Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος vs Αγριοκούνελα | Ντοκιμαντέρ στον Αντέννα (video)

banner roots

Λήμνος vs Αγριοκούνελα | Ντοκιμαντέρ στον Αντέννα (video)
24.03.2015 | 08:43

Λήμνος vs Αγριοκούνελα | Ντοκιμαντέρ στον Αντέννα (video)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Το παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο VICE, που έχει κατακτήσει και το Ίντερνετ με το vice.com και έχει ταράξει τα νερά και στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, εγκαινιάζει... τα VICE Specials!

Μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία θα προβάλλεται στην τηλεόραση του ANT1 και αναμένεται να προκαλέσει τους τηλεθεατές, καθώς καταγράφει θέματα και ιστορίες που σπάνια παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.

Κάθε 45λεπτο ντοκιμαντέρ του VICE Specials είναι γυρισμένο στην Ελλάδα, πάντα από την ελληνική ομάδα του VICE.

Αναλυτικότερα, ο πρώτος κύκλος αποτελείται από τρία 45-λεπτα ντοκιμαντέρ με θέμα το κυνήγι και το ψάρεμα, την παράδοση αλλά και το φαγητό στην ελληνική επαρχία. Η βραβευμένη ομάδα του ελληνικού VICE καταγράφει σε αυτά το κυνήγι αγριογούρουνου στην Θράκη, τον πόλεμο μεταξύ νόμιμων και παράνομων παραδοσιακών ψαράδων στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όπως επίσης και τους λόγους που οι κάτοικοι της Λήμνου παίρνουν τα όπλα τους κάθε μέρα για να κυνηγήσουν τα αγριοκούνελα στο νησί τους.

Για κάθε ένα από τα ντοκιμαντέρ, οι δημοσιογράφοι του VICE πέρασαν μια εβδομάδα με τις τοπικές κοινότητες των κυνηγών και των ψαράδων, καταγράφοντας την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις καλές και τις κακές στιγμές, τις παραδόσεις και τις τοπικές συνταγές, με στόχο να παρουσιάσουν το θέμα χωρίς κλισέ και συναισθηματικούς εκβιασμούς.

Οι τηλεθεατές του ΑΝΤ1 θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάθε ένα από τα ξεχωριστά ντοκιμαντέρ από το Σάββατο 28 Μαρτίου οπότε και θα προβληθεί το πρώτο VICE Special!

Αναλυτικότερα:

limnos vs agriokoynela 3Στο πρώτο ντοκιμαντέρ της σειράς, το οποίο θα προβληθεί στις 28 Μαρτίου στον ΑΝΤ1, θα δούμε τις προσπάθειες των κατοίκων της Λήμνου να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό των αγριοκούνελων του νησιού.

Στο νησί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αγριοκούνελα – κάποιες μάλιστα εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΚΑ ανεβάζουν τον αριθμό στις 800.000. Κάθε μέρα οι ντόπιοι κυνηγούν εκατοντάδες από αυτά. Παρόλα αυτά, ο πληθυσμός τους συνεχίζει να αυξάνεται και καμία μέθοδος δεν έχει καταφέρει να τον θέσει υπό έλεγχο.

Τα αγριοκούνελα κατασπαράζουν καλλιέργειες, αρωματικά φυτά και ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να ερημοποιείται σταδιακά μέρος του νησιού και να προκαλούνται ζημιές χιλιάδων ευρώ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Λήμνου.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, η δημοσιογραφική ομάδα του VICE επικοινωνεί και με την Αυστραλία για να μάθουμε πώς έθεσε υπό έλεγχο το ίδιο πρόβλημα, ενώ μια μαγείρισσα της Λήμνου μας δίνει τη συνταγή της για το καλύτερο στιφάδο.

Παρουσίαση: Αντώνης Ντινιακός, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη, Κάμερα: Πέτρος Νούσιας, Παραγωγός: Ηλέκτρα Αρζιμάνογλου,

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ της σειράς, το οποίο θα προβληθεί στον ΑΝΤ1 στις 4 Απριλίου, περνάμε χρόνο με τους παράνομους ψαράδες στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αλλά και με όσους έχουν νόμιμα αποκτήσει άδεια να εκμεταλλεύονται τα διβάρια – τα παραδοσιακά δηλαδή ιχθυοτροφεία- της περιοχής.

Η ομάδα του VICE καταγράφει τους λόγους που οδηγούν τους ντόπιους να ψαρεύουν στα υδάτινα χωράφια άλλων, τις εντάσεις μεταξύ των δύο ομάδων, την καθημερινότητα χωρίς ηλεκτρικό στη Λιμνοθάλασσα, αλλά και τις χαλαρές στιγμές που φέρνουν αυτή τη μικρή ομάδα ανθρώπων τόσο κοντά.

Στο πλαίσιο των γυρισμάτων, η ομάδα περιπολεί με το Λιμενικό Σώμα, ακολουθάει τους διβαράδες σε δικής τους περιπολία για τον εντοπισμό των παράνομων που λυμαίνονται τα χωράφια τους και βγαίνει πολλές φορές για ψάρεμα με τους αυτοαποκαλούμενους "ελεύθερους" ψαράδες.

Παρουσίαση: Ηλέκτρα Κοτσώνη, Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπερτάκης, Παραγωγός: Αλεξία Τσαγκάρη, Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου

Στο τρίτο και τελευταίο ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί στις 18 Απριλίου στον ΑΝΤ1, το VICE πάει στη Θράκη για να κυνηγήσει ίσως το πιο επικίνδυνο θήραμα στην Ελλάδα, το αγριογούρουνο, με μια από τις πιο γνωστές κυνηγετικές ομάδες στη χώρα.

Η ομάδα του VICE Greece καταγράφει βήμα βήμα το κυνήγι του αγριόχοιρου σε μια προσπάθεια να μάθει γιατί περισσότεροι από 200.000 Έλληνες κάθε εβδομάδα αφήνουν πίσω σπίτι, οικογένεια και φίλους και ξοδεύουν σημαντικά ποσά από τις οικονομίες τους για να κυνηγήσουν.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η ομάδα επισκέπτεται ένα χωριό, συναντά τον ντόπιο θηροφύλακα και μαθαίνει από τον οπλουργό της Ξάνθης ότι οι κυνηγοί μπορεί να ξοδέψουν ακόμη και εκατοντάδες ευρώ μόνο για το όπλο τους.

Παρουσίαση: Δάφνη Καραβοκύρη, Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπερτάκης, Παραγωγός: Δάφνη Τόλη, Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου

Συντελεστές Σειράς
Executive Producers: Eddy Moretti, Shane Smith, Suroosh Alvi
Surpervising Producer: Maria Kagkelidou
Production Manager VICE : Αναστασία Μουμτζάκη
Post Production Manager: Nina Foufa
Editor in Chief: Thanasis Troboukis
Μοντάζ: Γωγώ Μπέμπελου, Σπύρος Κόκκας
Περιεχόμενο: Στεφανία Γιαννίκου
Κόλορ: Στεφανία Γιαννίκου
Μιξάζ: Στεφανία Γιαννίκου, Βαγγέλης Κατσίνας
Γραφικά: Νίκος Τσιμούρης
Επιπλέον Κάμερα: Στέφανος Μπερτάκης, Ηλίας Μαδούρος, Αλεξία Τσαγκάρη

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το