Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Νέες τοιχογραφίες κοσμούν από φέτος το καλοκαίρι το λιμάνι του Αϊ-Στράτη (photos)
Νέες τοιχογραφίες κοσμούν από φέτος το καλοκαίρι το λιμάνι του Αϊ-Στράτη (photos)
18.09.2019 | 19:07

Νέες τοιχογραφίες κοσμούν από φέτος το καλοκαίρι το λιμάνι του Αϊ-Στράτη (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Η ομάδα Urban Act ολοκλήρωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τρεις τοιχογραφίες στην προβλήτα του λιμανιού Αγίου Ευστρατίου στα πλαίσια του προγράμματος «Χρώμα στα νησιά», με θέματα που εστιάζουν στην ιστορία, την παράδοση και τη μυθολογία του νησιού. 

Οι τοιχογραφίες που κοσμούν πλέον το λιμανάκι του ακριτικού νησιού έχουν αναφορές στον Φιλοκτήτη, στα Αγιοπούλια και στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη που βρέθηκε εξόριστο στον Αϊ-Στράτη.

Αναλυτικά: 

Ο Φιλοκτήτης, παρέμεινε για χρόνια τραυματισμένος στο νησί. (Έργο του καλλιτέχνη Kez).

Τα Αγιοπούλια, ωδικά πτηνά γνωστά από τον 11ο περίπου αιώνα, επισκέπτονται το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τα αρχεία της Μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος, μετά από μια μεγάλη επιδρομή ακρίδων στο νησί που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, τα Αγιοπούλια εξαφάνισαν τις ακρίδες και οι μοναχοί του Άγιου όρους απέδωσαν την απροσδόκητη παρουσία τους στο νησί σε θαύμα… (Έργο της καλλιτέχνιδας Fio Silva).

Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, έζησε εκτοπισμένος στο νησί την δεκαετία του ’50. (Έργο του καλλιτέχνη Same84).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι 2018 με αποκλειστική δωρεά από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Συνεχίστηκε το φετινό καλοκαίρι 2019 στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού με αποκλειστική στήριξη από τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, σε συνεργασία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways, την εταiρεία χρωμάτων Pellachrom και τα σπρέι Flame.

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018