Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μιχάλης Μπάκας: Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 και γιατί «εμείς θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας ποδήλατο»
afoi poriazi
Μιχάλης Μπάκας: Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 και γιατί «εμείς θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας ποδήλατο»
22.04.2013 | 13:46

Μιχάλης Μπάκας: Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 και γιατί «εμείς θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας ποδήλατο»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Τοποθέτηση στο αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 που έγινε στη Χίο την περασμένη Παρασκευή,  έκανε ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο. Ο Μιχάλης Μπάκας τοποθετήθηκε για τις θέσεις και τις προτάσεις του συνδυασμού απέναντι στην πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου.

Είναι σημαντικό να δούμε τα λάθη των προηγούμενων πακέτων στήριξης για να μην επαναληφθούν. Στις βασικές αρχές του νέου ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία όπως η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, οι βιώσιμες μεταφορές, η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή η αποδοτική χρήση φυσικών πόρων. Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τον παλιό τρόπο σκέψης της ανάπτυξης του τσιμέντου και να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στηριζόμενοι σε ένα διαφορετικό όραμα για τα νησιά μας.

Κατά την τοποθέτηση του ο Μιχάλης Μπάκας εστίασε σε προτάσεις του Οικολογικού Άνεμου που αφορούν στην ανάγκη για ανάπτυξη σχημάτων κοινωνικής οικονομίας με τη στήριξη συνεταιριστικών επιχειρήσεων, στην ενίσχυση δράσεων που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών μικρής κλίμακας με σεβασμό στο χώρο και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Σημαντικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων ενώ απαραίτητη η σύνδεση του τουρισμού με πολιτισμό, περιβάλλον, γεωργία – κτηνοτροφία, τομείς που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη των νησιών μας. Στο επίπεδο της διοικητικής προετοιμασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σημαντική η δημιουργία μιας ομάδας ευρωπαϊκών υποθέσεων που θα αποτελείται από διοικητικούς υπαλλήλους με επικεφαλής αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη.

Κλείνοντας ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Το ερώτημα που μου γεννήθηκε από τη συζήτηση είναι το ποιοι θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Φοβάμαι ότι καλούνται να τις εφαρμόσουν άνθρωποι που δεν τις πιστεύουν. Ακούσαμε και σήμερα δημάρχους ακόμα να ονειρεύονται λιμάνια, αεροδρόμια και μεγάλους οδικούς άξονες ως βάση για την ανάπτυξη των νησιών μας. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον νέοι οδικοί άξονες παρά μόνο έργα οδικής ασφάλειας και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι μέσα στην αίθουσα αμέσως σκέφτηκαν ότι θα βαφτίσουν το κρέας ψάρι, κάνοντας νέους δρόμους «για λόγους οδικής ασφάλειας». 

Υπάρχει όραμα για ένα καλύτερο μέλλον; Προτάθηκε από την ΕΕ σήμερα η ενίσχυση του ποδηλάτου στις πόλεις μας και αστειευόμενοι 2 εισηγητές επισήμαναν ότι μας ήδη «μας έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο» και δεν αντέχουμε άλλο. Το θέμα είναι ότι εμείς θέλουμε «να κάνουμε τη ζωή μας ποδήλατο» γιατί κάτι τέτοιο σηματοδοτεί ένα νέο όραμα, μια νέα σχέση με την πολιτική πρακτική. Γιατί το ποδήλατο σηματοδοτεί την επιστροφή στον πολίτη, στην κλίμακα του νησιωτικού χώρου, τη σχέση του ανθρώπου με την πόλη και τη φύση, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη με τους συνανθρώπους μας μακριά από την ανάπτυξη του αυτοκινήτου και της μπουλντόζας. Για ένα νέο όραμα όπου ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον, για μια κοινωνία στο μονοπάτι για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.»

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018