Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>...Περί αγριοκούνελων!

the roots web banners 06

...Περί αγριοκούνελων!
03.04.2013 | 19:26

...Περί αγριοκούνελων!

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης στον ΕΛΓΑ, ξεκινάει η περίοδος της πρακτικής εφαρμογής όσων αποφασίστηκαν.

Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, ούτε τα όποια αποτέσματα θα έρθουν απο τη μια μέρα στην άλλη (άν έρθουν).

Για το θέμα αυτό υπήρξε ενημέρωση και από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που αποφασίστηκαν και θα μπουν σε εφαρμογή είναι τα εξής:

1. Να συνεχιστεί η επιδότηση του κυνηγιού όπως την προηγούμενη περίοδο, με πιθανή μικρή αύξηση του κονδυλίου.

2. Να εφαρμοστούν διάφοροι πιλοτικοί τρόποι παγίδευσης και θανάτωσης των αγριοκούνελων, ώστε αναλόγως να βγουν τα σχετικά συμπεράσματα.

3. Να εξεταστεί η περίπτωση ώστε να επιτραπεί η δυνατότητα θήρευσης των αγριοκούνελων και κατά τη τουριστική περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου με νυχτερινά συνεργεία, όπου θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν και μη Λημνιοί κυνηγοί.

4. Να ζητηθεί η άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση χημικών ουσιών, που θα θανατώνουν τα αγριοκούνελα.

Σε δήλωσή του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής, ανέφερε για το θέμα: " Παρόλο που προτείναμε μέτρα για οριστική λύση του προβλήματος δεν υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, λόγω οικονομικής αδυναμίας να χρηματοδοτήσει τις ανάλογες ενέργειες". 

Πάντως απορίας άξιο είναι, γιατί η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, κατέθεσε μόνη της πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος και δεν συμετείχε στις συσκέψεις των αγροτών και του Δήμου, με αποτέλεσμα στη χτεσινή σύσκεψη να κατατεθούν από τη Λήμνο, δυο διαφορετικές προτάσεις.

Εντωμεταξύ για το ίδιο θέμα, υπήρξε σήμερα ενημέρωση και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία σ ένα παρωχημένο πνεύμα αντίληψης και εκφοράς πολιτικού λόγου, και στα πλαίσια της λογική του "κατόπιν ενεργειών μου", μας ενημερώνει για το αίτημα που κατέθεσε στη συνεδρίαση:

"Αύξηση της επιχορήγησης που δίνεται από το Πράσινο Ταμείο για το τρέχον έτος από 30.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού του αγριοκούνελου στην Λήμνο, ζήτησε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κατά τη νέα σύσκεψη που έγινε στον ΕΛΓΑ στις 2/4/2013.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η παράταση του προγράμματος δίωξης του αγριοκούνελου που εφαρμόζεται από την Δασική Υπηρεσία".

Σχόλιο του FM 100 (1): Αν, πάντως, υπάρχει κάποιος που ακόμα και σήμερα, διατηρεί την πεποίθηση, ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του αγριοκούνελου στη Λήμνο, μπορεί να αγγιχτεί έστω, με αύξηση της επιχορήγησης του κυνηγιού, χωρίς ταυτόχρονη εφαρμογή παράλληλων ρηξικέλευθων μέτρων, τότε πολύ απλά απέχει παρασάγγας από τη φύση, την έννοια, και το μέγεθος του προβλήματος.

Σχόλιο του FM 100 (2): Τα αποτελέσματα επί του πρακτέου, στο θέμα που μας ενδιαφέρει, εξακολουθούν να παραμένουν αμφίβολα, πάντως η χτεσινή σύσκεψη κατέδειξε δυστυχώς, ότι οι παιδκές ασθένειες που κουβαλάει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις περισσότερες βαθμίδες της, από την εγκληματική, για τη χώρα, εποχή της μικροκομματικής εκμετάλλευσης των πάντων, διατηρούνται ακόμη αγέρωχες.. Κρίμα!

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το