Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δαμανάκη και Σπιλάνης στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας με τιμώμενο προορισμό τη Λήμνο

banner roots

Δαμανάκη και Σπιλάνης στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας με τιμώμενο προορισμό τη Λήμνο
29.05.2013 | 12:01

Δαμανάκη και Σπιλάνης στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας με τιμώμενο προορισμό τη Λήμνο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Μια πρότυπη διοργάνωση για την καινοτομία και τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων αποτελούν οι «Ημέρες Γαστρονομίας- Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στο Μουσείο Μπενάκη στις 24, 25 και 26 Μαΐου.

Κύριος στόχος της συνάντησης, η οποία προβλήθηκε σε εγχώρια και διεθνή δίκτυα ενημέρωσης και στην οποία συμμετείχαν παραγωγοί, σεφ, γευσιγνώστες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, φορείς, κοινότητες, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες κ.α., ήταν η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και η προβολή των αυθεντικών και μοναδικών ελληνικών προϊόντων διατροφής.

Οι «Ημέρες Γαστρονομίας- Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», χάρη στο πλούσιο διαθεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους, προσέφεραν πλήθος δυνατοτήτων ανάδειξης νέων πρωτοβουλιών, δημιουργιών, ιδεών και γαστρονομικών προορισμών.

Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των «Ημερών Γαστρονομίας» που στοχεύει στην ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2013 επιλέχθηκε η Λήμνος, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους τοπικούς φορείς και παραγωγούς να προωθήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, με σκοπό την ολοκληρωμένη ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου γαστρονομικού λημνιακού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων με τίτλο «Η διαχρονική συνεισφορά της ελληνικής γαστρονομίας στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά». Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νίκος Σουλακέλλης και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κα Βάσω Παπαδημητρίου.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία παρουσίασε μεταξύ άλλων και την πρόσφατη πρωτοβουλία της ως αρμόδια για τα τρόφιμα που προέρχονται από τη θάλασσα για την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός μόνιμου θεσμικού διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης "Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας".

Ο Γ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη προώθηση της διαφοροποίησης της τουριστικής εικόνας των νησιών αναδεικνύοντας τα φυσικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά, την "ταυτότητα" τους, μεταξύ των οποίων είναι και η τοπική κουζίνα ειδικά όταν βασίζεται σε ειδικά τοπικά προϊόντα. Υπογράμμισε ότι η σύνδεση της αγροτικής οικονομίας και ευρύτερα της ζωής και φυσιογνωμίας των νησιών με τον τουρισμό θα αποτελέσει μια από τις πτυχές για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, αλλά θα βοηθήσει στη στήριξη και της αγροτικής παραγωγής. Τέλος, τόνισε ότι η Λήμνος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νησί-πιλότο προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ξενάγηση ξένων αντιπροσωπειών από τους διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας, στα περίπτερα των Ελλήνων παραγωγών από όλη την χώρα στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το