Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Οι Φασουλήδες του Κατσίπορα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Γυμνάσιο Μύρινας
afoi poriazi
17.07.2013 | 12:25

«Οι Φασουλήδες του Κατσίπορα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Γυμνάσιο Μύρινας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η νεανική σκηνή του Μ.Ε.Α.Σ Λήμνος, παρουσιάζει την κωμικοτραγωδία, "Οι Φασουλήδες του Κατσίπορα", του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η παράσταση θα ανεβεί το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 9:00 το βράδυ, στο προαύλιο  του Γυμνασίου Μύρινας.

Όπως έγραψε η Γλυκερία Καλαϊτζή στο piramatikiskini.gr για το συγκεκριμένο έργο:

"Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα γράφτηκαν για να παιχτούν από κούκλες. Προορίζονταν δηλαδή για ένα είδος θεάτρου με καθορισμένες και αυστηρές συμβάσεις, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ρεαλισμού και ψυχολογικής συνέπειας. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Λόρκα να θίξει μέσα στους Φασουλήδες σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ούτε αφαίρεσε τίποτα από την αύρα με την οποία δροσίζει ο μεγάλος ισπανός ποιητής τα κείμενά του.

Η σχηματικότητα ωστόσο του κουκλοθέατρου, αλλά και το κοινωνικό υπόβαθρο που υπάρχει στους Φασουλήδες, απαιτούσαν μια προσέγγιση που να μην είναι ούτε ακριβώς ρεαλιστική ούτε όμως και εντελώς μη ρεαλιστική. Μια προσέγγιση, μ’ άλλα λόγια, που δεν θα μας απομάκρυνε από την πραγματικότητα, ταυτόχρονα όμως θα μας υπενθύμιζε διαρκώς ότι βρισκόμαστε στο θέατρο.

Έτσι, στην παράσταση, τονίστηκε ιδιαίτερα το στοιχείο του θεάτρου μέσα στο θέατρο, και έγινε προσπάθεια να υπογραμμιστεί η σχέση θεάτρου και πραγματικότητας μέσα από έναν αισθητικό και υποκριτικό κώδικα που παραπέμπει στην παιδική ζωγραφική και στους τρόπους με τους οποίους υποδύονται τα μικρά παιδιά τους μεγάλους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επιδιώξαμε να είναι η παράστασή μας «απλοϊκή», «εύκολη».

Απλώς, μέσα στην αλήθεια και την αφέλεια του παιδικού παιχνιδιού, βρήκαμε εκείνα τα στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να παίξουμε με τα στερεότυπα και να προσεγγίσουμε την αθωότητα του παραμυθιού, χωρίς να καταφύγουμε στην ακραία γελοιογράφηση ή στο υπερβολικά γκροτέσκο. Έτσι, όλα γίνονται ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι όμως που απαιτεί ειλικρίνεια και πίστη για να έχει ενδιαφέρον. Ένα παιχνίδι δηλαδή σαν το θέατρο".

Η παράσταση είναι μια συνδιοργάνωση του Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου και Μ.Ε.Α.Σ. «ΛΗΜΝΟΣ» και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 


Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018