Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Σε απόγνωση κάτοικοι και Αρχές στο Αιγαίο από το μεταναστευτικό κύμα

banner roots

Σε απόγνωση κάτοικοι και Αρχές στο Αιγαίο από το μεταναστευτικό κύμα
13.04.2015 | 15:32

Σε απόγνωση κάτοικοι και Αρχές στο Αιγαίο από το μεταναστευτικό κύμα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Στο Αιγαίο η Ελλάδα αναστενάζει. Παρατηρείται τεράστια αύξηση μεικτών - πρόσφυγες κυρίως και οικονομικοί μετανάστες - μεταναστευτικών ροών, ενώ και ο καιρός επιτρέπει την ένταση του φαινομένου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παράνομα εισερχόμενοι είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Κυβερνητικοί παράγοντες προτάσσουν την καταγραφή τους και τις δυνατότητες παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων. Παράλληλα διερευνούν εναλλακτικές λύσεις για όσους μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργική απόφαση ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένες ομάδες μεταναστών που δεν υπάρχει η δυνατότητα απέλασής τους να εξασφαλίζουν άδεια εργασίας. Και αυτό ώστε να μη γίνονται έρμαια εκμετάλλευσης επιτηδείων.

Ανορθολογισμός, κυνισμός ή «μπαλώματα» κυριαρχούν πάντως διαχρονικά σε όποια «λύση» προτείνεται κάθε φορά που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Σαν ευχολόγιο ακούγεται σήμερα, αν και φορτισμένο από το ιδεολογικό στίγμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το μοτίβο της διακήρυξης της νέας πολιτικής ηγεσίας ότι και προστασία των μεταναστών / προσφύγων θα υπάρχει και ενίσχυση της ασφαλείας για τον εντόπιο πληθυσμό.

Και με τις καλύτερες των προθέσεων, τα πράγματα είναι δύσκολα, όσο ακόμη και τα «μπαλώματα» δένονται με το σύστημα του Δουβλίνου ΙΙ και του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ της ΕΕ - πόσω μάλλον όταν παραμένει αλώβητη η ρίζα του προβλήματος με τις εστίες σύρραξης και την ανέχεια. Το μόνο που τρέφεται είναι ο ρατσισμός και η διαιώνιση της κατασταλτικής λογικής κατά του «άλλου».

Η μεταναστευτική πολιτική της νέας συγκυβέρνησης, στην ασάφεια ακόμη των στόχων της, μοιάζει να επιχειρεί να σώσει κάτι από την αξιοπρέπεια των προθέσεών της, από την αξιοπιστία των εξαγγελιών της υπέρ των δικαιωμάτων και των διακηρύξεών της υπέρ των αδυνάτων. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται όλα.

Φράχτης και βίος αβίωτος
 
Πριν από δύο χρόνια στήθηκε ο φράχτης στον Εβρο, που κόστισε 3 εκατ. ευρώ. Το σκεπτικό ήταν να αναχαιτιστεί ο αριθμός μεταναστών χωρίς χαρτιά που εισέρχονται στη χώρα. Ο στόχος δεν επετεύχθη, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, κανένας φράχτης δεν σταματά τις μεταναστευτικές ροές αλλά απλώς αλλάζει το σημείο εισόδου, όπως δείχνει η διαμορφωθείσα κατάσταση. Φρένο στα χερσαία σύνορα, αύξηση στην είσοδο από τη θάλασσα. Εκτός του φράχτη, η τακτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στηρίχθηκε στην κράτηση. Ηθελε να δοθεί το μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων ότι δεν είναι καλή επιλογή η είσοδος σε μια χώρα που δεν εξασφαλίζει καλές συνθήκες για μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οι κρατούμενοι στα κέντρα κράτησης ανά τη χώρα έφταναν τις 3.500, την ώρα που οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις μιλούν για 300.000-400.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα. Επομένως, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, απέτυχε ο στόχος για τον οποίο έγινε αβίωτος ο βίος των παράνομα εισερχομένων: τα κέντρα κράτησης-μπουντρούμια δεν απέτρεψαν την είσοδο μεταναστών.

Ευρωπαϊκός επιμερισμός
 
Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και στην ανάληψη και στον επιμερισμό της ευθύνης από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ενεργοποίηση άμεσων μέτρων αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα. Από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει απόσταση και τώρα αυτή δοκιμάζεται από την πραγματικότητα. Θέλει χρόνο για να αποδώσει η υλοποίηση μέτρων όπως η δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας, οι διάφορες μορφές εναλλακτικής κράτησης, η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και των δομών υποδοχής, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Οι εισηγήσεις που γίνονται προς την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου στηρίζονται σε δύο άξονες όσον αφορά το γενικό πλαίσιο δράσης και παρεμβάσεων: καταγραφή των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών και συνέχιση της πολιτικής των επιστροφών, οικειοθελών και μη, με την τήρηση των νόμων.

