Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το Shrine τιμά τη Λήμνο

banner roots

Αναμνηστική φωτογραφία των παρευρισκομένων στην εκδήλωση. Φωτό: Jim Claven Αναμνηστική φωτογραφία των παρευρισκομένων στην εκδήλωση. Φωτό: Jim Claven
04.11.2019 | 19:25

Το Shrine τιμά τη Λήμνο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Jim Claven*

Αυτή την εβδομάδα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον κήπο του Μνημείου Πεσόντων της Μελβούρνης (Shrine of Remembrance) για να παρακολουθήσει την επίσημη αφιέρωση ενός δέντρου και την αποκάλυψη μιας αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν του ρόλου που διαδραμάτισε η Λήμνος στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Η εκδήλωση που ήταν πρωτοβουλία της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης μνήμης για τη «Συνθήκη του Μούδρου» στο χώρο του Μνημείου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βικτώριας κ. Ted Baillieu, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκατονταετηρίδας των Anzac Βικτώριας και Ισόβιος Επικεφαλής του Shrine, Αντιστράτηγος Adrian Lombardo καθώς και αρκετοί από τους απογόνους όσων υπηρέτησαν στη Λήμνο κατά την περίοδο της Εκστρατείας της Καλλίπολης.

Η αναμνηστική πλάκα προς τιμήν όσων υπηρέτησαν στη Λήμνο κατά την Εκστρατεία της Καλλίπολης. Φωτό: Jim Claven

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Τελετάρχης κ. Χριστίνα Δεσποτέρη ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Λήμνου προσκάλεσαν επίσημα τον Αρχηγό της Αστυνομίας της Βικτώριας κ. Grahan Ashton και τον Επικεφαλής του Shrine να παραστούν στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στο νησί στις 20 και 21 Απριλίου του επόμενου έτους. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το παράρτημα Shrine της Μελβούρνης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του βιβλίου μου «Lemnos & Gallipoli Revealed».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος (στο κέντρο) και ο Ισόβιος Επικεφαλής του Shrine, Αντιστράτηγος Adrian Lombardo (πρώτος από δεξιά), με τον διοικητή του Shrine Bob Roberts (δεύτερος από δεξιά). Φωτό: Jim Claven

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, κ. Ταρλάμης OAM ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν σε μια τόσο σημαντική ημέρα για τη Λήμνο.

«Αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο έργο μας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους δεσμούς που συνδέουν τον Ελληνισμό με το μεγάλο κεφάλαιο της Αυστραλιανής ιστορίας, τους AΝZACs», δήλωσε ο κ. Ταρλάμης και σήμανε το τέλος της εκδήλωσης απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους παρευρισκομένους να επισκεφτούν τη Λήμνο το 2020.

* Ο Jim Claven είναι ιστορικός, ανεξάρτητος συγγραφέας, Γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης.

 

Πηγή: neoskosmos.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το