Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Εκδήλωση από το Λύκειο των Ελληνίδων για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Εκδήλωση από το Λύκειο των Ελληνίδων για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
07.05.2013 | 18:14

Εκδήλωση από το Λύκειο των Ελληνίδων για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου διοργανώνει άλλη μια εκδήλωση, αυτή τη φορά αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το θέμα της εκδήλωσης συγκεκριμένα είναι: «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και οι προσπάθειες για την αυτονόμηση του Πόντου» με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, φιλόλογο και συνεργάτη του σωματείου «Παναγία Σουμελά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, στις 7.30μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Τσας).

θυμίζουμε, ότι η Γενοκτονία αυτή θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018