«Fast track» διαδικασίες
 
Σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος έχει διαπιστωθεί σαφώς ότι το μείζον πρόβλημα αφορά την είσοδο κυρίως από τη Συρία και φαίνεται να κερδίζει έδαφος μια λύση ως πιο πολυδιάστατα αποτελεσματική. Οι αρμόδιοι προσανατολίζονται στο να γίνει μια γρήγορη καταγραφή των παράνομα εισερχομένων Σύρων προκειμένου να υπάρξει με «fast track» διαδικασία διέξοδος με συγκεκριμένες επιλογές.

Προτείνονται ταχείες ενέργειες για απονομή ασύλου στους πρόσφυγες και για παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων και διευκολύνσεων ώστε να μπορούν να επιλέξουν, εφόσον το θέλουν, να φύγουν από τη χώρα. Αν δεν γίνει αυτό, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα μετανάστευσης, τότε και η ξενοφοβία θα ενισχυθεί και το πρόβλημα θα ενταθεί.

Παράλληλα το επιτελείο της κυρίας Χριστοδουλοπούλου κινείται σε μια «γραμμή» που θέλει να συγκεράσει και τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες της ΕΕ (Σένγκεν, Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙΙ και EURODAC) και την κατανομή των μεταναστών στα κράτη της ΕΕ ως αναγκαία στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την καταγραφή ώστε έχοντας συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς να ζητήσει σε επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης τη διαδικασία για να επιμερισθεί ο αριθμός των μεταναστών ανά κράτος-μέλος και να υπάρξει «αποσυμφόρηση».

Σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να αποτελέσουν «ντοκουμέντο» για να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό αρχίζει να υλοποιείται η προσπάθεια για την κατά το δυνατόν συνολική καταγραφή των μεταναστών που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά και τη συγκέντρωση στοιχείων με φερέγγυο τρόπο.

Πέρα από το ζήτημα των Σύρων, διερευνώνται από την κυβέρνηση και παρεμβάσεις για την καλύτερη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν το κύμα των μεταναστών χωρίς χαρτιά αλλά δεν δύναται η Πολιτεία να τους απελάσει για διάφορους λόγους. Εξετάζονται συν τοις άλλοις εναλλακτικές μορφές κράτησης με περιοριστικά μέτρα (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.ά.) αλλά και ρυθμίσεις ώστε να διαβιούν υπό καλύτερες συνθήκες.

Σε απόγνωση κάτοικοι και Αρχές
 
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ανθρώπινο ποτάμι»

Εκπρόσωποι των λιμενικών κάνουν πλέον λόγο για «ένα ανθρώπινο ποτάμι. Εχουμε πενταπλασιασμό και όχι απλά μια μικρή αύξηση». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις στις ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε αναμονή περίπου 2.000.000 πρόσφυγες. Τον κώδωνα του κινδύνου άλλωστε έκρουσε πρόσφατα η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου - Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου με επιστολή προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος.

Σε αυτήν επισημαίνει ότι «τον Φεβρουάριο 2015 στη Λέσβο καταγράφηκαν 1.041 άτομα όταν τον περσινό Φεβρουάριο είχαν καταγραφεί 250, ενώ τον Μάρτιο του 2014 κατεγράφησαν 650 και φέτος ως τις 30 Μαρτίου έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 3.000!».

Ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού σημείωσε μιλώντας στο «Βήμα» ότι «το φαινόμενο έχει λάβει τραγικές διαστάσεις.
Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου είχαμε 4.300 παραπάνω συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από τις αντίστοιχες που κατεγράφησαν στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και όπως φαίνεται η κατάσταση σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια έχει αντιστραφεί».

Και οι τοπικές κοινωνίες ασφυκτιούν πλέον καθώς λείπουν οι απαιτούμενες δομές αλλά και το προσωπικό στα μικρά νησιά. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου επισήμανε ότι η μαζική είσοδος των μεταναστών είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο έχει οξυνθεί και ζήτησε άμεσα μέτρα προκειμένου τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να μη μετατραπούν σε Λαπεντούζα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξημένη κίνηση σε διάφορα νησιά όπως στη Λέρο και τη Σύμη, ενώ υπογράμμισε και αυτός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση των μεταναστών, μιλώντας παράλληλα για υποστελεχωμένες αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Λιμενικού.

Στάθηκε στην ανθρωπιστική πλευρά λέγοντας πως πολλοί κάτοικοι των νησιών βοηθούν όπως μπορούν τους μετανάστες, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό.
 
Πηγή: tovima.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel