Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Θέμα χρόνου η… απογείωση(;) του αεροδρομίου της Λήμνου

banner roots

Θέμα χρόνου η… απογείωση(;) του αεροδρομίου της Λήμνου
19.05.2019 | 18:49

Θέμα χρόνου η… απογείωση(;) του αεροδρομίου της Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Τροχοδρομούν προς την ανάπτυξή τους ευάριθμος αριθμός 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων. Και τούτο διότι προς την παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης τμήματος ορισμένων από το κάδρο των κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται {Μάλιστα σε κάποια αεροδρόμια να δοθεί ακόμη και με τη μορφή ΣΔΙΤ η αξιοποίηση αυτών.

Οπως επισήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, πέραν του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα εξεταστούν και άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ στα αεροδρόμια Καστοριάς και Νέας Αγχιάλου προτείνεται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι λειτουργίες αεροπορικών εμπορικών μεταφορών και logistics. Επίσης, επενδυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο -για διαφορετικούς λόγους- τα αεροδρόμια Καλαμάτας (εξετάζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, αντίστοιχου με αυτόν στο Καστέλι Κρήτης), Αλεξανδρούπολης, Χίου και .Πάρου. Μέρος αυτών άλλωστε εμπεριέχονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και μεταξύ άλλων προβλέπει: • Σχεδιαζόμενα έργα αεροδρομίων υπό τη διεύθυνση της ΥΠΑ με σκοπό την επίλυση προβλημάτων ασφάλειας, προστασίας και λειτουργίας.

• Σχεδιαζόμενα έργα αεροδρομίων υπό τη διεύθυνση της ΥΠΑ με σκοπό τη βελτίωση της δυναμικής τους.

• Ανάπτυξη αρχικού δικτύου υδατοδρομίων για την παροχή υπηρεσιών από, προς και ανάμεσα σε νησιά.

• Διατήρηση και βελτίωση των υπηρεσιών γεν. οικ. συμφέροντος στο ελληνικό σύστημα αερομεταφορών, με ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ θαλάσσιων και αεροπορικών ΥΓΟΣ.

• Σχεδιαζόμενα έργα αεροδρομίων υπό τη διεύθυνση της ΥΠΑ με σκοπό τη βελτίωση της δυναμικής τους. Κοινός τόπος πάντως είναι ότι λόγω εκλογών οι τελικές αποφάσεις ενδεχομένως να καθυστερήσουν προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις.

Το χαλί πάντως για την είσοδο ιδιωτών στα περιφερειακά αεροδρόμια με ΣΔΙΤ ή παραχώρηση έστρωσε πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με την οποία η Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι ανέλαβε καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου για την αξιοποίηση των 23 αεροδρομίων. Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αράξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελλόριζου. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε ότι είναι αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση του ΑΕΠ, η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, των οποίων η διαχείριση και λειτουργία γίνεται από την ΥΠΑ.

Στόχος αυτής της διερεύνησης είναι η προετοιμασία και κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των ως άνω αεροδρομίων, λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά στοιχεία τους, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού τους.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτής κρίνεται αναγκαία και η εξέταση εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησης περιλαμβανομένων και σεναρίων παραχώρησης, καθώς και μέσω ανάθεσης σύμβασης αξιοποίησης μέσω ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τα 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια είχαν αξιολογηθεί με βάση την επιβατική κίνηση και τις υποδομές τους και μάλιστα, σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ τα είχαν κατηγοριοποιήσει σε 3 ομάδες. Αυτό που καλείται να κάνει η Λάμδα Σύμβουλοι (έναντι 120.000 ευρώ), σύμφωνα με την απόφαση, είναι: * Καταγραφή και ανάλυση των στόχων του Δημοσίου σε σχέση με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αεροδρομίων και τον ρόλο των εμπλεκομένων φορέων του (οι «στόχοι»).

• Καταγραφή και ανάλυση των ελάχιστων σχεδιαζόμενων επενδύσεων που το Δημόσιο έχει προγραμματίσει ανά αεροδρόμιο (οι «ελάχιστες επενδύσεις»).

• Καταγραφή και ανάλυση των ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων που το Δημόσιο έχει προγραμματίσει ανά αεροδρόμιο (οι «ελάχιστες απαιτήσεις»).

• Αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας ανάπτυξης των αεροδρομίων με βάση τους στόχους της αναθέτουσας αρχής, τις ελάχιστες επενδύσεις και τις ελάχιστες απαιτήσεις καθώς και τα στοιχεία που θα παρασχεθούν στον σύμβουλο (ιστορικά στοιχεία, προβλέψεις κ.λπ.).

• Διερεύνηση σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους εναλλακτικών τρόπων συμμετοχής της αναθέτουσας αρχής στο πλαίσιο ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα (με τη μορφή παραχώρησης για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αεροδρομίων), με στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

• Διερεύνηση από χρηματοοικονομικής άποψης εναλλακτικών σχεδίων ομαδοποίησης και δομών παραχώρησης λαμβάνοντας υπόψη τις χρηματοοικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές παραμέτρους των αεροδρομίων, με στόχο τη διαμόρφωση εύλογων επενδυτικών σχεδίων για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων.

• Υποστήριξη της αναθέτουσας αρχής -σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους- για τον σχεδίασμά και προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παραχώρησης σε σχέση με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αεροδρομίων μέσω της συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση τους στόχους της αναθέτουσας αρχής σε σχέση με την ανάπτυξη των αεροδρομίων και τη συμμετοχή στο σχέδιο παραχώρησης.

Από τη διαδικασία αυτή θα προκόψει και ο βέλτιστος τρόπος που θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης για τη σύμβαση παραχώρησης, ο χρόνος παραχώρησης, η μακροπρόθεσμη στρατηγική για κάθε ένα από αυτά κ.ά. .

Πηγή εγημερίδα » ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το