Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ομοσπονδία ΑμεΑ σε υπ. Εργασίας: «Απαράδεκτη και προσβλητική η απάντηση για τη λειτουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο»

banner roots

Ομοσπονδία ΑμεΑ σε υπ. Εργασίας: «Απαράδεκτη και προσβλητική η απάντηση για τη λειτουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο»
21.05.2019 | 19:30

Ομοσπονδία ΑμεΑ σε υπ. Εργασίας: «Απαράδεκτη και προσβλητική η απάντηση για τη λειτουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Απάντηση στο έγγραφο της Δ/νσης Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού & Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη λειτουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο δίνει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ (Π.Ο.ΑμεΑ) Βορείου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο, με το εν λόγω έγγραφο «δικαιολογείται η κατάσταση, όπως αυτή βιώνεται από τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους στην ακριτική Λήμνο, επειδή ο αριθμός των αιτήσεων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι μικρός, και ότι η Λήμνος είναι νησιωτική και δυσπρόσιτη γεωγραφική περιοχή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συγκροτηθεί κλιμάκιο ιατρών για τόσες λίγες αιτήσεις».

Παράλληλα, η Ομοσονδία τονίζει ότι το υπουργείο «επικαλείται τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται για τις επιτροπές και τον πληθυσμό, ο οποίος μαζί με εκείνον του Αγ. Ευστρατίου φτάνει σε σύνολο τους 17.262 κατοίκους»«Επιστρέφουμε την απάντηση ως απαράδεκτη και προσβλητική για τους 17.262 μόνιμους κατοίκους της Λήμνου και του Αϊ-Στράτη», συμπληρώνει η Ομοσπονδία ΑμεΑ και καλεί τους αρμόδιους φορείς του νησιού να διεκδικήσουν τη δημιουργία μόνιμης και στελεχωμένης επιτροπής ΚΕ.Π.Α. στο νησί.

Αναλυτικά, η απαντητική επιστολή της Π.Ο.ΑμεΑ:

Κυρία Υπουργέ,

Με το παραπάνω σχετικό έγγραφο της αναφερόμενης Διεύθυνσης, μας κοινοποιείτε τα στοιχεία που αφορούν τις εκκρεμείς αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. του Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών ΕΦΚΑ Λήμνου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, το έτος 2017 είχαν κατατεθεί 28 αιτήσεις με αδυναμία μετακίνησης και 133 λοιπές, από τις οποίες εξετάστηκαν, στις 28 και 29/9/2017 οι 28 με αδυναμία μετακίνησης και οι 90, από τις 133 λοιπές, από μικτό ιατρικό κλιμάκιο, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Για δε το 2018 είχαν υποβληθεί 123 λοιπές και 14 με αδυναμία μετακίνησης και εξετάστηκαν μόνο 18 αιτήσεις με αδυναμία μετακίνησης, στις 28/9/2018 από το μικτό ιατρικό κλιμάκιο. Για το έτος 2019 δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί κλιμάκιο, με την αιτιολογία ότι εκκρεμούν μόνο 8 συνολικά αιτήματα (5 με αδυναμία μετακίνησης και 3 χωρίς). Καμιά αναφορά όμως δε γίνεται για το πού εξετάστηκαν οι 123, χωρίς αδυναμία μετακίνησης, εκκρεμείς αιτήσεις του 2018. Αβίαστα, κυρία Υπουργέ, βγαίνει το συμπέρασμα ότι 123 Α.μεΑ. συνοδευόμενα ταξίδεψαν στη Μυτιλήνη, παρέμειναν για 2 ημέρες και υποβλήθηκαν σε έξοδα και ταλαιπωρία, το κόστος των οποίων ξεπερνά το ποσόν των 450,00 ευρώ ανά αιτούντα, χωρίς να υπολογίσουμε το χρόνο αναμονής για εξέταση, που σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνά τους 6 μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τακτοποίηση υποθέσεων, με απαραίτητο δικαιολογητικό την απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α.

Με το ανωτέρω έγγραφο η Δ/νση του Υπουργείου σας, δικαιολογεί την κατάσταση, όπως αυτή βιώνεται από τα Α. με Α. και τις οικογένειές τους στην Ακριτική Λήμνο, επειδή ο αριθμός των αιτήσεων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι μικρός, και ότι η Λήμνος είναι νησιωτική και δυσπρόσιτη γεωγραφική περιοχή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συγκροτηθεί κλιμάκιο ιατρών για τόσες λίγες αιτήσεις, γεγονός που επιδεινώνεται από τις καιρικές συνθήκες, αφού τους χειμερινούς μήνες η συγκοινωνία διακόπτεται, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό στο νησί.

Επικαλείται επί πλέον τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται για τις επιτροπές και τον πληθυσμό, ο οποίος μαζί με εκείνον του Αγ. Ευστρατίου φτάνει σε σύνολο τους 17.262 κατοίκους!. Συμπερασματικά λοιπόν το κράτος δεν μπορεί να ασχολείται με τόσο λίγους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν την εμμονή να παραμένουν σε έναν ακριτικό και δυσπρόσιτο τόπο, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν! Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για το πώς αυτοί, οι κατά άλλα ισότιμοι πολίτες, θα λύσουν τα προβλήματα υγείας και για το πώς θα επιβιώσουν!!

Επιστρέφουμε την απάντηση ως απαράδεκτη και προσβλητική για τους 17.262 μόνιμους κατοίκους της Λήμνου και του Άη-Στράτη, οι οποίοι αφελώς σκεπτόμενοι, επιμένουν να παραμένουν στον τόπο τους και να φυλάνε Θερμοπύλες. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και όλων όσων ψηφίζουν την πολιτική των περικοπών στα Α. με Α., που κατά τα άλλα μόλις πρόσφατα πλειοδοτούσαν σε «ευαισθησία» για τα δικαιώματά τους. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των Λημναίων συναδέλφων μας, όμως για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η αναπηρία είναι «κόστος» για το κράτος και την πολιτική που εφαρμόζουν, αποκρύπτοντας ότι όλοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Καλούμε το Α/θμιο σωματείο μας στη Λήμνο, τα Α.μεΑ. και τις οικογένειές τους, να απαιτήσουν αγωνιστικά εδώ και τώρα τη δημιουργία μόνιμης και στελεχωμένης επιτροπής ΚΕ.Π.Α. στο νησί. Να καταδικάσουν όσους τους βάζουν μπροστά σε νέες «εκπλήξεις» και προβλήματα, ξεπερνώντας κάθε φορά τον εαυτό τους… Οι τοπικοί φορείς, ο Δήμος, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, να πάρουν θέση επιτέλους άμεσα γι’ αυτό το αυτονόητο αίτημα, που είναι αναγκαίο, εφικτό και δίκαιο!!        

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΤΗΣ Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.

                                    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                 ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ                                        ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το