχρονικών αποδόσεων που έχουν δηλώσει οι κατά τόπους ΔΑΟΚ. Συνεπώς στις ΔΑΟΚ που δήλωναν υψηλές αποδόσεις για τους αμπελώνες τους και είχαν υψηλό ποσοστό ζημιών, οι αμπελουργοί θα αποζημιωθούν με υψηλότερο ποσό ανά στρέμμα.

Αναφορικά με τη διαδικασία των πληρωμών, αναφέρεται ότι η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκίνησε από τον ΕΛΓΑ, με προτεραιότητα τους νομούς με μικρό αριθμό αιτημάτων, ενώ ο διοικητικός έλεγχος έχει ξεκινήσει και για τους νομούς με υψηλό αριθμό αιτήσεων (Ηράκλειο, Κορινθία).

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβρη του 2014, οι αμπελουργοί υπέβαλλαν τα αιτήματα αποζημίωσης στους Δήμους της περιοχής τους και αφού προηγήθηκε διοικητικός έλεγχος του ΕΛΓΑ, στις 30 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν από τον ΕΛΓΑ κάποια χρήματα σε αμπελουργούς από περιοχές Ιωαννίνων, Εύβοιας, Λήμνου, Δωδεκανήσου, και ορισμένων υποπεριοχών της Κορινθίας και του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 αναμένεται να εξοφληθούν οι αμπελουργοί και στις υπόλοιπες περιοχές.

Πηγή: agronews.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018