Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ομιλία Σηφουνάκη στη Βουλή για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες | Στη Λήμνο αύριο ο βουλευτής
afoi poriazi
Ομιλία Σηφουνάκη στη Βουλή για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες | Στη Λήμνο αύριο ο βουλευτής
17.04.2013 | 22:03

Ομιλία Σηφουνάκη στη Βουλή για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες | Στη Λήμνο αύριο ο βουλευτής

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Στο ζήτημα της ακτοπλοΐας στα νησιά αναφέρθηκε ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Σηφουνάκης, επεσήμανε ότι ενώ μέχρι το 1981 οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά στηρίζονταν στις «καλοπροαίρετες» σχέσεις μεταξύ υπουργού και εφοπλιστών, έκτοτε, καθιερώθηκαν οι άγονες γραμμές, με τις οποίες επήλθε διαφάνεια στις διαδικασίες και βεβαίως καλύτερη εξυπηρέτηση για τους κατοίκους στις ακριτικές και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές. Με εξαίρεση την περίοδο μετά το 2004, όπου το κόστος για την επιδότηση των 53 άγονων γραμμών από 18-20 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ και η ποιότητα εξυπηρέτηση χειροτέρευσε, η καθιέρωσή τους – τόνισε ο κ Σηφουνάκης - συνέβαλε στην ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών, μέσω κυρίως της ενίσχυσης του τουρισμού, για τον οποία η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία αποτελεί το πλέον βασικό παράγοντα.

Επίσης, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στη διάταξη νόμου η οποία συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, ύστερα από πρότασή του προς στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου το οποίο και την απεδέχθη, με την οποία επιλύονται μακροχρόνια προβλήματα που υπάρχουν σε λιμάνια της χώρας, και ιδίως των νησιών.

Με τον νέο πλέον νόμο, επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης, δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία προκειμένου - χωρίς να κατεδαφισθούν οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές εντός λιμενικών εγκαταστάσεων - να μπορούν να ενταχθούν τα νέα έργα των λιμανιών στο ΕΣΠΑ, να δημοπρατηθούν, να ξεκινήσει η κατασκευή τους και, με την ολοκλήρωσή τους, να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν νομιμοποιηθεί, όπως στο Σίγρι της Λέσβου, στον Άη-Στράτη κ.α.

Βεβαίως, κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης, αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά λιμάνια, μεταξύ των οποίων και λιμάνια του νομού Λέσβου και να εκμεταλλευθούν την ευεργετική διάταξη που ψηφίστηκε, είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς, όπως είναι γνωστό, προηγούμενη ρύθμιση του νόμου 4014/2011 (που είχε προωθηθεί από τον κ. Σηφουνάκη, ως αρμόδιου τότε Αν. ΥΠΕΚΑ), δεν είχε αξιοποιήθηκε κατάλληλα, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η ένταξη για χρηματοδότηση έργων λιμένων (ανακατασκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή κατασκευή νέων) στο ΕΣΠΑ.

 

Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου θα επισκευθεί τη Λήμνο.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, του θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στα Τοπικά ΜΜΕ και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Σάββα Βαρελτζή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κύριος Σηφουνάκης θα περιοδεύσει σε χωριά του νησιού.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018