Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ προς Χατζηδιαμαντή για τη διαχείρηση του δικαιώματος παραχώρησης χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας

banner roots

Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ προς Χατζηδιαμαντή για τη διαχείρηση του δικαιώματος παραχώρησης χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας
12.03.2013 | 10:42

Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ προς Χατζηδιαμαντή για τη διαχείρηση του δικαιώματος παραχώρησης χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Επιστολή, έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου, προς τον Δήμαρχο Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, για το ζήτημα της διαχείρησης παραχώρησης χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας. Ως γνωστόν, περνάει πλέον στους ΟΤΑ η διαχείριση των πλαζ και των παραλιών, καθώς με κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση στους δήμους της απλής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

 "Καταρχήν αξιολογούμε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ –ΠΑΡΑΛΙΑΣ του Δήμου Λήμνου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Θεωρούμε ότι η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας πρέπει να υπόκειται σε κανονισμούς οι οποίοι να εγγυώνται και να διασφαλίζουν:

1. Την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, την προστασία και ποιοτική αναβάθμιση του παράκτιου χώρου, τη διαθεσιμότητα, την επισκεψιμότητα και το κοινόχρηστο της παραλίας.

2. Την ανάπτυξη ήπιας τουριστικής οικονομίας με βασικό ζητούμενο την αειφορία.

3.Την ανάπτυξη της τουριστικής απασχόλησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:

1. Την οργανωμένη ενημέρωση των μισθωτών για τους όρους παραχώρησης καθώς επίσης και τον οργανωμένο έλεγχο της εφαρμογής τους. Αυτό μπορεί να γίνει σε τρία στάδια:

ΣΤΑΔΙΟ 1ο: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ: Οι επαγγελματίες-μισθωτές υποχρεούνται από τη σύμβαση που υπογράφουν να παρακολουθήσουν (πριν την έναρξη της δραστηριότητάς τους) υποχρεωτικό σεμινάριο ή ημερίδα με θέματα:

Α. Τους όρους τους οποίους οφείλουν να τηρούν, όσον αφορά τη χρήση του χώρου.

Β. Την υποχρέωσή τους να διασφαλίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Γ.  Την δυνατότητα και το συμφέρον που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κέρδη, όταν λειτουργούν στην αντίληψη της προστασίας του χώρου που διαχειρίζονται και όχι στην αντίληψη του προσωρινού, «αυτής της χρονιάς κέρδους». Αντίληψη που –σε τελευταία ανάλυση- στερεί την κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια από τους ίδιους τους δικαιούχους.

ΣΤΑΔΙΟ 2ο: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δήμου, σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού  παρεμβαίνουν ΑΜΕΣΑ και συμβουλεύουν τον επιχειρηματία για την τήρηση των κανονισμών.

ΣΤΑΔΙΟ 3ο: ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του επιχειρηματία με τους κανονισμούς.

Πρόσθετα προτείνουμε, την διοργάνωση συγκέντρωσης των μισθωτών από τον Δήμο Λήμνου μετά τις 20 και οπωσδήποτε όχι αργότερα από τις 30 Ιουλίου, όπου θα γίνει απολογισμός και αξιολόγηση της έως τότε διαχείρισης και ανατροφοδότηση- βελτίωση (για το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού) των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχει γίνει έως τότε η χρήση.  

2. Την συγκρότηση από τον Δήμο Λήμνου ελεγκτικού μηχανισμού ή την ανάθεση σε υπαλλήλους αυτής της αρμοδιότητας, εάν δεν υπάρχει ήδη. Εάν υπάρχει, ο ελεγκτικός αυτός μηχανισμός οφείλει να είναι ενεργός και δραστήριος καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης των χώρων από τους μισθωτές. Στην προαναφερθείσα συγκέντρωση 20-30 Ιουλίου, ο ελεγκτικός αυτός μηχανισμός:

α) Κάνει απολογισμό της δραστηριότητάς του έως τότε, την οποία και δημοσιοποιεί υπό μορφή στατιστικών δεδομένων.

β) Διαχειρίζεται την ενημέρωση των συμμετεχόντων.

Απολογισμό και δημοσιοποίηση της δραστηριότητάς του οφείλει να κάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός και στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

3. Την άμεση και συνεχή συνεργασία του Δήμου Λήμνου με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ Λήμνου για την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.

Είμαστε σίγουροι ότι οι οργανωμένες προσπάθειες του Δήμου Λήμνου οι οποίες ταυτόχρονα συνοδεύονται από συμμετοχικές διαδικασίες (Δήμος, δικαιούχοι, πολίτες) μόνον θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν στην ορθολογική χρήση και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των ακτών. Δύο στοιχεία απολύτως απαραίτητα για το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού μας".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το