Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ελεύθεροι οι δυο Τσέχοι που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Λήμνο

banner roots

Ελεύθεροι οι δυο Τσέχοι που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Λήμνο
17.01.2013 | 15:28

Ελεύθεροι οι δυο Τσέχοι που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ελεύθεροι αναμένεται να αφεθούν τις επόμενες ημέρες οι δύο Τσέχοι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λήμνο με την κατηγορία της κατασκοπείας. Αυτό ανακοίνωσε η τσεχική κυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Το γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Τσέχων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τσεχίας, ενώ δείχνοντας τη σπουδαιότητα με την οποία η ίδια η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το θέμα, αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τσέχο ομόλογό του.

 

«Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημέρωσε σήμερα (σ.σ. Τρίτη), σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Νέτσας, για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μίχαλ Σούστερ, υπογραμμίζοντας ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός «εκτιμά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Όμως, δηλώσεις για το θέμα της αποφυλάκισης έκανε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σρολ, τονίζοντας ότι ο καθένας από τους δύο Τσέχους θα καταβάλει εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ, ενώ δήλωσε ότι «μετά την καταβολή της εγγύησης, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να επιστρέψουν στην Τσεχία, η έρευνα για την υπόθεση θα συνεχιστεί».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα ο δικηγόρος των δύο από την Τσεχία, που θα καταβάλει και το ποσό της εγγύησης των 10.000 ευρώ και για τους δύο συλληφθέντες, ώστε στη συνέχεια να αφεθούν ελεύθεροι. Οι δύο Τσέχοι θα επιστρέψουν ξανά στην Ελλάδα για να δικαστούν από τις Ελληνικές Αρχές.

Ο 28χρονος Μάρτιν Πέζλαρ και ο 33χρονος Ιβάν Μπούχτα, οι οποίοι ειδικεύονται στη δημιουργία πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών, είχαν συλληφθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2012 στη Λήμνο, καθώς βρέθηκε στην κατοχή τους οπτικοακουστικό υλικό με φωτογραφίες και βίντεο από στρατόπεδα της Λήμνου. Οι ίδιοι τότε είχαν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούσαν το υλικό για την κατασκευή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Arma 3», η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό του «να διασφαλίσει ότι οι Ελληνικές Αρχές θα προσέξουν την υπόθεση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρεξήγηση» που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις. Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, για το ίδιο θέμα είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

  

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel