Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Νέα τροπή στην υπόθεση της δολοφονίας Κυριακού
Νέα τροπή στην υπόθεση της δολοφονίας Κυριακού
28.05.2013 | 13:59

Νέα τροπή στην υπόθεση της δολοφονίας Κυριακού

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Λίγες ημέρες μετά την πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Νίκου Κυριακού στη Λήμνο και την καταδίκη των τριών κατηγορουμένων συγχωριανών του για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του, νέα τροπή δίνει στην υπόθεση παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου ο οποίος άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους αναφέρουν ότι είχε ζητηθεί να εξεταστούν και οι αποφάσεις για τις δυο υποθέσεις υπεξαίρεσης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το Μουσείο Τεριάντ, όμως δεν ασκήθηκε έφεση για τις υποθέσεις αυτές.

Μετά από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 15 Μαίου το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο  Μυτιλήνης επέβαλε πρωτόδικα στους δυο από τους κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 15 ετών για ηθική αυτουργία στο έγκλημα, ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο επέβαλε ποινή 10 χρόνια κάθειρξης για συνεργία. Το δικαστήριο μετά από αίτημα της υπεράσπισης, δεν έκανε εκτελεστή την απόφαση και  της έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκασή της, σε δεύτερο βαθμό.  Και αυτό, γιατί τους αναγνώρισε ένα από τα δυο ελαφρυντικά που πρότεινε η υπεράσπιση, αυτό της «καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης» Έτσι όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η  δικαστική απόφαση δημιουργούσε ποικίλες αντιδράσεις και ερμηνείες. Από τη μια καταδίκαζε για ηθική αυτουργία τους τρεις κατηγορούμενους οι οποίοι φέρονται να είχαν αναθέσει «συμβόλαιο θανάτου» σε δυο άτομα που εκτέλεσαν το θύμα, κάτι που για πολλούς δεν ήταν αναμενόμενο.  Και αυτό γιατί μετά από έξι χρόνια μέχρι να φθάσει η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες, πολλά στοιχεία της δικογραφίας ήταν ελλειπή και το σημαντικότερο ένας από τους δράστες, δεν ήταν στη ζωή αφού στο μεταξύ είχε δολοφονηθεί από νονούς της νύχτας.

Από την άλλη μεριά όμως, προκάλεσε οργή στην οικογένεια του θύματος το γεγονός ότι μετά αφού χρειάστηκε να περιμένουν  πάνω από έξι χρόνια μέχρι να φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο,  οι καταδικασθέντες για το θάνατο του Νίκου Κυριακού,  θα  κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής κ. Μανώλης Χατζηχαλκιάς μιλώντας στα «Ν.τ.Λ» είπε σχολιάζοντας την εξέλιξη της υπόθεση. «Σίγουρα για μας είναι μια θετική εξέλιξη. Ευελπιστούμε μόνο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να γίνει μέσα στο συντομότερο δυνατό διάστημα και να μην έχουμε αναβολές και διακοπές δίκης που ταλαιπώρησαν την οικογένεια εδώ και έξι χρόνια».

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα παράπονο για το πρωτοβάθμιο  δικαστήριο και την διαδικασία που ακολουθήθηκε δεδομένων των συνθηκών. «Το γεγονός ότι το δικαστήριο  εξέδωσε  και μάλιστα ομόφωνα καταδικαστική απόφαση πιστεύω ότι είναι μια πολύ θετικό, δεδομένου ότι ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Είχαν μεσολαβήσει πολλά χρόνια και στο διάστημα αυτό υπήρχαν ελλείψεις στα στοιχεία, ενώ και κάποιοι  μάρτυρες κατηγορίας άλλαξαν στη συνέχεια  τις καταθέσεις τους φοβούμενοι προφανώς  να εμπλακούν σε μια τέτοια υπόθεση. Γι’ αυτό και εγώ λέω ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο από το δικαστήριο και την όλη διαδικασία που ακολουθήκε. Όσο αφορά τα ελαφρυντικά που έδωσαν ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές, το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία το ένα από τα δυο που πρότεινε η υπεράσπιση. Δηλαδή αναγνώρισε την μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, όχι όμως και του πρότερου εντίμου βίου που επίσης προτάθηκε από την υπεράσπιση. Γεγονός είναι ότι στοίχισε στην οικογένεια το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι»..

Η υπόθεση θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί αυστηρότερη ποινή. Με βάση την πρωτόδικη απόφαση- αν δεν υπήρχε  παρέμβαση Εισαγγελέα- στο Εφετείο η ποινή τους θα παρέμενε ίδια ή θα είχε μειωθεί.

Στο «μικροσκόπιο» οι δυο υποθέσεις υπεξαίρεσης

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους ζητήθηκε να ελεγχθούν από τον Άρειο Πάγο και οι αποφάσεις στις δυο υποθέσεις υπεξαίρεσης, εντούτοις δεν ασκήθηκε έφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για αυτές τις δυο υποθέσεις ακούστηκαν αρνητικά σχόλια από την κοινή γνώμη από την άποψη ότι δυο γυναίκες που ομολόγησαν ότι υπεξαίρεσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το ελληνικό δημόσιο αφέθηκαν ελεύθερες, αφού το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στις καταδικαστικές αποφάσεις μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους.

Ο δικηγόρος κ.Στέλιος Κίνδερλης παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στη θέση της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του Νοσοκομείου Μυτιλήνη, σχολιάζοντας την εξέλιξη, τονίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σωστή, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

«Όσο αφορά την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για την οποία μπορώ να μιλήσω θεωρώ προσωπικά ότι με βάση τον ισχύοντα Νόμο η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απόλυτα σωστή. Άσχετα με το τι λέει ο κόσμος, άσχετα με το αν θεωρώ ότι ο νόμος είναι λάθος, το δικαστήριο εφάρμοσε το Νόμο όπως πρέπει να κάνει και βέβαια δεν είναι ευθύνη του να κρίνει αν είναι σωστός ή όχι».

Πηγή: lesvosreport.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018